Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Nou risc de război total în Orientul Mijlociu. Iranul ameninţă Israelul cu răzbunarea. Ce urmări va avea asasinarea lui Ismail Haniyeh

Nou risc de război mai larg în Orientul Mijlociu. Iranul promite răzbunare pentru uciderea șefului politic al Hamas și amenință Israelul cu o pedeapsă aspră. Liderul suprem iranian a transmis că este datoria Teheranului să intervină, deoarece asasinatul a avut loc în capitala țării. Tensiunile au crescut vertiginos săptămâna aceasta, după ce doi lideri cheie ai Hamas și Hezbollah au fost uciși. Experții spun că asasinatele prăbuşesc speranțele unui acord de încetare a focului în Gaza și înăbușă orice progres pentru detensionarea conflictului dintre Israel și inamicii săi susținuți de Iran.

de Redactia Observator

la 31.07.2024 , 14:46

Ismail Haniyeh Orientul Mijlociu riscă iar un război total. Iranul ameninţă Israelul cu răzbunare. Ce urmări va avea asasinarea lui Ismail Haniyeh - Profimedia

Iranul a decretat trei zile de doliu naţional după asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, ucis la Teheran într-o lovitură aeriană în noaptea de marţi spre miercuri. Nu este clar dacă a fost omorât de lovitura unei  rachete lansate de un avion sau de o dronă, fie încărcată cu explozibili, fie înarmată cu rachete. Ca fapt neobișnuit, nu au apărut imagini cu consecințele atacului, nici în presa de stat iraniană, nici pe reţelele de socializare. 

Ismail Haniyeh vizita Teheranul pentru învestirea noului președinte al ţării. Ar fi fost cazat în nordul capitalei, dar locația exactă nu este cunoscută. "Republica islamică Iran a anunţat trei zile de doliu naţional în urma martiriului lui Ismail Haniyeh", a anunţat guvernul iranian într-un comunicat.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ameninţat Israelul cu o "pedeapsă severă" drept represalii pentru uciderea liderului politic al Hamas, relatează dpa. "Regimul criminal sionist (Israel) l-a ucis pe invitatul nostru, în casa noastră. Va exista o pedeapsă severă", a declarat Khamenei, potrivit unei postări pe site-ul său.

Articolul continuă după reclamă

Gruparea teroristă Hamas susţine că Ismail Haniyeh a fost ucis într-o lovitură aeriană lansată de Israel. Armata israeliană a refuzat să comenteze, deși anterior înalți oficiali au promis că vor elimina Hamas ca răspuns la atacul din 7 octombrie. Secretarul de stat Antony Blinken a spus că SUA "nu au ştiut dinainte, nici nu au fost implicate" în uciderea lui Haniyeh.

Pe acelaşi subiect

Asasinarea lui Haniyeh, un personaj cheie în negocierile privind încetarea focului și criza ostaticilor din Gaza, provoacă escaladarea tensiunilor în regiune. Moartea sa a venit la doar câteva ore după ce Israelul a confirmat că l-a ucis pe cel mai înalt lider militar al Hezbollah în Liban.

Ce înseamnă uciderea liderilor Hamas și Hezbollah 

Brigăzile Ezzedine al-Qassam, aripa armată a mişcării islamiste palestiniene Hamas, au afirmat miercuri că asasinarea la Teheran a liderului lor politic, Ismail Haniyeh, va avea "enorme consecinţe în întreaga regiune""Acest asasinat", imputat Israelului, "duce războiul la un nou nivel şi va avea consecinţe pentru întreaga regiune", au precizat într-un comunicat brigăzile Ezzedine al-Qassam.

Asasinarea lui Ismail Haniyeh ar putea să "schimbat total dinamica" dintre grupurile proxy susținute de Iran și Israel, a declarat Firas Maksad, analist la Middle East Institute. "Există o mare probabilitate să provoace un răspuns orchestrat la nivelul întregii regiuni, care să implice diferitele miliții sponsorizate de Iran în Irak, Yemen, Liban și poate chiar și din Teheran, care vor răspunde direct asupra Israelului", a spus Maksad pentru CNN.

