Antena Meniu Search
x

Video Olanda, singura piedică în calea intrării României în Spațiul Schengen. Condiția pusă de Amsterdam

Suntem cu un pas mai aproape de Schengen. Parlamentul European a adoptat rezoluţia prin care cere ca România şi Bulgaria să fie admise rapid în spaţiul de liberă circulaţie. Votul din legislativul european are doar caracter consultativ. O decizie finală privind aderarea ar urma să fie luată în luna decembrie. 

de Redactia Observator

la 18.10.2022, 21:57

Vezi și

"Votul s-a încheiat! A fost adoptată şi cu asta sesiunea de vot s-a încheiat!". Este momentul care ne dă speranţa că de la 1 ianuarie nu vom mai fi opriţi pentru controle la graniţele ţărilor din spaţiul Schengen. 547 de eurodeputaţi ne vor acolo, în timp ce doar 49 au votat împotriva rezoluţiei prin care Parlamentul European cere să fie pus capăt discriminării, iar România şi Bulgaria să fie primite cât mai urgent în Schengen. 

Rareş Bogdan, europarlamentar: 85 la sută din totalul europarlamentarilor au votat pentru accesul României. Este o cifră extrem, extrem de bună. Un procent grozav. 547 de europarlamentari, doar 47 de voturi au fost împotrivă şi 49 de abţineri. De remarcat că marile familii politice, şase din şapte familii politice au votat pentru accesul României în spaţiul Schengen. Este un semnal important pe care îl primeşte Consiliul European şi de asemenea un semnal importamt pe care îl primeşte Consiliul JAI, decisiv, cel de la Praga.

Victor Negrescu, europarlamentar: Am avut un vot pentru România, în plenul Parlamentului European, pentru aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Este extraordinar că se întâmplă acest lucru. Este un mesaj de forţă pentru ţara noastră şi arată că Legislativul european ne susţine. Grupul social-democrat din Parlamentul European e singurul grup politic care n-a avut niciun vot împotrivă sau vreo abţinere la adresa României. Prin această rezoluţie invităm Consiliul Uniunii Europene să adopte rapid o decizie anul acesta pentru ca România şi românii să intre în spaţiul Schengen începând cu anul viitor. 

Este pentru a patra oară când Parlamentul European recomandă aderarea României la Schengen

Pe acelaşi subiect

S-a lovit însă de opoziţia mai multor state. Cea mai vehementă a fost până acum Olanda. Aflat la noi în ţară, în urmă cu câteva zile, premierul Mark Rutte a evitat un răspuns ferm. Indecişi sunt şi membrii partidului său din Parlamentul European. Totuşi, majoritatea eurodeputaţilor olandezi au votat în favoarea României. 

Rareş Bogdan, europarlamentar: De remarcat faptul că din 25 de europarlamentari prezenţi olandezi, 15 au votat pentru accesul României în spaţiul Schengen, este un semnal extrem de important pentru Olanda lui Mark Rutte şi pentru Mark Rutte.

Olanda aşteaptă acum Ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dependentă însă de adoptarea legilor justiţiei. Ieri au trecut de Senat, for decizional.  

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: Am speranța că Olanda va primi toate informațiile până în 26, 27, 28 când va fi prezentat raportul și evident un raport favorabil României va determina Olanda să acorde un vot favorabil.

Şi Comisia Europeană susține intrarea României în Spațiul Schengen

Purtător de cuvânt Comisia Europeană: România, Bulgaria şi Croaţia îndeplinesc criteriile de aderare şi este timpul pentru Consiliu să ia o decizie şi să urmeze paşii necesari ca aceste state să fie primite în Schengen. 

400 de milioane de europeni, din 26 de state, inclusiv patru naţiuni care nu sunt membre UE: Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, se bucură de calitatea de membru în Spaţiul Schengen. România şi-ar putea afla soarta pe 8 decembrie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Olanda, singura piedică în calea intrării României în Spațiul Schengen. Condiția pusă de Amsterdam