Antena Meniu Search
x

Prigojin: Ucrainenii aproape să străpungă frontul la Bahmut, ruşii au pierdut 3 km. Liderii militari îl înșala pe Putin iar statul nu poate să apere țara

Război în Ucraina. Continuă telenovela acuzaţiilor grave lansate de şeful grupului paramilitar rus "Wagner". Evgheni Prigojin, aflat în conflict deschis de luni de zile cu conducerea militară rusă, susţine chiar pe 9 mai, când ruşii sărbătoresc Ziua Victoriei, că statul rus nu este în capabil să apere țara, iar liderii militari îl înșală pe președintele Putin. Evgheni Prigojin mai susţine că a fost înşelat de ministerul Apărării de la Moscova şi că nu a primit muniţia promisă pe 7 mai. Acesta mai spune că forțele ucrainene atacă în prezent flancurile forţelor ruse la Bahmut şi că sunt aproape să străpungă frontul pentru că o unitate rusă s-a retras.

de Redactia Observator

la 09.05.2023, 12:54

Prigojin: Ucrainenii aproape să străpungă frontul la Bahmut, ruşii au pierdut 3 km. Liderii militari îl înșala pe Putin iar statul nu poate să apere țara
Evgheni Prigojin - Profimedia

Evgheni Prigojin a pus marți la îndoială capacitatea Kremlinului de a apăra țara în timp ce Ucraina se pregătește pentru o ofensivă de primăvară, potrivit AFP. "De ce nu este statul în stare să-și apere țara?" întreabă Prigojin într-o nouă filmare dură în care mai acuză că Ucraina lovește "cu succes" regiunile de graniță cu Rusia.

El mai spune că soldații ruși fug din armată pentru că ministerul Apărării "complotează tot timpul, în loc să lupte". Prigojin a spus că o unitate a armatei ruse și-a abandonat luni pozițiile din Bahmut, s-a retras cu 500 de metri şi a deschis aproape 2-3 km de linie de front. El susține că grupul "Wagner" ar fi fost acuzat de trădare de stat dacă își abandona pozițiile.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Prigojin: Forțele ucrainene atacă flancurile ruse la Bahmut

Pe acelaşi subiect

Forțele ucrainene atacă în prezent flancurile forţelor ruse la Bahmut, se regrupează la Zaporojie și vor lansa o contraofensivă în viitorul apropiat, a mai declarat şeful "Wagner" Evgheni Prigojin într-o filmare postată marți pe Telegram. "Astăzi trupele ucrainene străpung flancurile în direcția Artemovsk (Bahmut), se regrupează la Zaporojie iar contraofensiva va începe în viitorul apropiat. Să fim clari: contraofensiva va fi la sol, și nu la televizor", el a spus, citat de TASS.

Trupele "Wagner" nu vor părăsi încă Bahmut, mai rămân câteva zile, deşi au primit doar 10% din muniţia solicitată, a mai spus Prigojin. Ucrainenii mai controlează aproximativ 2 km pătraţi din Bahmut, mai susţine el.

"Acum, principalul obiectiv este furnizarea întregii muniții care se află în depozite. Ni s-a promis pe 7 mai că vor fi trimise. Pe 8, la ora două dimineața, a fost primit un ordin de luptă, în care scria "să dăm totul". Astăzi este 9 mai. Pe 8 a avut loc o ședință în care ni s-au dat 10% (din cantitatea de muniție solicitată). Am fost pur și simplu înșelați flagrant", a acuzat Prigojin. "Nu vom părăsi Artemovsk, vom insista pentru  încă câteva zile. Ne vom lupta, apoi vom vedea... Mai avem doi km pătraţi de luat", a mai spus Prigojin.

Duminică, 7 mai, Prigojin a anunțat că trupele "Wagner" vor primi muniție și arme pentru a continua luptele, iar Serghei Surovikin, comandantul șef al Forțelor Aerospațiale Ruse, va supraveghea deciziile din cadrul operațiunilor de luptă în cooperare cu Ministerul Apărării.

Săptămâna trecută Prigojin a ameninţat, în cazul în care nu va primi mai multe muniţii din partea armatei, că unitățile "Wagner" vor mai rămâne la Bahmut până pe 10 mai, la ora 00:00, ora Moscovei, și apoi se vor retrage pentru a-şi linge rănile. Cu toate astea, ucrainenii nu l-au crezut. Dimpotrivă, ei au constat că mercenarii au adus noi unităţi în zonă şi au intensificat bombardamentele într-o încercare disperată de a cuceri integral oraşul până pe 9 mai.

Bătălia pentru Bahmut, cea mai lungă din conflict, a fost marcată de pierderi grele în ambele tabere, în pofida importanţei strategice contestate a oraşului. Ucraina spune că pregăteşte de luni de zile o contraofensivă de amploare, care pare tot mai iminentă şi poate că este deja în curs, notează AFP.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Prigojin: Ucrainenii aproape să străpungă frontul la Bahmut, ruşii au pierdut 3 km. Liderii militari îl înșala pe Putin iar statul nu poate să apere țara