Antena Meniu Search
x

Piloții afgani antrenați de SUA sunt asasinați de talibani. Maior, împușcat în cap în fața fiului său de 14 ani

Piloții afgani sunt asasinați de talibani după retragerea armatei SUA, relatează Reuters într-un reportaj. Talibanii au anunțat vineri că dețin controlul asupra 85% din teritoriul Afganistanului după ce au cucerit  punctele cheie de trecere a frontierei cu Iranul și Turkmenistanul, parte a unei ofensive radicale lansate în timp ce trupele americane se retrag din națiunea distrusă de război.

de Redactia Observator

la 09.07.2021, 19:47

Piloții afgani antrenați de SUA sunt asasinați de talibani după retragerea americană. Maior, împușcat în cap în fața fiului său de 14 ani
Un pilot din forțele aeriene afgane la Kandahar, Afganistan - Profimedia

Cel puțin șapte piloți afgani au fost asasinați în afara bazei militare în ultimele luni, potrivit informațiilor oferite de doi înalți oficiali ai guvernului afgan. Această serie de crime, care nu a fost raportată anterior, ilustrează ceea ce oficialii americani și afgani cred că este un efort deliberat din partea talibanilor de a distruge unul dintre cele mai valoroase active militare ale Afganistanului: corpul de piloți militari instruiți de SUA și NATO, relatează Reuters

Talibanii - care nu au nicio forță aeriană - caută să echilibreze jocul în timp ce duc ofensive majore la sol. Militanții cuceresc rapid teritoriul odată controlat de guvernul președintelui Ashraf Ghani susținut de americani. Sunt temeri că talibanii ar putea în cele din urmă să ajungă la putere.

Maior, împușcat în cap în fața fiului său de 14 ani

Dastagir Zamaray, maior în Forțele Aeriene Afgane s-a temut atât de mult să nu fie asasinat de talibani, încât a decis să-și vândă casa pentru a se muta într-un loc mai sigur din Kabul, relatează Reuters. În loc să fie întâmpinat de un potențial cumpărător la biroul unui agent imobiliar la începutul acestui an, pilotul în vârstă de 41 de ani a fost confruntat de un bărbat înarmat care a intrat în interior și, fără niciun cuvânt, l-a împușcat pe agentul imobiliar în gură.

Pe acelaşi subiect

Zamaray a întins mâna spre armă, dar a fost împușcat în cap. Tată a șapte copii, victima s-a prăbușit mort peste fiul său de 14 ani, care îl însoțea și care a fost cruțat. Băiatul abia mai vorbește, spune familia. Zamaray „a mers acolo doar pentru că îl știa personal pe agentul imobiliar și credea că este în siguranță", a declarat pentru Reuters Samiullah Darman, cumnatul bărbatului. „Nu știam că nu se va mai întoarce niciodată".

Talibanii revendică asasinatele. Piloții sunt pedepsiți pentru că își ”bombardează propriul popor”

Reuters a confirmat identitatea a doi dintre piloții uciși, prin intermediul membrilor familiei. Nu a putut verifica în mod independent numele celorlalți cinci care ar fi fost vizați. Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a confirmat pentru Reuters că grupul l-a ucis pe Zamaray și că duce o misiune de a elimina piloții Forțelor Aeriene Afgane deoarece își ”bombardează propriul popor”. 

Un raport al ONU a documentat 229 de decese civile cauzate de talibani în Afganistan în primele trei luni ale anului 2021 și 41 de decese civile provocate de Forțele Aeriene Afgane în aceeași perioadă.

Guvernul Afganistanului nu a dezvăluit public numărul piloților asasinați. Pentagonul a declarat că este conștient de moartea mai multor piloți afgani în urma unor crime revendicate de talibani, dar a refuzat să comenteze cu privire la anchetele SUA.

Piloții militari afgani sunt ținte atractive, spun actualii și foști oficiali americani și afgani. Aceștia pot lovi forțele talibane la adunări, pot transfera comenzi către misiuni și pot oferi acoperire aeriană care să salveze viețile trupelor terestre afgane. Piloții au nevoie de ani de antrenament și sunt greu de înlocuit astfel că fiecare perdere este o lovitură grea.

Prăbușirile și accidentele aeriene sunt riscuri mereu prezente. Cu toate acestea, piloții sunt adesea cei mai vulnerabili pe străzile propriilor cartiere, unde atacatorii pot veni de oriunde, a declarat generalul american David Hicks, care a comandat programul de instruire pentru Forțele Aeriene Afgane din 2016 până în 2017. "Viața lor a prezentat un risc mult mai mare în acea perioadă în afara bazei, decât în ​​timpul zborului misiunilor de luptă", a spus Hicks.

Deși au existat cazuri de piloți asasinați în ultimii ani, uciderile recente capătă o semnificație mai mare, deoarece Forțele Aeriene Afgane sunt sub o presiune mai mare. Forțele americane au părăsit săptămâna trecută principalul bastion militar american din Afganistan, baza aeriană Bagram din afara Kabulului, în timp ce își finalizează retragerea din țară la 20 de ani după ce au declanșat atacul asupra talibanilor în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.

"Piloții se află în topul listei talibanilor", a declarat un înalt oficial al guvernului afgan. El și alți doi oficiali au vorbit sub condiția anonimatului și au transmis că lucrează pentru a proteja piloții și pe familiile lor. Îi mută pe unii în locuințe din bază și pe alții în cartiere civile mai sigure. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a condamnat cu tărie „toate asasinatele din Afganistan” și a subliniat angajamentele SUA de a continua să ofere asistență armatei afgane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Piloții afgani antrenați de SUA sunt asasinați de talibani. Maior, împușcat în cap în fața fiului său de 14 ani