Antena Meniu Search
x

Omicron nu este aceeași boală cu Covid-19 din valul anterior, spune un om de știință din Marea Britanie

În timp ce imunologul Sir John Bell spune că boala provocată de varianta super mutantă Omicron „pare mai puțin severă”, alți oameni de știință critică guvernul englez că nu a luat măsuri mai severe, relatează The Guardian.

de Redactia Observator

la 29.12.2021, 14:26

Omicron nu este aceeași boală cu Covid-19 din valul anterior, spune un om de știință din Marea Britanie
Omicron nu este aceeași boală cu Covid-19 din valul anterior, spune un om de știință din Marea Britanie - Getty Images

Boala provocată de Omicron „nu este aceeași cu Covidul de acum un an”, iar ratele mari de deces cauzate de Covid în Marea Britanie sunt "istorie”, este părerea lui Sir John Bell, un imunolog de top, fost președinte al Academiei de Științe Medicale din Regatul Unit, conform The Guardian.

Sir John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford și consilier guvernamental a spus că, deși internările în spitale au crescut în ultimele săptămâni pe măsură ce Omicron se răspândește în rândul populației, boala „pare a fi mai puțin gravă, iar pacienții petrec o perioadă relativ scurtă de timp în spital”. Bolnavii care au nevoie de oxigen în cantitate mare sunt mai puțini iar durata medie a șederii a scăzut la trei zile, a mai spus el.

„Scenele îngrozitoare pe care le-am văzut în urmă cu un an, cu unitățile de terapie intensivă pline, oameni care mor prematur, asta este acum istorie, în opinia mea”, a spus Sir John Bell a declarat la BBC Radio 4.

Încă nu știm cu siguranță că Omicron nu va declanșa un val de spitalizări 

Pe acelaşi subiect

Mai mulți oameni de știință au criticat decizia guvernului britanic de a nu introduce restricții suplimentare în Anglia înainte de Revelion, unii descriind-o drept „cea mai mare ruptură între cercetători și guvern” de la începutul pandemiei.

Ei și-au exprimat îngrijorarea că, deși varianta Omicron pare a fi mai ușoară, este foarte transmisibilă, ceea ce înseamnă că numărul spitalizărilor și al decesele ar putea crește rapid dacă nu se intervine cu măsuri. Și Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că varianta Omicron a coronavirusului ar putea copleşi sistemele de sănătate, chiar dacă studiile sugerează că declanşează o boală mai uşoară.

Directorul executiv al NHS Providers, Chris Hopson, a declarat că este încă neclar ce se va întâmpla atunci când ratele de infectare la persoanele în vârstă vor începe să crească. „Am avut o mulțime de amestecuri de generații diferite de Crăciun, așa că toți încă așteptăm să vedem dacă vom vedea un număr semnificativ de creșteri în ceea ce privește numărul de pacienți care vin în spital cu o boală gravă legată de Omicron”, a spus acesta pentru BBC.

Profesor britanic: Persoanelor cu Covid ar trebui să li se permită să-și desfășoare viața normală

Un alt expert, Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia, a spus că, în cele din urmă, persoanelor cu Covid ar trebui să li se permită „să-și desfășoare viața normală”, așa cum ar face-o cu o răceală comună.

Aceasta este o boală care nu o să dispară. În cele din urmă, va trebui să lăsăm oamenii care sunt pozitivi cu Covid să-și facă viața normală, așa cum ar face-o cu orice altă răceală”, a spus el la BBC.  „Covid este boala provocată de un singur virus dintr-o familie de coronavirusuri, iar celelalte coronavirusuri dezvoltă noi variante de obicei în fiecare an, asta se va întâmpla și cu Covid. Va deveni efectiv doar o altă cauză a răcelii comune.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Omicron nu este aceeași boală cu Covid-19 din valul anterior, spune un om de știință din Marea Britanie