Contraofensiva ucraineană a eşuat deocamdată, s-a blocat în "rasputitsa". Vestul are nevoie de un nou plan. Analiză
Război în Ucraina. Contraofensiva lansată de Ucraina în această vară a eşuat deocamdată, pe front a început sezonul noroios cunoscut şi ca "rasputitsa" iar Occidentul are nevoie de un nou plan, arată o analiză The Telegraph.
Condițiile noroioase create de ploile de toamnă - cunoscute sub numele de "bezdorizhzhia" în ucraineană şi "rasputitsa" în rusă, au un efect paralizant pe câmpul de luptă, în special în rândul trupelor aflate în atac. Chiar și tancurile, care sunt special concepute petru mobilitatea off-road și exercită mult mai puțină presiune pe sol decât mașinile sau camioanele, nu se pot mișca în afara drumurilor asfaltate în timpul sezonului noroios. Între timp, armata rusă pregăteşte un atac uriaş la Avdiivka, semn că Kremlinul nu a renunţat să încerce să-i scoată pe ucraineni din Donețk. Un al treilea asalt de amploare este pregătit, în timp ce prognoza meteo indică 10 zile de ploaie şi temperaturi pozitive.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat sub presiune internațională intensă, a încercat să dea impresia că contraofensiva ucraineană nu a ajuns într-un impas, așa cum a sugerat generalul Valeri Zaluzhnîi, săptămâna trecută. Dar, în ciuda tonului optimist al lui Zelenski, Zaluzhnîi cu siguranță nu va ataca în următoarele câteva săptămâni decât dacă vremea va permite acest lucru.
Departe de Blitzkrieg-ul aşteptat de Occident
"Bezdorizhzhia" va dispărea în timpul iernii: pe măsură ce temperaturile, scad sub 0 grade, ploaia lasă loc zăpezii și solul devine din nou ferm. Dar iarna vine cu propriile ei provocări. Din nou, favorizează linia de apărare mai degrabă decât pe cea de atac, mai ales în estul Europei. "Generalul iarnă" a fost întotdeauna cel mai neaşteptat şi mortal "comandant" rus cu care s-au confruntat armatele rivale. Potrivit sursei citate, generalul ucrainean Zaluzhnîi nu va putea pregăti un atac amplu pe timpul iernii. Contraofensiva s-a blocat.
- Zelenski recunoaşte indirect eşecul contraofensivei, dar anunţă alta de succes la anul: "Am un plan. Nu pot...
- Ucraina recunoaşte eşecul contraofensivei. Comandantul şef al armatei: "A fost greşeala mea". De ce are nevoie...
- "Cu ce să recucerim oraşul? N-avem nici arme, nici oameni". Dialog halucinant între Volodimir Zelenski şi armată
- Rușii s-au regrupat și au lansat noi atacuri în Avdiivka. Ucrainenii fac progrese în sud, avansând 400 de metri...
- Vladimir Putin: Contraofensiva Kievului, un "eşec total". Armata rusă şi-a îmbunătăţit poziţiile şi face o...
În Occident, acest lucru este văzut ca pe un eşec al ucrainenilor. Anterior, mulţi analişti militari au apreciat că tancurile promise Ucrainei de aliaţii din Vest, dacă sunt folosite corect, ar permite un atac în Blitzkrieg și ar pune capăt războiului în câteva săptămâni.
Ei au evaluat că numărul uriaş de tancuri bine echipate ale Rusiei a eșuat în invazia inițială pentru că rușii au făcut totul greșit: nu au ştiut cum să-și coordoneze tancurile, infanteria și artileria după strategia războiului de "arme combinate", așa cum ştiu soldații occidentali.
Tancuri occidentale promise Ucrainei, însă, au ajuns cu întârziere. Doar 87 de tancuri Leopard și 14 Challenger au ajuns pe front, în august și 0 blindate Abrams. Tancurile promise de Danemarca și Olanda vor ajunge abia anul viitor. Cu toate acestea, cele peste 100 de tancuri moderne, alături de modelele sovietice pe care ucrainenii deja le foloseau ar fi fost suficiente pentru o brigadă. Însă puternicul vârf de lance blindat ucrainean a avansat cu doar 16 kilometri. Departe de un Blitzkrieg.
Această realitate este inconfortabilă pentru experţii occidentali. Potrivit The Telegraph, fie analiştii fie s-au înșelat și tancurile, chiar și cu antrenament și tactici occidentale, nu mai sunt o armă decisivă; fie ucrainenii, în ciuda faptului că au fost antrenați de armatele occidentale, au avut o strategie greșită. Concluzia spre care se îndreaptă cele mai multe voci din vest este că ucrainenii au procedat greşit.
Cu toate acestea este greu de imaginat că un general occidental s-ar fi descurcat mult mai bine decât Zaluzhnîi și subalternii săi. Pentru a efectua o operațiune Blitzkrieg clasică, la urma urmei, trebuie mai întâi să treci de linia frontului inamicului. Acest lucru este extrem de dificil dacă inamicii sunt puternic înarmaţi şi protejaţi de câmpuri minate şi armament greu. Iar, în acest caz, Ucraina poate realiza doar operațiuni minore pe pământ rusesc și nu poate folosi niciun echipament occidental, deoarece aceasta a fost tocmai una dintre condițile pentru a primi sprijinul.
Vestul are nevoie de un nou plan pentru Ucraina
Ucrainenii puteau să lanseze un atac masiv peste granița de est sau să ocolească capătul de est al frontului de luptă. Ambele variante i-ar forța pe ruși să retragă trupele și armele. Astfel, ucrainenii și-ar fi putut lansa asaltul real undeva între Donețk și Rusia, punând capăt ofensivei către Marea Azov. Dar ucrainenii nu pot face niciunul dintre aceste lucruri pentru că Vestul nu este de acord.
Occidentul le-a interzis ucrainenilor să opereze şi să folosească armamentul primit pe teritoriul rus, ceea ce îi obligă să atace de-a lungul unui front foarte limitat. În al doilea rând, livrarea tancurilor a fost tergiversată luni de zile, timp în care ruşii au avansat cu construcţia Liniei Surovikin. În mod direct, nu a existat nici un eșec militar ucrainean. Occidentul i-a forțat să lupte cu mâinile legate la spate. Faptul că au făcut progrese chiar şi în aceste condiţii este impresionant, mai notează publicaţia citată.
Totuşi este clar că avansul contraofensiei ucrainene va fi oprit pe timpul iernii. Și este, de asemenea, destul de clar că, dacă nimic nu se va schimba, anul viitor va avea acelaşi rezultat: un război de uzură.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