Antena Meniu Search
x

O americancă gravidă, lăsată în urmă în Kabul, a reușit să scape din Afganistan după ce a fost bătută cu picioarele în burtă de talibani

O tânără din California de Sud, însărcinată, care a fost bătută de talibani în timp ce încerca să fugă din Afganistan, a reușit să părăsească țara. Reprezentantul  republican din California, Darrell Issa, a anunțat că viitoarea mamă, în vârstă de 25 de ani, identificată doar ca „Nasria”, a scăpat din Afganistan.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 18.09.2021, 13:41

Nasria a fost forțată să-și lase în urmă soțul cu care s-a căsătorit în Afganistan
O americancă gravidă, lăsată în urmă în Kabul, a reușit să scape din Afganistan după ce a bătută cu picioarele în burtă de talibani - dailymail.co.uk/voa

Nasria a fost forțată să-și lase în urmă soțul cu care s-a căsătorit în Afganistan. Într-un comunicat de presă, congresmanul a confirmat că „echipa sa a facilitat cu succes eliberarea lui Nasria, o tânără americană însărcinată, din Afganistan”. Mai multe detalii despre cum a scăpat nu au fost împărtășite și nu este clar când va ajunge tânăra mamă înapoi în Statele Unite. 

Potrivit politicianului, tânăra a suferit mai multe bătăi și episoade de hărțuire din partea talibanilor, atunci când a încercat să treacă prin punctele de control pentru a ajunge pe aeroportul din Kabul. 

Femeia de 25 de ani și-a lăsat în urmă soțul și a fugit din Afganistan

Ea s-a numărat printre sutele de americani care au rămas blocați la Kabul după ce forțele americane finale au plecat, pe 30 august, în ciuda promisiunii președintelui american Joe Biden de a evacua fiecare cetățean înainte de termenul de retragere, scrie Daily Mail.

Pe acelaşi subiect

Potrivit lui Issa, tânăra de 25 de ani a făcut „mai multe călătorii” spre aeroport și a fost atacată de fiecare dată de forțele talibane în timp ce încerca să scape din țară. 

„A fost lovită inclusiv cu piciorul în burtă”. La un moment dat, tânăra a fost pusă la adăpost și ținută acolo până în momentul în care s-a identificat o alternativă de a o scoate din Afganistan.  

„Am fost de acord că va rămâne adăpostită, ascunzându-și identitatea și sperând că prietenii ei vor continua să-i aducă mâncare și să-i păstreze secretul până când, sincer, vom putea veni cu ceva nou”, a spus Issa pentru FOX News.  

Un avion cu civili evacuați din Afganistan a aterizat vineri la Doha

Un avion care transporta americani și alți evacuați a părăsit Kabul și a aterizat vineri în Doha, Qatar, dar nu a fost imediat clar dacă Nasria se afla la bordul acelui avion, a raportat FOX News. 

Nasria a declarat pentru  Voice of America la începutul acestei luni că luptătorii talibani „vânează americani” de când trupele americane au părăsit țara și ”merg din ușă în ușă… încercând să vadă dacă cineva are pașaport albastru”. 

Evadarea ei a fost anunțată a doua zi după ce s-a confirmat că un cuplu american în vârstă de 80 de ani a fugit și el din țara devastată de război. Cuplul, care nu a fost numit pentru a evita o eventuală răzbunare pe rudele rămase în țară, a reușit să fugă după ce luptătorii talibani au refuzat în mod repetat intrarea lor pe aeroportul Hamid Karzai din Kabul.

Nu este clar dacă au reușit să iasă cu un zbor charter. Unele căi de evacuare au avut loc și pe uscat, deși salvatorii au fost reticenți în a împărtăși detalii suplimentare pentru a evita compromiterea viitoarelor încercări de evadare.  

Președintele Joe Biden a promis că va scoate fiecare american din Afganistan înainte ca armata să înceteze ocupația de 20 de ani.

„Dacă vor rămâne cetățeni americani, vom rămâne pentru a-i scoate pe toți”, a spus el pentru George Stephanopoulos de la ABC pe 18 august. 

Dar după termenul limită din 30 august, oficialii Biden au declarat că a rămas un „număr mic” de americani care vor să părăsească țara devastată de război. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » O americancă gravidă, lăsată în urmă în Kabul, a reușit să scape din Afganistan după ce a fost bătută cu picioarele în burtă de talibani