Antena Meniu Search
x

Ucraina dă 500.000 de dolari recompensă unui pilot rus care a dezertat cu tot cu elicopter. Ruşii: E un trădător care va fi lichidat

Război în Ucraina. Ucraina a oferit 500.000 de dolari recompensă unui pilot rus care a dezertat și a adus cu el un un elicopter rusescc Mi-8 și piese de schimb pentru un avion de luptă.

de Redactia Observator

la 06.09.2023, 18:13

Maxim Kuzminov, un pilot rus de care a dezertat în Ucraina va primi 500.000 de dolari, a declarat marţi Andrei Iusov, purtător de cuvânt al serviciile de informaţii militare ucrainene (GUR). În aprilie 2022, parlamentul Ucrainei a adoptat o lege prin care poate oferi  până la 1 milion de dolari militarilor ruşi care dezertează cu tot cu echipamente în Ucraina. Mărimea recompensei depinde şi de tipul de echipament pe care îl predau.

Pilotul în vârstă de 28 de ani a aterizat cu un elicopter Mi-8 complet intact pe un aerodrom din Ucraina. Potrivit presei ucrainene acesta a dezertat pe 23 august. Pe 5 septembrie, serviciile de informaţii militare ucrainene l-au adus chiar la o conferinţă de presă  unde a vorbit despre cum a dezertat. El susţine că nu a vrut să contribuie la crimele comise de forțele ruse în Ucraina, pe care o consideră că o "țară minunată".

Cum a convins Ucraina un pilot rus să dezerteze cu tot cu elicopter

Kuzminov a relatat că a contactat personal tabară ucraineană de unde i s-a transmis că dacă va dezerta va primi protecţie pentru el și familia sa, bani şi noi documente ucrainene. Kuzminov susţine că părinții săi i-au susținut planurile de a dezerta și i s-au alăturat în Ucraina. El a adăugat că nu mai are contacte cu alți soldați ruși cu care a servit, dar ar dori să le transmită că nu există fasciști sau naziști în Ucraina, așa cum susține propaganda rusă.

Pe acelaşi subiect

Potrivit interviului său, şi-a minţit echipajul, mai exact pe alţi doi militari ruşi care au zburat cu el în elicopter şi care nu au ştiut de plan. Cei doi s-au supărat şi au devenit agresivi când au aflat de dezertare iar Kuzminov susţine că cei doi au fugit spre graniţă şi că nu ştie care e soarta lor, dar că cel mai probabil au fost neutralizaţi. Nu este clar dacă au fost capturaţi sau ucişi. Piloţii ruşi şi echipajul de pe aeronave nu poată arme. 

Potrivit Ukrainska Pravda, ceilalţi doi membri ai echipajului de la bord nu știau încotro se îndrepta elicopterul și au fost uciși.

"Ți se va asigura absolut tot pentru tot restul vieții"

Dezertarea a fost rezultatul unei operațiuni îndelungate a serviciilor de informaţii militare ucrainene de a aduce elicopterul Mi-8 și pe pilotul acestuia în Ucraina. Povestea a fost prezentată într-un documentar "Downed Russian Pilots", care a fost difuzat la televiziunea ucraineană în seara zilei de 3 septembrie.

Filmul a prezentat modul în care a fost planificată și efectuată aterizarea în Ucraina. Kuzminov a chemat şi alți piloți ruși să-i urmeze exemplul. "Dacă faci ceea ce am făcut eu, nu vei regreta deloc. Ți se va asigura absolut tot pentru tot restul vieții", a spus Kuzminov.

Kuzminov a oferit urainenilor "dovezi valoroase despre aviația, sistemele de comunicații și rețeaua de aerodromuri ale armatei ruse", potrivit documentarului. "Când Ucraina cere oficial rușilor să treacă de partea noastră împreună cu echipamente, nu este propagandă. Nu este o minciună. Este adevărul", a adăugat Iusov în cadrul conferinței de presă din 5 septembrie.

Ruşii: Dacă este un trădător va fi lichidat

Ministerul rus al Apărării nu a declarat nimic oficial despre acest caz, dar bloggerii militari ruşi au reacţionat cu furie, indicând în câteva comentarii şi analize că dacă Kuzminov se dovedeşte a fi un trădător va fi ucis

Rybar, un influent canal de Telegram, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării, a sugerat că ruşii îl vor lichida pe Kuzminov, aşa cum se întâmplă de obicei cu trădătorii. El a comentat după difuzarea documentarului că totul indică o acțiune planificată și nu o aterizare forțată a unui militar pe teritoriul inamic. "Soarta celorlalți doi membri ai echipajului rămâne necunoscută: acest lucru sugerează că fie au fost uciși, fie nu știau nimic despre ceea ce se întâmplă și au fost capturați"

În timp ce GUR spune că a evacuat în siguraţă familia pilotului din Rusia, Rybar susţine că în realitate pilotul nu avea familie în Rusia. "Nu avea soție și copii, bunicul lui a murit și nu şi-a cunoscut tatăl. Dintre rudele apropiate, o are doar mama sa, care, potrivit unor rapoarte, nu locuiește în Rusia, așa că "evacuarea" ei nu ar fi fost dificilă", arată Rybar. 

"Din punct de vedere tehnic, elicopterul Mi-8 nu prezintă un interes deosebit pentru Forțele Armate ale Ucrainei - nu este cu mult diferit de aparatele Mi-17V-5 "afgane" furnizate de SUA. Nu vor putea descifra codurile echipamentului ... și nu prea este posibil să obţină ceva nou în contextul în care americanii au moştenit un elicopter Ka-52 în primăvara anului 2022, pe la Gostomel" consideră Rybar. 

"Cât despre persoana implicată în interviu, dacă nu apar fapte noi care să infirme că a colaborat cu GUR și să demonstreze că a făcut toate aceste declarațiile sub presiune, atunci poate fi considerat un dezertor și un trădător. Ei bine, ce se întâmplă cu astfel de (persoane).. nu are nevoie de un comentariu separat", a încheiat acesta. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Ucraina dă 500.000 de dolari recompensă unui pilot rus care a dezertat cu tot cu elicopter. Ruşii: E un trădător care va fi lichidat