Antena Meniu Search
x

Putin ar putea fi "redus la tăcere" înainte să ajungă în faţa Curţii Penale de la Haga

Preşedintele Vladimir Putin ar putea fi “redus la tăcere” chiar de elita rusă înainte ca liderul de la Kremlin să fie judecat pentru crimele de război în faţa Curţii Penale Internaţionale de la Haga, potrivit unui analist rus, citat de publicaţia Newsweek.

de Redactia Observator

la 30.03.2023, 09:10

Putin ar putea fi "redus la tăcere" înainte să ajungă în faţa Curţii Penale de la Haga
Putin ar putea fi "redus la tăcere" înainte să ajungă în faţa Curţii Penale de la Haga - Profimedia Images

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, acuzându-l că este responsabil pentru crimele de război comise în Ucraina. Moscova a negat în mod repetat acuzațiile că forțele sale au comis atrocități în timpul invaziei sale de un an asupra Ucrainei, transmite Reuters.

CPI a emis mandatul de arestare în cazul președintelui rus sub suspiciunea de deportare ilegală a copiilor și transfer ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă. Astfel, cele123 de state membre sunt obligate prin lege să-l aresteze pe preşedintele rus, dacă acesta va ajunge pe teritoriul lor. În mod ironic, dacă ar merge în Statele Unite, Putin nu ar putea fi arestat pentru că SUA nu este printre statele care recunosc jurisdicţia acestei Curţi. 

Elita rusă ar putea încerca să-l elimine pe Putin

Vlad Mykhnenko, un analist expert în Rusia, a declarat pentru Newsweek că Putin ar putea fi “redus la tăcere” de siloviki – elita rusească – înainte de a răspunde pentru faptele sale în faţa Curţii Penale Internaţionale de la Haga.

„Având în vedere conexiunile extinse ale lui Putin în Europa şi ceea ce ar putea dezvălui magistraţilor despre corpuţia şi afcerile murdare dintre Moscova şi celelalte capitale europene, vor fi multe încercări de a-l reduce la tăcere înainte de Haga”, potrivit lui Mykhnenko. Mandantul CPI l-a transformat pe Putin într-un om vulnerabil chiar la el acasă, mai spune expertului rus. 

Dacă Putin îndrăzneşte să călătorească într-unul din statele membre CPI și i se "întâmplă ceva", ar putea fi rezultatul încercărilor elitei ruse de a „scăpa de el”, potrivit lui Mihnenko. "Un înlocuitor pentru liderul de la Kremlin ar putea fi găsit foarte ușor, care ar putea chiar să promită 'să răzbune' pierderea "îndrăgitului" preşedinte, dar doar de ochii lumii”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Putin ar putea fi "redus la tăcere" înainte să ajungă în faţa Curţii Penale de la Haga