"Dar, după toate probabilitățile, ne uităm la câteva zile negre în viitor, în care regiunea se va afla pe margine prăpastiei unui război total", a mai spus el.

Israelul a demonstrat, de asemenea, în ultimele 24 de ore că are o "capacitate extraordinară" în termeni de "informații" de a asasina personalități de rang înalt ale unor proxy iranieni și de a prezenta o victorie tactică pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, a spus Maksad.

Experții politici spun că asasinatele prăbuşesc speranțele unui acord de încetare a focului în Gaza, chiar dacă negocierile erau deja blocate, și înăbușă vreun progres pentru detensionarea conflictului dintre Israel și inamicii săi susținuți de Iran. Noile evoluţii urcă la noi cote temerile legate de un război regional total, mai ales că Iranul este acum presat să răspundă la un atac care a avut loc pe propriul său teritoriu, potrivit experților citaţi de CNN. 

Reacţia SUA şi a Rusiei

Casa Albă a refuzat să comenteze pentru moment asasinatul. Şeful Pentagonului Lloyd Austin a transmis că nu crede că un război în Orientul Mijlociu este inevitabil, dar dacă Israelul a atacat în Iran, SUA va ajuta la apărarea Israelului. 

Qatar, care găzduiește biroul politic al Hamas, condus de Haniyeh, a numit uciderea sa "o crimă odioasă" și o "escaladare periculoasă". "Cum poate avea succes o mediere atunci când o parte îl asasinează pe negociatorul din cealaltă parte?" a întrebat premierul din Qatar. 

Beijingul a declarat că "se opune şi condamnă ferm asasinarea" lui Haniyeh, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Lin Jian, adăugând că "Gaza ar trebui să obțină o încetare a focului cuprinzătoare și permanentă cât mai curând posibil pentru a evita escaladarea în continuare a conflictelor și confruntărilor". 

Rusia a numit uciderea lui Haniyeh "un asasinat politic absolut inacceptabil" iar Ministerul de Externe a avertizat cu privire la "consecințe periculoase pentru întreaga regiune", îndemnând actorii regionali la "reținere".

Erdogan condamnă "asasinarea perfidă a fratelui Ismail Haniyeh"

Şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat "asasinatul perfid" de la Teheran care l-a vizat pe "fratele" său, Ismail Haniyeh. "Dumnezeu să aibă milă de fratele nostru Ismail Haniyeh, căzut martir în urma acestui odios atac", a scris Erdogan pe reţeaua socială X, denunţând "barbaria sionistă". "Acest act revoltător vizează sabotarea cauzei palestiniene, glorioasa rezistenţă din Gaza şi lupta dreaptă a fraţilor noştri palestinieni şi demoralizarea şi intimidarea palestinienilor", a adăugat şeful statului turc.

Ministerul Afacerilor Externe de la Ankara a condamnat mai devreme "asasinatul revoltător" de la Teheran. Liderul Hamas, care locuia frecvent în Turcia înainte de 7 octombrie, a fost primit în aprilie la Istanbul de preşedintele Erdogan, care numeşte Hamas "mişcare de eliberare". Turcia a oferit din 2011 un loc de refugiu responsabililor Hamas, în urma acordului în baza căruia au fost eliberaţi peste o mie de deţinuţi palestinieni în schimbul soldatului israelian Gilad Shalit. 

Reacţia palestieninilor: Israelul l-a ucis pe cel raţional şi l-a cruţat pe nebun

Palestinienii sunt îngrijoraţi de soarta Fâşiei Gaza care se află acum doar în mâinile liderului organizaţiei din enclavă, radicalul Yahya Sinwar. "Israelul l-a ucis pe cel raţional şi l-a cruţat pe nebun", a sintetizat miercuri pentru EFE o palestiniancă, printre lacrimi. "Aceasta este o altă scuză pentru a continua uciderea civililor în Gaza pentru a ajunge la Sinwar", se plânge această femeie în timp ce ascultă ştirile la radio.

