Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Primele măsuri luate de NATO după incidentul din Marea Neagră cu avionul rus. Bazele aeriene din România, rol cheie

NATO este în alertă maximă după ce aviaţia rusă a fost la un pas de a provoca prăbuşirea unei aeronave poloneze aproape de graniţa României. Piloţii alianţei nord-atlantice sunt gata să intervină în doar 15 minute de la declanşarea alertei. După incident, Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă a renunţat la survolul Mării Negre cu aparate de zbor care aparţin Varşoviei.

de Redactia Observator

la 09.05.2023 , 19:36

Nivelul de alertă din bazele aeriene din România a fost crescut imediat după ce aeronava agenţiei care păzeşte graniţele uniunii a fost interceptată de un avion rusesc Suhoi. Măsura luată este una standard in astfel de cazuri.

România are trei baze aeriene de pe care execută, prin rotaţie, misiuni de poliţie aeriană. Cea d ela Câmpia Turzii şi cea Borcea şi Mihail Kogălniceanu. În mod normal, în mai puţin de 30 de minute avioanele sunt deasupra Mării Negre, în cazul unei alerte.

Decolăm cu avioane F16 româneşti, aparate de luptă italiene de tip Typhoon şi aeronave de luptă cf18 Hornet, venite în spriin. 24 de ore din 24 piloţii sunt în alertă. Sunt obligaţi să se ridice în aproximativ 15 minute de la sol. Alerta suplimentară înseamnă prezenţa continuă a piloţilor în baza aeriană. Misiunea de supraveghere a migraţiei în Marea Neagră continuă, chiar dacă oficialii au hotărât să nu mai ridice de la sol alte avioane poloneze.

Vezi și

Peste 500 de soldaţi români, americani, spanioli, bulgari şi polonezi se antrenează pe mare şi uscat

Pe acelaşi subiect

Patrulele avioanelor poloneze au fost suspendate până la noi decizii. Celelalte patrule de supraveghere maritimă se derulează conform programului. Nu este pentru prima oară când manevrele piloţilor ruşi sunt la limita siguranţei de zbor. În urmă cu aproape o lună o dronă americană a fost doborâtă în spaţiul aerian internaţional al Mării Negre după ce un avion rusesc a pulverizat conbustibil asupra ei.

Cu războiul la graniţă România a demarat cel mai mare exerciţiu al forţelor pentru operaţii speciale. Peste 500 de soldaţi români, americani, spanioli, bulgari şi polonezi se antrenează pe mare şi uscat. Sprijinul european pentru Ucraina a fost astăzi încă o dată confirmat de preşedinta Comisiei Europene, sosită în vizită la Kiev de ziua Europei.

Este foarte potrivit să fiu aici, la Kiev, ca să comemorăm şi să sărbătorim 9 mai, dragă Volodimir. Şi permite-mi să salut călduros decizia ta de a face din ziua de 9 mai Ziua Europei şi în Ucraina. Pe front, 25 de rachete au fost lansate de Rusia către Ucraina în timpul nopţii, mai mult de jumătate din ele asupra Kievului. 23 au fost distruse în zbor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Primele măsuri luate de NATO după incidentul din Marea Neagră cu avionul rus. Bazele aeriene din România, rol cheie