Antena Meniu Search
x

Miliardarul Prigojin recrutează ”carne de tun” pentru Ucraina într-o pușcărie din Rusia: Dacă dezertezi ești executat. Folosesc mai multă muniție ca la Stalingrad

Imagini publicate în premieră în Rusia cu momentul ireal în care Evgheni Prigojin (Yevgeny Prigozhin), miliardarul rus, un apropiat al lui Vladimir Putin, recrutează prizonieri într-o închisoare pentru a-i trimite să lupte în Ucraina. Înconjurat de deținuți ruși, în ceea ce pare a fi curtea unui închisori, Prigojin le transmite acestora că dacă ajung în Ucraina și descoperă că nu e de ei, vor fi executați direct. 

de Redactia Observator

la 15.09.2022, 16:33

Vezi și

Înconjurat de prizonieri îmbrăcați în negru, un bărbat identificat drept Evgheni Prigojin, a ținut un discurs de recrutare pe 14 septembrie, dezvăluind că au fost trimiși pe front în Ucraina deținuți ruși începând cu 1 iulie şi că au jucat un rol esențial în capturarea Centralei Termice Uglegorsk din Donețk.

”Nimeni nu se întoarce după gratii. Dacă serviți (n.r. pe front) șase luni, sunteți liber. Dacă ajungi în Ucraina și descoperi că nu este pentru tine, te executăm.” le-a transmis Prigojin deținuților în filmarea devenită virală în Rusia. Milionarul le dă apoi deținuților 5 minute ca să facă o alegere.

Potrivit lui Prigojin, vârsta minimă pentru a fi trimis la război în Ucraina este de 22 de ani. Cu toate acestea, dacă solicitantul este mai tânăr, atunci problema poate fi rezolvată cu permisiunea rudelor. Vârsta maximă este de 50 de ani. Prigojin le mai spune deținuților că toți cei care doresc să lupte în Ucraina trebuie să treacă de un interviu și de mai multe teste.

De asemenea, potrivit acestuia, o atenție deosebită va fi acordată celor care ispășesc pedepse pentru infracțiuni sexuale și legate de droguri - ultimii urmând să fie verificați la poligraf. Despre infractorii sexuali care vor pe front spune că și acesția vor fi verificați suplimentar și că ”înțelegem că se pot comite greșeli”.

Pe acelaşi subiect

După șase luni pe front, potrivit lui Prigojin, prizonierii vor fi grațiați și trimiși acasă. Principalul ”păcat”, potrivit lui Prigojin, este dezertarea: ”Nimeni nu dă înapoi, nimeni nu se retrage, nimeni nu se predă. Când ești instruit despre predare, ți se va spune despre două grenade pe care ar trebui să le ai cu tine”. Al doilea păcat - alcoolul și drogurile în zona de luptă. ”Un alt păcat este jefuirea, inclusiv contactul sexual cu femei locale, floră, faună, bărbați, oricine”, mai spune Prigojin.

De remarcat este faptul că Prigojin le spune direct deținuților că deține grupul de mercenari Wagner și le face o listă scurtă a armelor pe care le deține grupul. "Reprezint o companie militară privată. Aţi auzit de Grupul Wagner. Războiul (din Ucraina) este dificil. Nu este ca războiul din Afganistan sau Cecenia. Folosesc muniţie de două ori și jumătate mai mult ca la Stanlingrad." 

El mai menționează că cine dorește poate să rămână în grupul Wagner și după cele 6 luni petrecute pe front în Ucraina. Deținuților li se promite că vor fi îngropați în orașele lor natale, pe aleile dedicate eroilor, dacă mor pe front.

Finanțatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a devenit fața ”operațiunii militare speciale” rusești în Ucraina, susțin experții americani de la Institutul pentru Studiul Războiului. Un blogger militar rus susține că Prigojin apelează la o metodă ”stalinistă” ( recrutarea deținuților) care permite Kremlinului să evite ordonarea unei mobilizări generale care ar putea declanșa tensiunile sociale în Rusia.

Rușii au lăudat în mod constant pe Telegram succesul lui Prigojin și a grupului Wagner în Ucraina, unii chiar susțin că el ar trebui să-l înlocuiască pe ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, căzut în digrația bloggerilor militari ruși și a corespondenților și propagandiștilor de război. Sursele Kremlinului dau vina pe Serghei Şoigu pentru înfrângerea rușilor la Harkov.

Un alt corespondent militar rus, Maksim Fomin, susține pe Telegram că a discutat cu Prigojin despre situația de la granița dintre Ucraina și Rusia după retragerea forțelor ruse din zonă. Dacă a avut loc în realitate întâlnirea celor doi asta poate însemna că Kremlinul încearcă să se adreseze plângerilor colective ale rușilor care inundă spațiul informațional rusesc cu informații din război și care au criticat ineficiența comandamentului superior rus. 

Prigojin este un apropiat al lui Putin, iar relația sa cu bloggerii militari ruși poate ajuta Kremlinul să aibă în continuare parte de sprijinul lor, explică ISW.  Experții americani au ajuns la concluzia că Putin încearcă să recâștige încrederea bloggerilor militari ruși după eșecurile recente

Bloomberg susține că Prigojin este miliardar și oligarh. AP l-a numit ”bucătarul lui Putin” aluzie la restaurantele sale și firmele de catering la care Putin apela când primea demnitari străini. În iulie 2022, Departamentul de Stat al SUA a oferit o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informații despre Prigozin care este sancționat de americani.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Miliardarul Prigojin recrutează ”carne de tun” pentru Ucraina într-o pușcărie din Rusia: Dacă dezertezi ești executat. Folosesc mai multă muniție ca la Stalingrad