Antena Meniu Search
x

Patru bancheri, condamnaţi la închisoare cu suspendare. Cum l-au ajutat pe un aliat al lui Putin să ascundă bani

Patru bancheri au fost condamnaţi la șapte luni de închisoare cu suspendare, după ce au fost găsiţi vinovaţi de lipsă de diligenţă, pentru că i-au permis muzicianului Serghei Roldughin, prieten al lui Vladimir Putin, să depună sume uriașe în băncile elvețiene.

de Redactia Observator

la 30.03.2023, 12:33

Patru bancheri, condamnaţi la închisoare cu suspendare. Cum l-au ajutat pe un aliat al lui Putin să ascundă bani
Patru bancheri, condamnaţi la închisoare cu suspendare. Cum l-au ajutat pe un aliat al lui Putin să ascundă bani - Profimedia Images

Foștii directori ai sucursalei din Zurich a băncii ruseşti Gazprombank au primit șapte luni de închisoare cu suspendare pentru că l-au ajutat pe muzicianul Serghei Roldugin, potrivit BBC. Acesta ar fi transferat sume de 50 de milioane de euro. 

Cei patru inculpaţi au fost acuzaţi că nu au luat măsurile de precauţie necesare pentru a se asigura că violoncelistul şi dirijorul rus era proprietarul de drept al sumelor încredinţate băncii între 2014 şi 2016, în pofida "îndoielilor obiective" pe care ar fi trebuit să le ridice milioanele care au trecut prin contul său.

Conform legislației elvețiene, băncile sunt obligate să respingă sau să închidă conturile dacă au îndoieli cu privire la titularul contului sau la sursa banilor. Trei dintre bancherii condamnați sunt ruși și unul elvețian. Bărbații, a căror identitate nu poate fi dezvăluită din cauza legislaţiei locale, au spus că vor face apel împotriva deciziei instanței elvețiene.

A acţionat violoncelistul ca un "om de faţadă" pentru Putin?

Pe acelaşi subiect

De la anunţarea procesului, presa elveţiană s-a întrebat dacă violoncelistul nu a acţionat cu aceste conturi ca un "om de faţadă" pentru preşedintele rus şi anturajul său. În momentul în care au fost deschise conturile, existau deja îndoieli cu privire la sursa banilor primiţi de dirijor, una dintre întrebări fiind cum de un artist putea avea o asemenea avere, a declarat judecătorul, întrebându-i pe inculpaţi de ce nu au verificat. Acuzarea a declarat în faţa instanţei că cei patru inculpaţi nu au făcut suficient pentru a determina identitatea beneficiarului real al fondurilor.

Roldughin este titularul a două conturi deschise la Gazprombank Elveţia în 2014. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că muzicianul - care apare pe lista ruşilor sancţionaţi de Elveţia - nu avea nicio activitate listată ca om de afaceri în documentele sale bancare şi în mod evident nu deţinea el însuşi milioane de euro.

Roldughin se numără printre zecile de membri ai cercului intim al lui Putin sancţionaţi de Occident, inclusiv de Elveţia, după ce Rusia a lansat invazia Ucrainei în 2022. Cazul evidenţiază modul în care persoane precum Roldughin au fost folosite ca "paravan", o modalitate de a ascunde adevăraţii proprietari ai banilor, se arată în rechizitoriul consultat de Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Patru bancheri, condamnaţi la închisoare cu suspendare. Cum l-au ajutat pe un aliat al lui Putin să ascundă bani