Antena Meniu Search
x

Galerie foto Experiment extrem în Franța: 15 oameni au stat închiși într-o peșteră, fără acces la tehnologie, timp de 40 zile. Concluziile surprinzătoare la care au ajuns cercetătorii

Cincisprezece persoane care au petrecut ultimele 40 de zile sub pământ, într-o peșteră din sud-vestul Franței, fără acces la telefoane, ceasuri sau la lumina soarelui, au ieșit la suprafață sâmbătă, la finalul unui experiment menit să exploreze limitele adaptabilității umane în condiții extreme de izolare.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 25.04.2021, 15:56

  • Experimentul numit ”Deep Time” a fost condus de exploratorul franco-elvețian Christian Clot.

Cu zâmbete mari pe fețele lor palide, voluntarii francezi au părăsit peștera Lombrives în aplauze și au pășit pentru prima dată în 40 de zile în lumina zilei, având ochelari speciali pentru a-și proteja ochii după atât de mult timp petrecut pe întuneric.

Voluntarii au petrecut 40 de zile închiși într-o peșteră

Cercetătorii care au pus la cale acest experiment au vrut să vadă cum le sunt afectate simțurile după zile întregi fără tehnologie și fără a putea comunica cu exteriorul.

„A fost ca o pauză necesară”, a spus Marina Lançon, una dintre cele șapte femei care au luat parte la experiment. Ea a spus că nu a simțit nicio grabă să facă ceva și și-a dorit să mai fi rămas câteva zile în peșteră, însă spune ea, a fost fericită să simtă vântul și să audă din nou cântecul păsărilor, scrie The Guardian.

Marina Lançon spune că nu plănuiește să se uite în telefonul ei pentru încă câteva zile, sperând să evite o întoarcere „prea brutală” la viața reală.

Fără acces la tehnologie, grupul a pierdut noțiunea timpului

Grupul a locuit și a explorat peștera ca parte a unui proiect numit Deep Time. Nu au avut parte de lumină naturală, temperatura a fost de 10°C și umiditatea relativă de 100%. Nu au avut niciun contact cu lumea exterioară, nu au avut actualizări cu privire la pandemie și nici nu au comunicat cu prietenii sau familia.

Oamenii de știință de la Human Adaption Institute, care a condus proiectul de 1,2 milioane de euro (860.000 de lire sterline), spun că experimentul îi va ajuta să înțeleagă mai bine modul în care oamenii se adaptează la schimbările drastice din mediul înconjurător.

Așa cum era de așteptat, cei din peșteră și-au pierdut simțul timpului.

„Pentru noi a fost o adevărată surpriză”, a spus directorul proiectului, Christian Clot. „În capul nostru, intraserăm în peșteră acum 30 de zile.”

Un alt membru al echipei a estimat timpul petrecut în subteran la 23 de zile.

Oamenii au fost nevoiți să se bazeze pe ceasurile lor biologice

Johan Francois, profesor de matematică și instructor de navigație, a povestit că a alergat în cercuri de 10.000 de metri în peșteră pentru a se menține în formă. El a spus că uneori a avut o dorință ”viscerală” de a pleca.

Fără obligații zilnice și fără copii în jur, provocarea era „să profiți de momentul prezent fără să te gândești vreodată la ce se va întâmpla într-o oră, în două ore”, a spus el.

În parteneriat cu laboratoare din Franța și Elveția, oamenii de știință au monitorizat modelele de somn, interacțiunile sociale și reacțiile comportamentale ale celor 15 membri ai echipei prin intermediul senzorilor. 

Un senzor era un mic termometru în interiorul unei capsule pe care participanții l-au înghițit ca pe o pastilă. A măsurat temperatura corpului și a transmis datele către un computer până când a fost expulzat natural.

Membrii echipei și-au urmat ceasurile biologice pentru a ști când să se trezească, să se culce și să mănânce. Ei și-au numărat zilele nu în ore, ci în cicluri de somn.

„Este foarte interesant să observăm cum acest grup se sincronizează”, a spus Clot mai devreme într-o înregistrare din interiorul peșterii. Lucrul împreună la proiecte și organizarea sarcinilor fără a putea stabili un moment pentru întâlnire a fost deosebit de provocator, a spus el.

Experimentul arată capacitatea oamenilor de a se adapta unor condiții extreme de mediu

Două treimi dintre participanți și-au exprimat dorința de a rămâne sub pământ un pic mai mult pentru a finaliza proiectele de grup începute în timpul șederii lor, a declarat Benoit Mauvieux, cronobiolog implicat în cercetare.

„Viitorul nostru ca oameni pe această planetă va evolua”, a spus Clot. „Trebuie să învățăm să înțelegem mai bine modul în care creierul nostru este capabil să găsească soluții noi, indiferent de situație”, a mai spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Experiment extrem în Franța: 15 oameni au stat închiși într-o peșteră, fără acces la tehnologie, timp de 40 zile. Concluziile surprinzătoare la care au ajuns cercetătorii