Antena Meniu Search
x

Preşedintele Partidului Conservator din guvernul britanic, demis de premierul Rishi Sunak, din cauza unor probleme cu fiscul

Ministrul fără portofoliu şi preşedintele Partidului Conservator din Marea Britanie, Nadhim Zahawi, a fost demis duminică din guvern de premierul Rishi Sunak, după ce o investigaţie independentă a descoperit o încălcare gravă a Codului ministerial, relatează Reuters, DPA şi AFP, potrivit Agerpres. Acesta ar fi plătit mai multe milioane de lire sterline pentru a soluţiona un litigiu cu fiscul. 

de Redactia Observator

la 29.01.2023, 14:29

Preşedintele Partidului Conservator din guvernul britanic, demis de premierul Rishi Sunak, din cauza unor probleme cu fiscul
Preşedintele Partidului Conservator din guvernul britanic, demis de premierul Rishi Sunak, din cauza unor probleme cu fiscul - Profimedia Images

"După încheierea unei investigaţii a consilierului independent - ale cărei concluzii le-a împărtăşit cu noi - este clar că a existat o încălcare gravă a Codului ministerial", a scris Sunak într-o scrisoare adresată lui Zahawi, făcută publică de Downing Street.

"Drept rezultat, v-am informat despre decizia mea de a vă înlătura din poziţia în Guvernul Maiestăţii Sale", a adăugat premierul britanic.

Prim-ministrul britanic a dispus o investigaţie asupra lui Zahawi din partea lui Sir Laurie Magnus, consilierul său independent în materie de interese ale miniştrilor, care să decidă dacă preşedintele formaţiunii din care provine a încălcat Codul ministerial în legătură cu plata mai multor milioane de lire sterline pentru a soluţiona un litigiu cu fiscul.

Rishi Sunak încearcă să-şi afirme autoritatea

Pe acelaşi subiect

Demiţându-l pe Nadhim Zahawi în loc să-i ceară să demisioneze, Rishi Sunak încearcă să-şi afirme autoritatea, după ce a promis la venirea la Downing Street "integritate, profesionalism şi responsabilitate", notează AFP.

Zahawi a soluţionat această problemă cu fiscul anul trecut, plătind o sumă cu penalităţi, în timpul scurtei sale treceri pe la Ministerul de Finanţe în guvernul fostului premier Boris Johnson. El a devenit apoi, după venirea lui Sunak la Downing Street la sfârşitul lui octombrie, preşedinte al partidului conservator şi ministru fără portofoliu în guvern.

Consilierul etic Laurie Magnus a ajuns la concluzia că Nadhim Zahawi ar fi trebuit să facă publică ancheta fiscală de care era vizat şi ar fi trebuit să actualizeze declaraţia de avere o dată soluţionat litigiul cu fiscul.

După 13 ani la putere, reputaţia conservatorilor a avut de suferit în ultimii ani din cauza unor afaceri de conflict de interese, alimentând acuzaţii de corupţie din partea opoziţiei laburiste, care conduce detaşat în sondaje.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Preşedintele Partidului Conservator din guvernul britanic, demis de premierul Rishi Sunak, din cauza unor probleme cu fiscul