Antena Meniu Search
x

Pedepsele extreme și execuțiile vor fi reluate în Afganistan. Lider taliban: ”Nimeni nu ne va spune cum ar trebui să fie legile noastre”

Pedepsele extreme și execuțiile vor fi reluate în Afganistan, anunță Mullah Nooruddin Turabi, fost lider al poliției religioase a talibanilor, în prezent responsabil cu închisorile, într-un interviu acordat The Associated Press.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 24.09.2021, 16:27

Pedepsele extreme și execuțiile vor fi reluate în Afganistan
Pedepsele extreme și execuțiile vor fi reluate în Afganistan - Foto: Oliver Weiken / dpa via Profimedia Images

Mullah Nooruddin Turabi a spus, în interviul acordat AP News, că amputările sunt ”necesare pentru securitate”, însă este probabil ca ele să nu mai fie executate în public, așa cum se întâmpla în trecut. 

Liderul taliban a respins indignarea Occidentului asupra execuțiilor publice din trecut spunând că ”nimeni nu ne va spune cum ar trebui să fie legile noastre”, scrie BBC News.

În momentul preluării puterii în Afganistan, la 15 august, talibanii promiteau o formă mai ușoară de guvernare decât în ​​vechiul mandat. Dar au existat deja mai multe rapoarte de abuzuri ale drepturilor omului efectuate în toată țara.

Pedepse extreme pentru afganii care încalcă legea religioasă islamică

Pe acelaşi subiect

Joi, Human Rights Watch a avertizat că talibanii din Herat „căutau femei cu profil înalt, refuzând femeilor libertatea de mișcare în afara caselor lor [și] impunând coduri vestimentare obligatorii”.

În august, Amnesty International a spus că luptătorii talibani s-au aflat în spatele masacrului a nouă membri ai minorității Hazara. Agnès Callamard a declarat la acea vreme că ”brutalitatea” crimelor este ”un memento al istoriei trecute a talibanilor și un indicator oribil a ceea ce poate aduce noul regim”.

Cu câteva zile înainte ca talibanii să preia controlul asupra Kabulului, un judecător taliban din Balkh, Haji Badruddin, a declarat pentru BBC că sprijină interpretarea aspră a grupului asupra legii religioase islamice.

"În Sharia noastră este clar, pentru cei care fac sex și sunt necăsătoriți, fie că este vorba de o fată sau de un băiat, pedeapsa este de 100 de lovituri de bici în public", a spus Badruddin. "Dar pentru oricine este căsătorit, trebuie să fie ucis cu pietre ... Pentru cei care fură: dacă se dovedește, atunci mâna lui ar trebui tăiată".

Aceste opinii dure sunt în ton cu unii afgani ultra-conservatori.

Mullah Nooruddin Turabi, responsabil cu execuțiile din anii 90, în Afganistan

Turabi, notoriu pentru pedepsele sale dure pentru persoanele surprinse ascultând muzică nereligioasă sau care își tăiau barba în anii 1990, a declarat pentru AP că, deși formele dure de pedeapsă vor continua, grupul va permite acum televizoare, telefoane mobile, fotografii și videoclipuri.

Mullah Nooruddin Turabi, care se află pe o listă a sancțiunilor ONU pentru acțiunile sale din trecut, a declarat că miniștrii cabinetului talibanilor discută acum dacă pedepsele ar trebui sau nu să fie publice.

În anii 1990, execuțiile aveau loc în public pe stadionul sportiv din Kabul, sau pe un teren din apropierea moscheii Eid Gah.

"Toată lumea ne-a criticat pentru pedepsele de pe stadion, dar noi nu am spus niciodată nimic despre legile și pedepsele lor", a spus Mullah Nooruddin Turabi în interviul pentru AP News.

La începutul acestei săptămâni, talibanii au solicitat, de asemenea, să vorbească la Adunarea Generală a ONU, care are loc la New York.

Ministrul german de externe Heiko Maas a spus că, deși este important să existe o comunicare cu talibanii, „Adunarea Generală a ONU nu este locul potrivit pentru aceasta”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Pedepsele extreme și execuțiile vor fi reluate în Afganistan. Lider taliban: ”Nimeni nu ne va spune cum ar trebui să fie legile noastre”