Antena Meniu Search
x

Trupele ucrainene au început să treacă Niprul şi să deschidă o nouă axă de atac în Herson. Cum decurge operaţiunea

Război în Ucraina. Grupuri de soldaţi ucraineni au ajuns în această săptămână pe malul stâng al Niprului după ce au lansat incursiuni în teritoriul controlat de Rusia (râul funcţionează ca o linie de front). Vor să-i împingă cât mai mult pe ruşi pentru a debarca şi mai multe trupe şi echipamente militare în Herson pentru a deschide un nou front în această regiune. Ruşii controlează 70% din Herson, potrivit AP. 

de Redactia Observator

la 20.10.2023, 17:54

Vezi și

Ministerul rus al Apărării afirmat vineri că trupele sale au respins asalturi ucrainene pe malul stâng al fluviului Nipru în regiunea Herson, provincie unde preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut  azi o şedinţă cu comandanţii armatei şi trupele ucrainene încearcă să creeze capete de pod pentru a deschide o nouă axă de atac pentru contraofensiva lansată în iunie.

Trupele ucrainene încearcă să treacă Niprul

"Inamicul a încercat de mai multe ori să ocupe capete de pod pe insulele şi malul stâng al Niprului (...), dar fără succes", se arată în raportul public zilnic al Ministerului rus al Apărării despre evoluţia războiului din Ucraina, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Ucraina a lansat în iunie o contraofensivă în sud-est în provinciile Zaporojie şi Doneţk pentru eliberarea teritoriilor ocupate de armata rusă, urmărind în primul rând să ajungă la Marea Azov pentru a tăia legătura terestră a Rusiei cu Crimeea şi cu partea de sud a provinciei Herson. Dar câştigurile teritoriale în această contraofensivă au fost până în prezent minore, armata ucraineană reuşind doar să elibereze o mână de sate. Armata rusă desfăşoară la rândul ei ofensive mai către nord, dar tot cu progrese minore.

Pe acelaşi subiect

Astfel, linia frontului care se întinde pe o lungime de peste 1.000 de kilometri nu s-a mişcat aproape deloc din luna noiembrie 2022, când sub ameninţarea unei ofensive ucrainene armata rusă s-a retras din partea de nord a provinciei ucrainene Herson dincolo de Nipru, stabilindu-şi defensiva pe bariera naturală reprezentată de acest fluviu.

Acum, din cauza lipsei progreselor pe axele ofensive din Zaporojie şi Doneţk, armata ucraineană încearcă să deschidă o nouă axă de atac în Herson traversând Niprul. Canalul de Telegram al bloggerului Rybar, apropiat de armata rusă şi urmărit de peste 1,2 milioane de persoane, a scris joi despre debarcarea unor unităţi ucrainene de sabotaj şi recunoaştere şi a unei brigăzi de infanterie marină în apropierea satului Krinki pe malul stâng al Niprului.

Potrivit Rybar, aceste unităţi au reuşit să ocupe acolo poziţii, dar un contraatac rus a împins trupele ucrainene către exteriorul satului, deşi o parte din acesta însă se află sub controlul soldaţilor ucraineni, care aşteaptă întăriri. Mai către vest, în sectorul satului Pescianovka, despre care armata ucraineană sugerase anterior că a reuşit să-l preia sub control, acelaşi blogger militar a semnalat prezenţa unor soldaţi ucraineni în apropierea podului care leagă cele două maluri ale fluviului.

Un alt canal de Telegram apropiat de armata rusă, WarGonzo, cu peste 1,1 milioane de urmăritori, notează că "trupele ucrainene încearcă să ocupe poziţii şi să constituie rezerve pentru a prelua iniţiativa pe malul Niprului controlat de armata rusă".

Zelenski s-a întâlnit cu comandanţii armatei în Herson

În acest timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujîi, au avut vineri în provincia Herson o reuniune cu comandanţii armatei şi "au discutat despre operaţiunile actuale ale apărătorilor ucraineni în sud" şi despre "situaţia pe principalele zone ale frontului", printre alte subiecte, afirmă preşedinţia de la Kiev într-un comunicat, fără alte detalii.

Ucraina anunţă că a respins un nou asalt al ruşilor la Avdiivka

Armata ucraineană a anunţat şi ea azi că a respins un nou asalt rusesc asupra oraşului Avdiivka, centru industrial în estul ţării vizat în ultimele săptămâni de intense atacuri ruseşti. Susţine că a provocat "numeroase pierderi" inamicului.  "Inamicul şi-a reînnoit atacurile şi nu renunţă la tentativele de a încercui Avdiivka", a declarat Statul Major General al armatei ucrainene în raportul său de vineri dimineaţă, postat pe Facebook.

"Soldaţii noştri menţin cu fermitate liniile de apărare", se afirmă în raport, în care se menţionează că forţele ruse au pierdut în jur de 900 de soldaţi, iar circa 150 de blindate au fost distruse sau grav avariate în această zonă în ultimele 24 de ore. Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a publicat la rândul său o fotografie cu un vehicul blindat ars şi ceea ce arată ca un cadavru a cărui imagine este blurată. "Avdiivka. Războinicii noştri îi distrug pe ruşii care încearcă să atace de pe flancuri", a scris el pe Telegram.

Valeri Zalujnîi s-a deplasat pe frontul din Avdiivka

Comandantul şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat joi seara pe Telegram că s-a deplasat pe frontul din Avdiivka, unde "adversarul nu renunţă la tentativele de a străpunge apărarea noastră". El a precizat că a discutat cu comandanţii de pe teren despre tactica şi "nevoile prioritare" ale unităţilor desfăşurate în acel sector.

Într-o înregistrare video cu care şi-a însoţit mesajul, generalul ucrainean poate fi văzut în spaţiu liber purtând cască şi vestă antiglonţ, apoi într-un post de comandă într-un adăpost, vorbind cu soldaţii care îi relatau cum au doborât un avion de vânătoare rusesc Su-25. "Inamicul utilizează activ unităţile de asalt, lansează un număr mare de blindate şi recurge la aviaţie şi artilerie", a afirmă Zalujnîi.

Trupele ruse şi-au lansat precedentul asalt asupra oraşului Avdiivka în 10 octombrie, dar prima lor încercare s-a soldat cu pierderi grele. Situată practic pe linia frontului din 2014, această localitate se află la 13 km nord de Doneţk, aflat sub controlul Moscovei, capitala regiunii cu acelaşi nume, a cărei anexare a fost revendicată de preşedintele rus Vladimir Putin în urmă cu un an.

Construit în jurul unei uriaşe uzine cocso-chimice, care număra 4.000 de persoane până la război, oraşul Avdiivka mai are în prezent aproximativ 1.600 de locuitori, faţă de 30.000 înainte de invazia rusă, potrivit primăriei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Trupele ucrainene au început să treacă Niprul şi să deschidă o nouă axă de atac în Herson. Cum decurge operaţiunea