Meniu LIVE
Search
x

Rusia apelează la criminali în Ucraina, dar trage linie la pedofili și teroriști. "Să fiu închis aproape un deceniu sau să ies în șase luni dacă am noroc"

Războiul care se întinde deja de mai bine de cinci luni și pierderile care se acumulează forțează Moscova să găsească noi soluții pentru a reface regimentele trimise în Ucraina. După cum explică criticii săi, dar și analiștii occidentali, o mobilizare națională poate părea un semn de slăbiciune pentru regimul lui Vladimir Putin, așa că recurge la cei care nu mai au nimic de pierdut: deținuții din închisori.

De Adrian Popovici la 10.08.2022, 16:46

Deținuții sunt atrași pe front cu promisiunea libertății și cu perspectiva îmbogățirii în urma serviciului militar. Mulți dintre cei care se află în această situație se consultă cu rudele aflate în libertate. Cei care acceptă propunerea pleacă din închisorile aglomerate, iar în urma lor familiile verifică listele cu răniți și morți pentru a afla ce s-a întâmplat cu ei.

În mai bine de o lună de investigații, CNN a vorbit cu deținuții prinși în cea mai nouă schemă de recrutare din Rusia. Activiștii cred că sute de oameni au fost abordați în zeci de închisori din Rusia, de la criminali la infractori, pentru a-i convinge să lupte în Ucraina.

Cum sunt convinși deținuții să lupte pe front?

Un prizonier a vorbit cu CNN din celula sa înghesuită din închisoare. Închis pentru mai mulți ani pentru infracțiuni legate de droguri, el a vorbit sub condiția anonimatului folosind un smartphone de contrabandă, o realitate deja în sistemul penitenciar al Rusiei, dezvăluind condițiile de recrutare.

Pe acelaşi subiect

"Vor accepta criminali, dar nu violatori, pedofili, extremiști sau teroriști" le-a explicat prizonierul. "Oferă amnistie sau chiar grațierea în șase luni. Cineva vorbește despre 100.000 de ruble pe lună, alții despre 200.000. diferă de la caz la caz".

El a spus că astfel de condiții au fost oferite atunci când mai mulți bărbați neidentificați, despre care se crede că operau în numele unui contractor militar privat, au venit în închisoare în prima jumătate a lunii iulie. Cei care acceptau ar fi urmat două săptămâni de pregătire în regiunea Rostov, din sudul Rusiei.

"În cazul meu, dacă e adevărat, atunci eu sunt dispus să merg", a spus prizonierul. "Poate face o diferență reală pentru mine: să fiu închis aproape un deceniu sau să ies în șase luni dacă am noroc. Dar asta dacă am noroc. Vreau doar să merg acasă la copiii cât mai curând posibil. Dacă această opțiune este posibilă, atunci de ce nu?".

Deținutul a spus că 50 de bărbați au fost deja selectați pentru recrutare și plasați în carantină în închisoare, dar a auzit că 400 au aplicat. Activiștii pentru drepturile omului care lucrează în sistemul penitenciar rus au declarat de la începutul lunii iulie că au fost inundați cu rapoarte din întreaga Rusie de la rude îngrijorate de soarta deținuților.

"În ultimele trei săptămâni (n.r. în iulie), există un val foarte mare al acestui proiect de a recruta mii de prizonieri ruși și de a-i trimite la război", a declarat Vladimir Osechkin, șeful Gulagu.net, un ONG dedicat apărării drepturilor deținuților.

Osechkin a spus că unora li s-a promis o plată familiilor lor de cinci milioane de ruble (82.000 de dolari) dacă vor muri, dar există dubii că recompensele financiare vor fi onorate. "Nu există nicio garanție, nu există niciun contract real. Este ilegal", a subliniat acesta.

Activistul a speculat că prizonierii au fost folosiți în mod eficient ca momeală, pentru a atrage focul ucrainenilor și pentru a permite armatei ruse să lovească cu precizie. "Ei merg primii, iar când armata ucraineană îi atacă. Apoi, soldații ruși văd unde sunt ucrainenii și bombardează locul”.

CNN a contactat Ministerul rus al Apărării și serviciul penitenciar (FSIN) pentru a comenta acuzațiile legate de recrutarea prizonierilor în Ucraina. Jurnaliștii nu au primit niciun răspuns pe această temă.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Rusia apelează la criminali în Ucraina, dar trage linie la pedofili și teroriști. "Să fiu închis aproape un deceniu sau să ies în șase luni dacă am noroc"

Breaking News

BNR a majorat dobânda cheie la 6,25% pe an, de la 5,50%

BNR a majorat dobânda cheie la 6,25% pe an, de la 5,50%