Antena Meniu Search
x

Peste 1000 de militari au semnat o scrisoare radicală în care vorbesc de război civil în Franța și atacă imigranții. Au stârnit furia guvernului

Scandal în Franța. O scrisoarea deschisă semnată de mai mulți soldați, precum și o serie de personalități militare în rezervă sau pensionate solicită „protejarea valorilor” și amenință că va urma un război civil.

de Redactia Observator

la 29.04.2021, 18:33

Peste 1000 de militari au semnat o scrisoare radicală în care vorbesc de război civil în Franța și atacă imigranții. Au stârnit furia guvernului
Emmanuel Macron și generalul Francois Lecointre - Profimedia
  • Militari rezerviști dar și activi, precum și 20 de generali pensionați l-au avertizat pe Macron cu privire la un război civil.
  • Ei au semnat o scrisoare considerată xenofobă și radicală. Marine Le Pen a spus că le-a înțeles sentimentele și a cerut semnatarilor să-i sprijine politica.
  • Fac apel la patriotism și îi atacă pe imigranții.

Mai mulți militari francezi care au semnat o controversată scrisoare deschisă în care denunţă o ”dezintegrare” a Franţei şi îndeamnă la ”susţinerea oamenilor politici” care acţionează împotriva acesteia, riscă să fie radiaţi şi sancţionaţi disciplinar, anunţă şeful Statului Major al Armatelor, generalul François Lecointre, relatează AFP.

Aproximativ 20 de generali  care se apropie de retragere, dar care pot fi mobilizaţi, care au semnat editorialul riscă ”radierea, deci retragerea din oficiu”, a declarat, într-un interviu publicat de cotidianul Le Parisien, generalul François Lecointre. Editorialul a fost semnat de 20 de generali, 100 de ofiţeri de rang înalt şi peste 1.000 de militari. Aceștia vorbesc despre riscul unui război civil și denunţă o ”dezintegrare a patriei” în faţa ”islamismului” şi a ”hoardelor de la periferie” şi îndeamnă, printre rânduri, la o lovitură de stat.

”Aceşti ofiţeri generali vor fi audiaţi de un Consiliu Superior Militar. După această procedură, preşedintele Republicii semnează un decret de radiere”, a precizat generalul Lecointre. ”Doresc să se decidă retragerea lor din oficiu”, a subliniat el, evocând ”o procedură excepţională”, lansată la cererea ministrului Armatelor Florence Parly. În total 18 militari activi - inclusiv patru ofiţeri - care au semnat editorialul urmează să fie ”sancţionaţi disciplinar militar”, a precizat generralul François Lecointre, care evocă ”sancţiuni mai puternice împotriva celor cu grade mai mari”. ”Consider că, cu cât sunt mai mari responsabilităţile, cu atât obligaţia neutralităţii şi exemplarităţii sunt mai mari”, a subliniat el.

Florence Parly a cerut luni sancţionarea semnatarilor, denunţându-le ”acţiunile inacceptabile” şi ”iresponsabile”. Între semnatarii editorialului se află generalul Christian Piquemal, fostul comandant al Legiunii Străine, care a fost radiat în 2016 din cadrul armatei franceze, din cauză că a participat la o manifestaţie interzisă împotriva migranţilor, la Calais. ”Am să-i trimit o scrisoare pentru a-i spune că este nedemn, murdăreşte armata, o fragilizează făcând din ea un subiect de polemică naţională”, a anunţat generalul Lecointre. ”Le contest tuturor (...) dreptul de a-şi lua angajamente politicianiste, scoţându-şi în faţă gradul”, a denunţat el.

Pe acelaşi subiect

El a respins, însă, orice radicalizare de extremă dreapta a armatei franceze. ”Armata este republicană, ea nu este politizată (...). Ea este imaginea societăţii franceze”, a dat el asigurări, denunţând ”o tentativă de manipulare inacceptabilă” a instituţiei militare de către generalii semnatari.

Acest editorial a fost publicat în revista de dreapta Valeurs Actuelles pe 21 aprilie. Semnatarii îl îndeamnă pe preşedintele francez Emmanuel Macron să apere patriotismul. Ei denunţă o ”dezintegrare” care afectează, în opinia lor, Franţa şi se declară ”dispuşi să susţină politicienii care vor lua în considerare salvarea naţională”. Semnatarii - între care se află 25 de generali în retragere - consideră că ”momentul este grav, Franţa este în pericol”.

”Dacă nu se întreprinde nimic, laxismul va continua să se răspândească (...) şi va provoca în final (...) intervenţia camarazilor noştri activi într-o misiune periculoasă de apărare a valorilor noastre civilizaţionale (...)”, ameninţă ei în acest text, care a fost postat online la marcarea a 60 de ani de la puciul generalilor de la Alger. ”Fantasma puciului îmi pare afară din discuţie. Nu există nici cea mai mică tentaţie de acest fel”, a replicat generalul Lecointre, întrebat despre o legătură cu Războiul din Alegeria.

Premierul francez Jean Castex a condamnat ”cu cea mai mare fermitate” editorialul şi l-a catalogat drept ”contrar tuturor principiilor noastre republicane”. Scrisoarea a stârnit furia guvernului francez, iar liderul de extremă dreapta Marine Le Pen a spus că le-a înțeles sentimentele și a cerut semnatarilor să-i sprijine politica și candidatura pentru președinția franceză în 2022. Acest editorial, în care generali în retragere ameninţă să intervină împotriva unui ”haos tot mai mare” care domneşte, în opinia lor, în Franţa, este ”o iniţiativă contrară tuturor principiilor noastre republicane, onoarei, datoriei armate”, a denunţat şeful Guvernului în urma unei şedinţe a Executivului.

Marine Le Pen, care candidează în alegerile prezidenţiale din 2022, i-a invitat imediat să i se ”alăture”, amplificând scandalul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Peste 1000 de militari au semnat o scrisoare radicală în care vorbesc de război civil în Franța și atacă imigranții. Au stârnit furia guvernului