Antena Meniu Search
x

Foto Turcia va susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Erdogan a dat undă verde, după negocierile din Madrid

Președintele finlandez Sauli Niinisto a anunțat că Turcia va susține aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, după negocierile purtate cu Erdogan la începutul Summit-ului de la Madrid. Turcii blocaseră solicitările Suediei și Finlandei de a adera la alianța militară occidentală, acuzându-le că susțin grupuri pe care Ankara le consideră teroriste.

de Redactia Observator

la 28.06.2022, 23:32

Turcia va susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Erdogan a dat undă verde, după negocierile din Madrid
Turcia va susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Erdogan a dat undă verde, după negocierile din Madrid - Profimedia Images

Președintele finlandez Sauli Niinisto a declarat marți că Turcia a fost de acord să sprijine aderarea comună a Finlandei și Suediei la NATO, în prima zi a summitului alianței care are loc în capitala spaniolă Madrid, relatează Reuters.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Președintele finlandez Niinisto Niinisto a declarat că acest progres a avut loc după ce cele trei țări au semnat un memorandum comun "pentru a-și extinde sprijinul deplin împotriva amenințărilor la adresa securității fiecăreia dintre ele".

Anunțul a fost făcut oficial și de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care a precizat că miercuri liderii alianței vor lua decizia de a invita cele două state, transmite MEDIAFAX.

Pe acelaşi subiect

Decizia lui Erdogan, după negocieri cu oficialii NATO

Era de așteptat ca oficialii NATO să îl îndemne pe președintele turc Tayyip Erdogan să ridice veto-ul asupra candidaturilor Suediei și Finlandei atunci când se vor întâlni la Summit-ul Madrid, însă o decizie pozitivă din partea liderului de la Ankara era incertă. "Suntem pregătiți pentru eventualitatea în care ceva pozitiv s-ar putea întâmpla astăzi, dar ar putea dura mai mult", declarase ministrul suedez de externe Ann Linde pentru cotidianul Svenska Dagbladet (SvD).

Finlandezul Niinisto fusese ceva mai precaut, spunând că a existat mai multă înțelegere în cadrul discuțiilor, dar că nu este nici optimist, nici pesimist în ceea ce privește rezultatul, înainte de întâlnirea sa cu Erdogan, liderul NATO Jens Stoltenberg și premierul suedez Magdalena Andersson.

Înainte de a pleca la Summit-ul NATO de la Madrid, Erdogan declarase că statele nordice trebuie să ia în considerare preocupările Turciei și să ofere nu doar vorbe, ci și rezultate, dacă vor să fie membre NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Turcia va susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Erdogan a dat undă verde, după negocierile din Madrid