Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis: România a obținut tot ce a cerut la summitul NATO

"Toate obiectivele pe care ni le-am propus au fost atinse şi au fost rezolvate în sensul solicitat şi sperat de noi", a anunțat președintele României, Klaus Iohannis, în marja participării la Summitul NATO de la Madrid. 

de Redactia Observator

la 29.06.2022, 16:00

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

„Am terminat prima sesiune a Summitului NATO şi iată deja avem ştiri foarte importante pentru naţiune, cum se spune. A fost o reniune cu o profundă însemnătate pentru Alianţă, dar şi pentru România. Punctul central a fost invazia Rusiei pe teritoriul Ucrainei. Am adoptat decizii de importanţă majoră, împreună cu ceilalţi aliaţi. Am decis consolidarea sprijinului pentru Ucraina, prin adoptarea unui pachet de măsuri de asistenţă.

Am adoptat un nou Concept Strategic al NATO pentru următorii 10 ani. România a fost primul stat aliat care a susţinut necesitatea unui nou document pragmatic aliat şi iată că astăzi acest nou document a fost aprobat”, a anunţat preşedintele Iohannis, miercuri, după participarea la Summitul NATO de la Madrid.

Șeful statului a mai anunţat că a fost decisă consolidarea „pe termen lung postura aliată de descurajare şi apărare pe Flancul Estic”. Totodată, în ceea ce privește trupele aliate pe teritoriul României, "grupul de luptă poate fi crescut la nivel de brigadă, dacă situaţia o va impune", a spus şeful statului.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

„E un demers absolut necesar pe care l-am solicitat noi insistent în toate discuţiile la NATO, dar şi Alianţi. Am hotărât un cadru care să răspundă eficient tuturor ameninţărilor. Am decis intensificarea sprijinului pentru parteneri, deci inclusiv pentru Republica Moldova şi Georgia. Toate aceste decizii răspund unei solicitări majore făcută de noi, de România.

Iohannis: Toate obiectivele pe care ni le-am propus au fost atinse

Acest Summit reprezintă una din cele mai semnificate reuniuni aliate din ultimii ani în ceea ce priveşte rezultatele pentru România. Toate obiectivele pe care ni le-am propus au fost atinse şi rezolvate în sensul solicitat şi sperat de noi. Acesta este rezultatul unei munci în echipă, o muncă pentru care vreau să adresez mulţumiri tuturor celor implicaţi”, a completat şeful statului.

„În ceea ce priveşte Conceptul Strategic, este puternic ancorat în realitate”, a precizat Iohannis. „Rusia e definită ca principală ameninţare la securitatea nord-atlantică. Mai mult, am reuşit să avem, o reconfirmare puternică a importanţei strategice a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică. Pentru prima dată Marea Neagră e menţionată într-un Concept Stategic al NATO”, a adăugat preşedintele Klaus Iohannis. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aveţi deja sau vă gândiţi să vă luaţi un al doilea job, ca să faceţi faţă scumpirilor?

Observator » Stiri externe » Klaus Iohannis: România a obținut tot ce a cerut la summitul NATO