Antena Meniu Search
x

Oficial: NATO a invitat Suedia şi Finlanda să adere la Alianţa Nord-Atlantică

NATO a invitat Suedia şi Finlanda să devină membre ale alianţei militare, potrivit unei declaraţii făcute publice miercuri, la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Madrid, relatează Reuters şi AFP.

de Redactia Observator

la 29.06.2022, 16:28

NATO
Oficial: NATO a invitat Suedia şi Finlanda să adere la Alianţa Nord-Atlantică - Shutterstock

"Astăzi, liderii statelor NATO au exprimat susţinere pentru noul Concept Strategic. Documentul este în curs de a fi publicat. (...) Noul Concept Strategic stipulează clar că Rusia reprezintă cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii noastre. (...) În actuala formă a Conceptului, nu menţionăm China catalogând-o printr-un singur cuvânt, aliaţii afirmă că politicile coercitive ale Chinei constituie provocări la adresa intereselor noastre, la adresa securităţii şi a valorilor noastre. Conceptul prezintă şi poziţia noastră comună privind combaterea terorismului, precum şi a ameninţărilor cibernetice şi hibride", a declarat Jens Stoltenberg, potrivit agenţiei MEDIAFAX, în conferinţa de presă organizată la summitul NATO de la Madrid.

"Astăzi, liderii NATO au luat decizia istorică de a invita Finlanda şi Suedia să devină membre ale Alianţei Nord-Atlantice. Acordul obţinut aseară de Turcia, Finlanda şi Suedia a deschis drumul spre această decizie. Aş vrea să mulţumesc Turciei, Finlandei şi Suediei pentru acceptarea invitaţiei mele de organizare a negocierilor pentru a găsi un drum unitar înainte. (...) Este un acord bun pentru Turcia, este un acord bun pentru Finlanda şi Suedia, este un acord bun pentru NATO", a subliniat Jens Stoltenberg.

"Ne confruntăm cu o perioadă critică pentru securitatea noastră şi pentru pacea şi stabilitatea la nivel internaţional. Suntem uniţi şi solidari şi reafirmăm rezistenţa relaţiei noastre transatlantice. NATO este o alianţă defensivă şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru nicio ţară", afirmă liderii statelor din cadrul Alianţei Nord-Atlantice în Declaraţia Summitului de la Madrid, reafirmând angajamentele privind apărarea colectivă.

"Angajamentul nostru privind Tratatul de la Washington, inclusiv în virtutea Articolului 5, este ferm. (...) Suntem uniţi în angajamentele faţă de protejarea democraţiei, a libertăţilor individuale, a drepturilor omului şi statului de drept. (...) Menţinem angajamentul de susţinere a ordinii internaţionale bazate pe reguli. Condamnăm războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în cei mai puternici termeni. Este subminată grav securitatea internaţională şi stabilitatea şi constituie o încălcare flagrantă a ordinii internaţionale", subliniază liderii statelor NATO.

Pe acelaşi subiect

Turcia susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Erdogan a dat undă verde

Președintele finlandez Sauli Niinisto a anunțat, marți seara, că Turcia va susține aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, după negocierile purtate cu Erdogan la începutul Summit-ului de la Madrid. 

Turcii blocaseră solicitările Suediei și Finlandei de a adera la alianța militară occidentală, acuzându-le că susțin grupuri pe care Ankara le consideră teroriste.

Volodimir Zelesnki îndeamnă liderii NATO să accepte și aderarea Ucrainei

"Contribuţia Ucrainei la apărarea Europei şi a întregii civilizaţii este încă insuficientă, Ucraina nu a plătit suficient (n.r. pentru a se alătura NATO)?", i-a întrebat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe liderii Alianţei Nord-Atlantice în timpul summitului NATO de la Madrid, miercuri, relatează CNN.

"Contribuţia noastră la apărarea Europei şi a întregii civilizaţii este încă insuficientă? De ce mai este nevoie atunci?", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prin intermediul unei videoconferinţe în cadrul summitului NATO de la Madrid.

Referindu-se la lipsa unei căi clare pentru a se alătura alianţei, Zelenski a folosit analogia turnichetelor sistemului de metrou din Kiev, care sunt întotdeauna deschise până când te apropii şi apoi îţi cer să plăteşti.

"Avem nevoie de garanţii de securitate şi trebuie să găsiţi un loc pentru Ucraina în spaţiul comun de securitate", a adăugat el, potrivit news.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Oficial: NATO a invitat Suedia şi Finlanda să adere la Alianţa Nord-Atlantică