Antena Meniu Search
x

Oligarhul Evgheni Prigojin a recunoscut că a recrutat puşcăriaşi pentru războiul din Ucraina: Fie luptăm cu deţinuţi, fie cu copiii voştri

Evgheni Prigojin, finanțatorul Grupului Wagner și unul dintre oligarhii apropiați de Kremlin, a recunoscut că el este cel care le vorbește prizonierilor dintr-o închisoare rusă într-un clip care a fost preluat pe rețelele sociale din Rusia, dar și din Occident. La scurt timp, el a dat publicității o declarație pe această, notează BBC.

de Redactia Observator

la 16.09.2022, 12:29

Evgheni Prigojin, finanțatorul Grupului Wagner
Rusia folosește deținuți din închisori pe frontul din Ucraina - Profimedia

Mai exact, Evgheni Prigojin a declarat că dacă ar fi la închisoare și-ar dori să se alăture Grupului Wagner pentru "a-și plăti datoria față de patria mamă". În plus, acesta a mai adăugat că rușii au de ales: "Fie companiile militare private și prizonierii, fie copiii voștri".

Deși a vorbit despre imaginile în care mass-media occidentală susține că apare, Evgheni Prigojin nu a declarat în mod explicit că el este cel care le vorbește deținuților adunați în curtea unei închisori.

Recrutarea prizonierilor, o soluție de avarie pentru Rusia

Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că recrutarea prizonierilor a indicat că Rusia suferă de o lipsă "critică" de trupe de infanterie pe frontul din Ucraina. Imaginile devenite virale în ultimele zile, au fost verificate de jurnaliștii de la BBC, confirmă faptul că Moscova apelează la această soluție pentru a-și reface efectivele.

Pe acelaşi subiect

Legislația rusă nu permite eliberarea prizonierilor în schimbul serviciului militar sau alăturării grupurilor de mercenari, dar Prigojin a declarat în videoclip că "nimeni nu se întoarce în spatele gratiilor" dacă luptă alături de grupul Wagner.

"Dacă lupți șase luni, ești liber", a spus el. Dar el a avertizat potențialii recruți împotriva dezertării, adăugând: "Dacă ajungeți în Ucraina și decideți că nu este pentru voi, vă vom executa".

Videoclipul pare să fi fost filmat în curtea de exerciții a închisorii. Nu se știe cine l-a filmat, când sau cum a fost făcut public. BBC a stabilit geolocația clipului ca fiind într-o colonie penală din centrul Rusiei. Instrumentele de recunoaștere facială au sugerat că recrutorul era Evgheni Prigojin, iar acest lucru a fost confirmat separat de mai multe surse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Oligarhul Evgheni Prigojin a recunoscut că a recrutat puşcăriaşi pentru războiul din Ucraina: Fie luptăm cu deţinuţi, fie cu copiii voştri