Antena Meniu Search
x

Cât de adevărat este anunţul lui Prigojin că retrage trupele Wagner din Bahmut pentru a-şi linge rănile. Oficialii ucraineni nu-l cred

Război în Ucraina. Evgheni Prigojin, liderul grupării ruse de mercenari Wagner, a anunţat vineri, după o ieşire nervoasă, plină de insulte la adresa conducerii militare ruse, că forțele sale se vor retrage pe 10 mai din orașul Bahmut şi vor fi înlocuite de trupele ruseşti. Nu este clar dacă anunţul lui Evgheni Prigojin este unul sincer sau o operaţiune de război psihologic la adresa ucrainenilor sau a duşmanilor interni din Rusia. Deocamdată, ucrainenii par să contrazică versiunea sa. Federația Rusă vrea să cucerească Bahmut până pe 9 mai și atrage acolo trupe Wagner din alte direcţii, a transmis azi un oficial din ministerul Apărării de la Kiev.

de Redactia Observator

la 05.05.2023, 22:38

Vezi și

Kremlinul a refuzat să comenteze declaraţia lui Prigojin, invocând faptul că aceasta are legătură cu desfăşurarea "operaţiunii militare speciale" din Ucraina. "Da, bineînţeles, am văzut-o (declaraţia lui Prigozhin) în mass-media, dar nu o pot comenta, deoarece se referă la desfăşurarea unei operaţiuni militare speciale", a declarat vineri, întrebat de presă, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Prigojin susţine că forţele paramilitare Wagner se vor retrage pe 10 mai de la Bahmut din cauza pierderilor grele și a lipsei de muniție. El a cerut conducerii militare ruse să introducă la Bahmut în locul trupelor Wagner forţe ale armatei convenţionale. 

"Declar în numele luptătorilor Wagner, în numele comandamentului Wagner, că pe 10 mai 2023 suntem obligați să transferăm pozițiie din Bahmut către unități ale ministerului Apărării și să retragem trupele Wagner rămase în tabere logistice ca să ne lingem rănile", a transmis Prigojin. "Retrag unitățile Wagner din Bahmut pentru că, în absența muniției, sunt sortite să piară fără sens"

Analist: Ruşii au capturat 93% din Bahmut

Pe acelaşi subiect

În urmă cu doar trei săptămâni, Prigojin anunţa că soldaţii săi controlau mai mult de 80% din Bahmut. Dar apărătorii ucraineni au rezistat, iar Prigojin și-a exprimat din ce în ce mai des furia față de ceea ce el descrie drept lipsă de sprijin din partea conducerii militare ruse. 

Potrivit unor estimări recente oferite de analistul militar german Julian Röpcke, pe parcursul săptămânii trecute, ruşii au capturat încă 3% din suprafața administrativă din Bahmut, iar Ucraina mai deține în prezent aproximativ 7% din suprafața orașului.

Nu este clar dacă declaraţia lui Prigojin poate fi luată de bună sau este o încercare de a crea confuzie în rândul ucrainenilor. Săptămâna trecută, el a retractat o declarație, spunând că a făcut o glumă. 

Vineri dimineaţă, liderul Wagner a postat o filmare în care se văd zeci de luptători ai grupării sale, decedați. Într-o ieșire furioasă, Prigojin afirmă că sunt "morții dintr-o singură zi" și îi ceartă urlând pe comandanții ruși pentru lipsa muniției. I-a înjurat pe ministrul Apărării Serghei Șoigu și pe șeful Statului Major General Valeri Gerasimov. "Avem un deficit de 70% de muniție. Şoigu! Gerasimov! Unde p*** este muniția?" strigă el filmare. Tirada lui includea o avalanşă de insulte care au fost cenzurate de serviciul său de presă.

Moment cheie al războiului din Ucraina

Anunțul vine într-un moment cheie al războiului când Occidentul se aşteaptă ca Ucraina să lanseze o contraofensivă care poate să fi început deja. Kremlinul a refuzat să comenteze declarația lui Prigojin, invocând faptul că aceasta are legătură cu derularea "operațiunii sale militare speciale" din Ucraina.

Prigojin a anunţat presupusa retragere într-o declarație scrisă, adresată șefului Statului Major General, Ministerului Apărării și lui Putin în calitate de comandant suprem. "Din cauza lipsei de muniție, pierderile noastre cresc exponențial în fiecare zi", se arată în comunicat. Aceasta era însoţită de înregistrare în care Prigojin apare cu arma pe umăr în faţa a zeci de luptători Wagner. "Băieții mei nu vor suferi pierderi inutile și nejustificate la Bahmut fără muniție", spune Prigojin pe înregistrare. "Dacă, din cauza geloziei voastre meschine, nu vreţi să oferiţi poporului rus victoria la Bahmut, asta e problema voastră".

Prigojin a spus că îi cere lui Gerasimov să înlocuiască unitățile Wagner din Bahmut cu trupe ale armatei ruse și să precizeze când se va întâmpla acest lucru. Data de retragere declarată de Prigojin, 10 mai, oferă șefilor militari ruşi doar cinci zile pentru a umple golul creat de plecarea trupelor Wagner.

"Cine vrea să ne critice, îl invit cu drag la Bahmut, ridică-te cu armele în mână în locul camarazilor noștri uciși", a mai transmis Prigojin care a promis că Wagner se va întoarce. "Ne vom linge rănile, iar când Patria va fi în pericol, ne vom ridica din nou pentru a o apăra. Poporul rus poate conta pe noi".

Ucrainenii: Mercernarii Wagner vor să cucerească Bahmut până pe 9 mai 

Ministrul adjunct al Apărării Hanna Malyar a declarat, după anunţul făcut de Prigojin, că inamicul vrea de fapt să cucerească Bahmut până pe 9 mai şi că aduce aici mercenari "Wagner" din alte direcții.

"Inamicul încearcă din toate puterile să cucerească complet Bahmut până pe 9 mai. Pentru a îndeplini această sarcină, ei retrag wagneriți din alte direcții și îi înlocuiesc cu unități de asalt, de parașutiști, care luptă în prezent în direcția Bahmut. Luptătorii noștri nu permit inamicului să rupă apărarea. În plus, focul nostru de artilerie a distrus depozitele de muniție ale wagneriților" a scris aceasta într-un mesaj postat vineri la prânz pe Telegram.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Cât de adevărat este anunţul lui Prigojin că retrage trupele Wagner din Bahmut pentru a-şi linge rănile. Oficialii ucraineni nu-l cred