Peste 1000 de militari au semnat o scrisoare radicală în care vorbesc de război civil în Franța și atacă imigranții. Au stârnit furia guvernului

De Redactia Observator.
Publicat: 29.04.2021, 18:33.
Actualizat: 29.04.2021, 18:33

Scandal în Franța. O scrisoarea deschisă semnată de mai mulți soldați, precum și o serie de personalități militare în rezervă sau pensionate solicită „protejarea valorilor” și amenință că va urma un război civil.

Peste 1000 de militari au semnat o scrisoare radicală în care vorbesc de război civil în Franța și atacă imigranții. Au stârnit furia guvernului

Emmanuel Macron și generalul Francois Lecointre

Profimedia

Mai mulți militari francezi care au semnat o controversată scrisoare deschisă în care denunţă o ”dezintegrare” a Franţei şi îndeamnă la ”susţinerea oamenilor politici” care acţionează împotriva acesteia, riscă să fie radiaţi şi sancţionaţi disciplinar, anunţă şeful Statului Major al Armatelor, generalul François Lecointre, relatează AFP.

Aproximativ 20 de generali care se apropie de retragere, dar care pot fi mobilizaţi, care au semnat editorialul riscă ”radierea, deci retragerea din oficiu”, a declarat, într-un interviu publicat de cotidianul Le Parisien, generalul François Lecointre. Editorialul a fost semnat de 20 de generali, 100 de ofiţeri de rang înalt şi peste 1.000 de militari. Aceștia vorbesc despre riscul unui război civil și denunţă o ”dezintegrare a patriei” în faţa ”islamismului” şi a ”hoardelor de la periferie” şi îndeamnă, printre rânduri, la o lovitură de stat.

Citește și:

”Aceşti ofiţeri generali vor fi audiaţi de un Consiliu Superior Militar. După această procedură, preşedintele Republicii semnează un decret de radiere”, a precizat generalul Lecointre. ”Doresc să se decidă retragerea lor din oficiu”, a subliniat el, evocând ”o procedură excepţională”, lansată la cererea ministrului Armatelor Florence Parly. În total 18 militari activi - inclusiv patru ofiţeri - care au semnat editorialul urmează să fie ”sancţionaţi disciplinar militar”, a precizat generralul François Lecointre, care evocă ”sancţiuni mai puternice împotriva celor cu grade mai mari”. ”Consider că, cu cât sunt mai mari responsabilităţile, cu atât obligaţia neutralităţii şi exemplarităţii sunt mai mari”, a subliniat el.

Florence Parly a cerut luni sancţionarea semnatarilor, denunţându-le ”acţiunile inacceptabile” şi ”iresponsabile”. Între semnatarii editorialului se află generalul Christian Piquemal, fostul comandant al Legiunii Străine, care a fost radiat în 2016 din cadrul armatei franceze, din cauză că a participat la o manifestaţie interzisă împotriva migranţilor, la Calais. ”Am să-i trimit o scrisoare pentru a-i spune că este nedemn, murdăreşte armata, o fragilizează făcând din ea un subiect de polemică naţională”, a anunţat generalul Lecointre. ”Le contest tuturor (...) dreptul de a-şi lua angajamente politicianiste, scoţându-şi în faţă gradul”, a denunţat el.

El a respins, însă, orice radicalizare de extremă dreapta a armatei franceze. ”Armata este republicană, ea nu este politizată (...). Ea este imaginea societăţii franceze”, a dat el asigurări, denunţând ”o tentativă de manipulare inacceptabilă” a instituţiei militare de către generalii semnatari.

Acest editorial a fost publicat în revista de dreapta Valeurs Actuelles pe 21 aprilie. Semnatarii îl îndeamnă pe preşedintele francez Emmanuel Macron să apere patriotismul. Ei denunţă o ”dezintegrare” care afectează, în opinia lor, Franţa şi se declară ”dispuşi să susţină politicienii care vor lua în considerare salvarea naţională”. Semnatarii - între care se află 25 de generali în retragere - consideră că ”momentul este grav, Franţa este în pericol”.

”Dacă nu se întreprinde nimic, laxismul va continua să se răspândească (...) şi va provoca în final (...) intervenţia camarazilor noştri activi într-o misiune periculoasă de apărare a valorilor noastre civilizaţionale (...)”, ameninţă ei în acest text, care a fost postat online la marcarea a 60 de ani de la puciul generalilor de la Alger. ”Fantasma puciului îmi pare afară din discuţie. Nu există nici cea mai mică tentaţie de acest fel”, a replicat generalul Lecointre, întrebat despre o legătură cu Războiul din Alegeria.

Premierul francez Jean Castex a condamnat ”cu cea mai mare fermitate” editorialul şi l-a catalogat drept ”contrar tuturor principiilor noastre republicane”. Scrisoarea a stârnit furia guvernului francez, iar liderul de extremă dreapta Marine Le Pen a spus că le-a înțeles sentimentele și a cerut semnatarilor să-i sprijine politica și candidatura pentru președinția franceză în 2022. Acest editorial, în care generali în retragere ameninţă să intervină împotriva unui ”haos tot mai mare” care domneşte, în opinia lor, în Franţa, este ”o iniţiativă contrară tuturor principiilor noastre republicane, onoarei, datoriei armate”, a denunţat şeful Guvernului în urma unei şedinţe a Executivului.

Marine Le Pen, care candidează în alegerile prezidenţiale din 2022, i-a invitat imediat să i se ”alăture”, amplificând scandalul.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Ploaie de foc pe cerul Israelului. Iron Dome-ul a interceptat zeci de rachete către Tel Aviv. O clădire Hamas cu 13 etaje din Gaza a fost distrusă de bombardamente
1
Extern • pe 11.05 la 23:41

A doua noapte de război între Israel și Fâșia Gaza. Militanții palestinieni din Gaza au tras peste 100 de rachete asupra Israelului în urma distrugerii unui bloc rezidențial din Gaza. O clădire din suburbia Holon din Tel Aviv a fost lovită, iar un autobuz gol și mai multe mașini au luat foc. Cel puţin 28 de oameni au murit în enclava palestiniană și 2 în Israel.

PARTENERI
Cum a reușit Claudia Radu de la Chefi la cuțite să slăbească. Ce face pe lângă sport: „Nu țin nicio dietă”
spynews.ro
Horoscopul zilei de 14 mai 2021. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Autoritățile au anunțat noile măsuri. Ce se întâmplă în perioada următoare
gandul.ro
Cum s-a răzbunat Cristi Borcea pe Alina Vidican! Ce decizie a luat, după ce fosta soție a decis să se mărite cu milionarul brazilian Claude
prosport.ro
Atentie, romani! Aveti prin sertare astfel de carnete vechi de CEC? Puteti primi 200 de milioane
redactia.ro
Natalia Oreiro se mândrește cu un abdomen de invidiat. Cum arată într-o rochie care îi lăsa la vedere formele
tvhappy.ro
Elena a murit înjunghiată de bărbatul care s-a enervat că românca folosea un cuțit în timpul jocurilor erotice, în Italia
libertatea.ro
Angelique Kerber, gest de mare campioană la Roma! Ce a făcut după accidentarea Simonei Halep
GSP
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
money.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro
Calvarul prin care a trecut vedeta care a ținut din 2015 secretă relația cu un bărbat celebru din România: "Am început să plâng!" A născut gemeni, iar după 2 ani s-a aflat cine e tatăl lor
as.ro