Antena Meniu Search
x

Foto Şeful serviciilor secrete ucrainene, Kiril Budanov, se simte obligat să iasă din umbră: "Toate războaiele vor arăta aşa". Ce spune despre revolta lui Prigojin

Război în Ucraina. Un şef de serviciu de spionaj nu mai poate astăzi să rămână în umbră, consideră Kiril Budanov, generalul în vârstă de numai 37 de ani care conduce Directoratul General pentru Informaţii al Ucrainei (GUR), într-un interviu din care Reuters continuă vineri să dea detalii.

de Redactia Observator

la 14.07.2023, 16:25

Budanov poartă uniformă militară şi este înarmat cu un pistol chiar şi în timp ce discută cu presa. Aşezat la birou, sub un tablou cu o bufniţă - pasărea de pe emblema GUR - care îşi înfige ghearele într-un liliac, el pare "enigmatic şi intens". Încăperea este protejată cu saci cu nisip aşezaţi la ferestre, în dreptul obloanelor trase; pe podea sunt arme şi echipamente militare.

Şeful spionajului ucrainean se simte obligat să iasă din umbră

Numit în funcţie în 2020, Budanov a devenit foarte popular de când a început războiul, după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Profilul neobişnuit de public i-a folosit pentru a se face auzit şi a ameninţa Rusia de la distanţă. "Nu se poate fără asta, nu se mai poate", spune el. "Toate războaiele care urmează vor arăta aşa. În orice ţară din lume. Putem spune că aici dăm o direcţie".

Ucraina a tras concluzii despre nevoia de a-şi transmite mesajele către lume după ce Rusia a ocupat peninsula Crimeea în 2014. Atunci "am pierdut complet războiul informaţional", recunoaşte şeful GUR, potrivit Agerpres. În războiul de acum "am început cu totul altfel, iar acum ruşii pierd bătălia informaţiilor".

Pe acelaşi subiect

Budanov: Spioni ucraineni în cercul lui Putin

După ce revolta eşuată a mercenarilor Wagner a creat o imagine mai instabilă şi mai lipsită de transparenţă a conducerii de la Moscova, Budanov a folosit ocazia pentru a da greutate informaţiilor despre inamic obţinute de spionii ucraineni. El susţine că are inclusiv surse apropiate de preşedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit generalului, mercenarii lui Evgheni Prigojin se îndreptau la un moment dat către o bază militară nucleară din Rusia, pentru a pune mâna pe o armă atomică de dimensiuni reduse. O parte din afirmaţiile lui Budanov au fost confirmate pentru Reuters de mai multe surse ruse. Un sondaj efectuat de Ministerul de Interne de la Moscova arăta, potrivit unei interceptări despre care a vorbit Budanov, că liderul companiei Wagner beneficia de sprijin în Rusia.

Fără a prezenta dovezi, şeful GUR susţine că a prevăzut exact că Rusia urmează să lanseze invazia, înainte ca ostilităţile să înceapă efectiv. "Cine s-a dovedit că are dreptate? Noi" - insistă el. "Avem sursele noastre. În birourile cele mai apropiate (de Putin - n. red. Reuters), ca să spunem aşa. De aceea ştim de obicei ce se întâmplă".

Cum e văzut Budanov în Rusia

Imaginea lui Budanov, de eminenţă cenuşie a eforturilor de război ale Ucrainei, este reflectată cu ură în presa din Rusia. Kremlinul a calificat drept "monstruoasă" declaraţia şefului spionajului ucrainean că "vom continua să ucidem ruşi oriunde pe faţa pământului, până la victoria deplină a Ucrainei". Moscova consideră că serviciile secrete ucrainene sunt vinovate de moartea unui blogger rus şi a unui jurnalist care susţineau războiul. Mass-media au afirmat că o instanţă din Moscova a ordonat în aprilie - în absenţa inculpatului - arestarea lui Budanov sub acuzaţii de terorism.

Perspectiva unui serviciu de spionaj care trimite asasini pe urmele inamicilor Ucrainei a dus la comparaţii cu agenţia israeliană Mossad. În dialogul cu Reuters, Budanov spune că, "dacă întrebaţi despre celebritatea Mossad pentru eliminarea inamicilor statului lor, atunci facem asta şi vom face asta. Nu avem nevoie să creăm nimic, fiindcă deja există".

Ţinta mai multor tentative de asasinat

Generalul şi-a început cariera ca membru al forţelor speciale şi a acţionat în est, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia şi preluarea controlului în Donbas de către pro-ruşi; a fost rănit de trei ori. După ce a ajuns şef al spionajului a fost ţinta mai multor tentative de asasinat, inclusiv printr un atentat cu bombă într-un automobil; atacatorul a dat greş, fiind ucis de explozie.

"Nu pot spune decât că nu au renunţat la încercări, dar voi repeta - n-are rost", comentează Budanov.

La sfârşitul lui mai, presa rusă a vehiculat informaţii conform cărora şeful GUR a fost rănit de o lovitură aeriană rusă asupra cartierului său general din Peninsula Ribalski din Kiev. Budanov minimalizează episodul: "Nu a fost prima lor încercare. Dar, după cum vedeţi, încă o dată, suntem aici în partea principală a acestei clădiri. Afară aţi putut vedea oameni umblând şi muncind. Totul merge cum trebuie"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Şeful serviciilor secrete ucrainene, Kiril Budanov, se simte obligat să iasă din umbră: "Toate războaiele vor arăta aşa". Ce spune despre revolta lui Prigojin