Antena Meniu Search
x

Video Prima reacție a lui Karl Nehammer după dezastrul de la alegeri. Satisfacție printre români

Eşec de proporţii pentru partidul cancelarului austriac Karl Nehammer, cel care a blocat intrarea României în Schengen. Partidul popular austriac a înregistrat cele mai slabe rezultate din istoria sa, la ultimele alegeri din landul Austria Inferioară. Cu mai puţin de 40% din voturi, formaţiunea politică pierde majoritatea în parlamentul regional. Sunt voci care spun că atitudinea cancelarului austriac faţă de România şi Bulgaria ar fi avut ca scop cucerirea electoratului îngrijorat de imigraţia ilegală. Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, referindu-se la rezultatul alegerilor, că se poate trage uşor concluzia cu privire la impactul temei Schengen în acest context electoral.

de Redactia Observator

la 30.01.2023, 14:23

Vezi și

Partidul Popular al cancelarului Karl Nehammer a pierdut zece puncte în urma alegerilor regionale din Austria Inferioară, unde deținea majoritatea. Este un scor dezastruos în landul în care votează aproximativ 20 la sută din ţară şi care este considerat tradiţional un fief al conservatorilor austrieci. 

Karl Nehammer, cancelarul Austriei: Este o perioadă proastă pentru guverne, deoarece oamenii nu sunt mulțumiți de situație. Trebuie să înțelegem asta. Oamenii sunt preocupaţi de creşterea inflaţiei, sunt multe teme care îi presează şi cresc şi avem şi un război în Europa. 

Argumentele conservatorilor austrieci nu i-au convins însă pe votanţi. De altfel, teama de rezultatele acestui scrutin s-ar fi aflat, de fapt, în spatele veto-ului dat de Austria față de aderarea României la spațiul Schengen, spun analiştii. Iar mişcarea politică ar fi avut ca scopt cucerirea electoratului speriat de imigraţia ilegală. 

Karl Nehammer, cancelarul Austriei: Populaţia este nemulţumită şi trebuie să recunoaştem că ceea ce face diferenţa este ceea ce se face la nivel politic, dar şi geopolitic, pentru a linişti populaţia şi a conduce pe timp de criză. 

Pe acelaşi subiect

Se crede că pierderea voturilor de către Partidul Popular, la nivel local, va avea un efect major şi asupra alegerilor naționale. Austria Inferioară este al doilea cel mai populat land, cuprinde capitala Viena şi este relevantă geografic, economic și cultural. Landul stabilește de fapt tendințele electorale și pentru alegerile la nivel federal, care vor avea loc în toamna lui 2024. 

Reacţia diplomaţiei române

“Vedem rezultatele alegerilor din Austria. Sigur, ca ministru de Externe, nu pot să comentez asupra rezultatelor unor alegeri interne dintr-un alt stat, dar aceste rezultate sunt foarte clare. Cred că se poate trage uşor concluzia cu privire la impactul sau absenţa impactului folosirii temei Schengen în Austria, în această campanie sau în acest context electoral. De aici înainte, cred că cel mai important este să continuăm şi să dezvoltăm dialogul pe care l-am început deja, un dialog constructiv pe care l-am declanşat cu Austria”, a declarat, luni, Bogdan Aurescu.

Acesta apreciază că ”este foarte important să continuăm toate demersurile pe care le-am început deja”.

”Reamintesc aici demersurile făcute la nivel de preşedinte, discuţia pe care a avut-o cu preşedintele Austriei, retrimiterea ambasadorului nostru la Viena, care a fost iarăşi un gest de deschidere, care a fost apreciat de partea austriacă”, a mai declarat Aurescu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Prima reacție a lui Karl Nehammer după dezastrul de la alegeri. Satisfacție printre români