Antena Meniu Search
x

"Pământul nostru va fi mormântul lor!". Locuitorii din Kiev, atac dur la adresa ruşilor. Pregătesc cocktailuri Molotov pentru a opri invazia

Locuitorii Kievului dau asigurări că sunt pregătiţi să dea piept cu armata rusă, relatează AFP într-un reportaj realizat din capitala ucraineană transformată în zonă de război.

de Redactia Observator

la 28.02.2022, 22:37

Pe marginea drumurilor din suburbiile Kievului, panouri publicitare transmit acelaşi mesaj sub forme diferite: "Soldaţi ruşi, duceţi-vă la naiba!", "Nu deveniţi asasini!", "Căraţi-vă acasă!".

Pe o stradă, locuitorii au luat tot ce le-a căzut sub mână - o veche maşină Lada, două tomberoane de gunoi, un dulap vechi - pentru a ridica baricade, sperând să frâneze înaintarea tancurilor ruseşti, scrie Agerpres.

"Îi vom întâmpina cu cocktailuri Molotov şi gloanţe în cap!", asigură un angajat la o bancă. "Singurele flori pe care le vor primi vor fi pentru mormântul lor", adaugă bărbatul de 30 de ani, ieşit luni pentru aprovizionare, după încetarea restricţiilor de circulaţie la ora 08:00.

Acest scurt răgaz, intervenit în timpul negocierilor între cele două ţări la frontiera belarusă, oferă posibilitate locuitorilor din Kiev, trecuţi de şocul primelor atacuri împotriva oraşului lor, să-şi organizeze apărarea.

Pe acelaşi subiect

Kievul în vreme de război

Capitala ucraineană a dobândit în numai patru zile reflexele unei zone de război

"Nu călcaţi pe iarbă, acolo ar putea fi mine!", le atrage atenţia un tânăr trecătorilor, în timp ce o sirenă începe să răsune anunţând un raid aerian. "Am auzit spunându-se că ruşii ascund mine în iarbă", explică Oleksii Vasilenko.

La punctele de control, fiecare vehicul este verificat, oamenii se salută cu "Slava Ukrainî!" ("Glorie Ucrainei!"), la care se răspunde "Eroilor Ucrainei!", formulă patriotică devenită acum parolă de trecere. Un alt şofer adaugă "Moarte moscoviţilor!" şi redemarează în trombă.

Batalioanele de soldaţi ucraineni, ocupaţi să respingă ofensiva rusă de la porţile Kievului, sunt încă rare în capitală. Dar voluntarii din "Apărarea teritorială", civili înarmaţi, constituie aici principala forţă de luptă.

Transportaţi cu autobuzele, zeci dintre ei tocmai au fost aduşi să ridice un punct de apărare strategică în cartierul Obolon, în nordul Kievului, vizat deja de loviturile ruseşti. Lângă blocurile turn de locuinţe din epoca sovietică, cu echipamentele depozitate pe un fost teren de joacă pentru copii, o unitate de voluntari în uniformă face instrucţie într-un peisaj de război.

Pregătiţi să înfrunte armata rusă

De-a lungul trotuarului, a fost săpat un labirint de tranşee cu adâncime de doi metri. La intrarea în dispozitivul de luptă, o macara de şantier ridică şi poziţionează blocuri suspendate de cârlige.

Un veterinar în civil, de 50 de ani, a venit să participe la lupte împreună cu fratele său şi asigură că Kievul "are destui luptători" pentru a-i respinge pe soldaţii lui Vladimir Putin. "Dacă trebuie să ucid vreo 100 dintre ei, o voi face", spune acest voluntar bărbos şi cu un Kalaşnikov atârnat de gât.

Trei voluntari în uniforme kaki cu aspect militar şi cagule întind o pânză de camuflaj peste un tanc de asalt al armatei.

O altă echipă se ghemuieşte deasupra unor lăzi cu sticle de bere goale. Ele conţin "o treime motorină, două treimi benzină", un fitil de cârpă şi apoi "boom!", explică un voluntar care se ocupă de pregătirea cocktailurilor Molotov.

Voluntarii îşi verifică echipamentul, le încarcă armele celor care învaţă să tragă cu ele,potrivesc vestele antiglonţ celor care le au.

Printre ei, Andrii Ivaniuk, un actor şi regizor de succes la Kiev, are deja vorba scurtă şi expresia ameninţătoare a combatantului. El şi-a pus soţia şi copilul la adăpost în vestul ţării, înainte de a reveni la Kiev pentru a lupta şi asigură că ruşii vor primi "lecţia vieţii lor".

"Rusia nu este aici la ea acasă şi nu a fost niciodată", spune bărbatul de 30 de ani, instalat într-o tranşee şi promiţând:"Pământul nostru va fi mormântul lor!".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » "Pământul nostru va fi mormântul lor!". Locuitorii din Kiev, atac dur la adresa ruşilor. Pregătesc cocktailuri Molotov pentru a opri invazia