Antena Meniu Search
x

Povestea austriacului care s-a mutat în România și a ridicat un sanctuar pentru măgăruși

Christian Harfmann, un austriac de 54 de ani îndrăgostit de viața la țară, s-a mutat în România și a făcut un sanctuar pentru măgăruși.

Cristi Ioniţă
de Cristi Ioniţă

la 04.08.2020, 16:50

Austriacul s-a mutat în urmă cu 12 ani în România
Christian Harfmann are șase măgăruși, un catâr și cinci câini - The Star
  • Christian Harfmann s-a mutat în România în urmă cu 12 ani.
  • Harfmann are acum șase măgăruși, un catâr și cinci câini.

Harfmann s-a mutat în România în urmă cu 12 ani, stabilindu-se la Cund, în județul Mureș.

Conform The Star, ideea de a construi un sanctuar pentru măgăruși i-a venit în urmă cu aproximativ cinci ani.

Atunci a mers împreună cu un vecin la un alt vecin care stătea peste deal de el. Acolo a văzut un măgăruș, pe Burro, într-un grajd.

La prima vedere, Burro părea perfect sănătos. Avea însă urmele unei răni urâte pe partea dreaptă a corpului și era terifiat de contactul cu oamenii, semn că fusese supus unor momente de teroare.

A fost primul măgăruș cumpărat de Harfmann. Cu timpul, austriacul a reușit să-l facă pe Burro să capete încredere în oameni. Însă, măgărușul a continuat să fie timid cu oamenii.

Așa i-a venit lui Harfmann ideea că Burro ar avea nevoie de companie. Austriacul a început să se plimbe prin vecini și să caute alți măgăruși.

Harfmann povestește: "În zona noastră, în trecut, oamenii utilizau măgărușii la călătoriile lungi. Erau utilizați în special la transportul de bagaje, dar și să protejeze oile de lupi. Cu timpul, vremurile s-au schimbat, iar măgărușii și-au cam pierdut rostul, astfel că numărul lor a scăzut. Așa am ajuns să cumpăr mai mulți măgăruși cu prețuri simbolice, pentru că ciobanii nu mai aveau neapărată nevoie de ei. Ba chiar ciobanii erau încântați că se găsește cineva care să plătească pentru măgăruși".

Harfmann a ajuns să cumpere patru măgăruși și un mânz, iar acum a ajuns să aibă șase măgăruși și un catâr și așteaptă încă un mânz în curând.

Austriacul recunoaște că petrece o mare parte din zi având grijă de animalele sale. Are propriul teren de unde obține suficient fân pentru a hrăni animalele inclusiv pe perioada iernii.

Curăță grajdurile zilnic, a ridicat un gard care să-i delimiteze proprietatea și tunde animalele cam de patru ori pe an.

Iar pentru că măgărușii au nevoie și de un scop în viață, aceștia sunt utilizați pentru drumeții efectuate alături de turiști.

Harfmann are și cinci câini. A adoptat un câine pe care l-a găsit la un vecin, iar patrupedul a dat naștere la cinci pui. Din păcate, câinele adoptat inițial a murit anul trecut. Pentru că nu a găsit un loc potrivit unde să ducă cei cinci câini, austriacul a decis să-i țină pe toți.

Acesta a precizat că "în perioada petrecută în țara natală m-am ocupat de renovarea integrală a unei ferme vechi. Acolo aveam și un măgăruș, deci am venit în România cu ceva experiență".

De asemenea, Harfmann susține că "fiecare animal în parte are un caracter uimitor. Animalele sunt uimitoare, foarte înțelepte și împăciuitoare".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Povestea austriacului care s-a mutat în România și a ridicat un sanctuar pentru măgăruși