Sinwar, liderul Hamas din Gaza, este considerat "creierul" din spatele atacurilor din 7 octombrie 2023, în care miliţiile palestiniene din Fâşie au ucis aproximativ 1.200 de israelieni şi au răpit alţi 251, ceea ce a dus la declanşarea unei ofensive a statului israelian în enclava palestiniană în care şi-au pierdut viaţa aproape 40.000 de locuitori din Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii, aflat sub controlul Hamas.

Fâşia Gaza s-a trezit miercuri cu vestea morţii liderului grupării islamiste, într-o atmosferă de "tristeţe şi asimilare" după pierderea a ceea ce mulţi consideră "reprezentantul oficial al cauzei palestiniene în forurile internaţionale".

"Odată cu moartea lui Haniyeh, ajungerea la o soluţie şi la un acord va fi mult mai dificilă", a mai declarat această palestiniancă în vârstă de 57 de ani despre negocierile pentru încetarea focului din Gaza pe care Israelul şi Hamas le menţineau din mai. Evoluţia discuţiilor rămâne acum o necunoscută.

Cine este Ismail Haniyeh

În timp ce ascultă ştirile la radio, femeia îşi exprimă opinia că moartea lui Sinwar nu i-ar fi afectat pe cetăţenii obişnuiţi ca ea, dar moartea lui Haniyeh ridică un semn de întrebare privind cursul războiului din Fâşia Gaza. Percepţia că Haniyeh era un om politic se regăseşte şi printre alţi locuitori ai enclavei. "Nu are nimic de-a face cu aripa militară", declară pentru EFE un tânăr în de 35 de ani.

"Îl numeau porumbelul păcii", adaugă el. Tată a cinci copii, tânărul insistă că liderul Hamas "căuta întotdeauna soluţii paşnice" şi sprijin pentru cauza palestiniană în străinătate.

Într-un videoclip difuzat pe canalele de social media, o rudă a lui Haniyeh îşi ia rămas bun de la islamist: "Fie ca Dumnezeu să ne salveze de la dezastru şi să ne răsplătească", se spune în înregistrare, care se încheie cu cuvintele: "la revedere, lider al naţiunii".

Un alt locuitor din Gaza, în vârstă de 60 de ani, care, la fel ca ceilalţi interlocutori cu care EFE a stat de vorbă, a cerut să-şi păstreze anonimatul, a acuzat Israelul că "face ce vrea" fără să se gândească la consecinţele acţiunilor sale. "Motivul este încercarea (premierului israelian Benjamin) Netanyahu de a rămâne în funcţie", spune acest profesor universitar.

Apel la grevă generală în teritoriile palestiniene

Mişcările palestiniene din Cisiordania ocupată au lansat miercuri un apel la grevă generală în teritoriile palestiniene. "Forţele naţionaliste şi islamice ale Palestinei anunţă o grevă generală şi marşuri ale furiei (pentru a protesta) împotriva asasinării marelui lider naţional Isamail Haniyeh, care se înscrie în cadrul terorismului statului sionist (Israel - n.r.) şi a războiului său de exterminare", afirmă mişcările palestiniene într-o declaraţie comună.

La Ramallah, unii angajaţi au părăsit clădirile ministerelor lor în urma acestui apel, au constatat jurnalişti ai AFP de la faţa locului. Magazine au fost închise şi angajaţi au plecat de la locul de muncă în mai multe oraşe din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel în 1967. Instituţiile culturale au anunţat într-un comunicat că vor rămâne închise.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Ştiri externe » Nou risc de război total în Orientul Mijlociu. Iranul ameninţă Israelul cu răzbunarea. Ce urmări va avea asasinarea lui Ismail Haniyeh