Antena Meniu Search
x

Pilotul de elicopter rus care a dezertat în Ucraina, împuşcat mortal în Spania. Şeful spionajului rusesc a confirmat incidentul

Război în Ucraina. Şeful spionajului din Rusia, Serghei Narîşkin, a declarat marţi că un pilot rus care a dezertat în Ucraina şi a fost găsit împuşcat mortal într-un garaj din Spania săptămâna trecută era un "cadavru moral" atunci când şi-a planificat crimele, au informat agenţiile de ştiri ruseşti, preluate de Reuters.

de Redactia Observator

la 20.02.2024, 12:10

Pilotul de elicopter rus care a dezertat în Ucraina, împuşcat mortal în Spania. Şeful spionajului rusesc a confirmat incidentul
- Profimedia

Serghei Narîşkin, directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), a refuzat să facă şi alte comentarii despre pilot, pe nume Maxim Kuzminov, conform agenţiilor de ştiri ruse, citate de Agerpres. Agenţia spaniolă de ştiri EFE a relatat că un cadavru găsit pe 13 februarie în oraşul Villajoyosa, lângă Alicante, în sudul Spaniei, era al pilotului rus Maxim Kuzminov, care a aterizat în Ucraina cu elicopterul său Mi-8 în august anul trecut pentru a se preda armatei ucrainene.

Pilotul dezertor locuia în Spania cu un paşaport ucrainean sub un alt nume

El locuia în Spania cu un paşaport ucrainean sub un alt nume. Conform presei ucrainene, citată de EFE, pilotul ar fi fost ucis. Moartea pilotului a fost confirmată publicaţiei Kyev Post de un reprezentant al serviciului militar de informaţii ucrainean (GUR), în timp ce o altă sursă din cadrul aceluiaşi serviciu a declarat publicaţiei Ukrainska Pravda că pilotul a fost împuşcat, iar în apropierea domiciliului acestuia din Spania a fost găsită o maşină calcinată ce pare să fi fost folosită de asasini. După ce s-a predat Ucrainei în urma unor contacte cu serviciile secrete ucrainene, pilotul rus a ales să se stabilească în Spania.

Dezertarea sa a devenit cunoscută public în septembrie, când serviciul militar de informaţii ucrainean a difuzat imagini în care pilotul - atunci în vârstă de 28 de ani - vorbeşte despre cum a fost contactat de acest serviciu, care i-a propus în schimbul dezertării bani şi protecţie. În aceleaşi imagini se vede aterizarea elicopterului său de luptă MI-8 la o bază militară în regiunea ucraineană Harkov învecinată cu Rusia.

Potrivit relatării de la acea vreme a şefului GUR, Kirilo Budanov, Kuzminov a trecut graniţa cu elicopterul zburând sub pragul de detecţie al radarelor. Ceilalţi militari ruşi care formau echipajul elicopterului pe care-l pilota nu aveau cunoştinţă de planurile sale, iar după aterizare au încercat să fugă şi au fost ucişi de militarii ucraineni. Budanov a mai declarat atunci că serviciul său a reuşit de asemenea să scoată din Rusia familia pilotului dezertor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Pilotul de elicopter rus care a dezertat în Ucraina, împuşcat mortal în Spania. Şeful spionajului rusesc a confirmat incidentul