Antena Meniu Search
x

Video Avionul polonez şicanat de ruşi: 30 de minute de tensiune, deasupra Mării Negre. Generalul Virgil Bălăceanu, despre posibila justificare a Moscovei

Rusia face iar valuri în Marea Neagră. Pilotul unui avion de luptă Suhoi a şicanat o aeronavă a Poloniei, aflată într-o misiune de patrulare, în cooperare cu Poliţia Română de Frontieră. Manevrele agresive şi periculoase au pus în pericol avionul polonez şi, minute în şir, tensiunea a plutit în aer. Patru avioane ale Serviciului de Luptă Poliţie Aeriană au fost gata să intervină. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 07.05.2023, 19:34

Vezi și

O misiune de patrulare de rutină s-a transformat într-o adevărată bătălie aeriană sau dogfight. Vineri, în jurul orei 13 şi 20 de minute, avionul rusesc de vânătoare tip Suhoi 35 a interceptat aeronava poloneză Turbolet la 60 de kilometri Est de spaţiul aerian al României.

Avion polonez şicanat de ruşi, deasupra Mării Negre

"Din cauza manverelor agresive ale ruşilor, pilotul polonez a pierdut pentru o perioadă scurtă de timp controlul aeronavei. Autorităţile de la Varşovia susţin că aparatul de zbor rusesc s-a apropiat de trei ori, periculos de mult, de avionul aflat în misiune. La un moment dat, distanţa dintre cele două aeronave era de numai 5 metri", spune Andreea Filip, reporter Observator.

"Aparatul respectiv nu avea decât de verificat eventualele incidente transfrontaliere: migraţie ilegală, pescuit ilegal. S-ar putea ca ruşii să invoce că Turboletul respectiv avea şi aparatură care să permită depistarea şi cercetarea mişcărilor de nave, inclusiv a navelor militare", explică Virgil Bălăceanu, general în rezervă.

Pe acelaşi subiect

Filmul incidentului: 30 de minute tensionate

Timp de 30 de minute, tensiunea a plutit în aer. La ora 13 şi 50 de minute, aeronava poloneză a reuşit să aterizeze în siguranţă pe aeroportul Mihail Kogălniceanu. Precaute, autorităţile au pregătit două avioane de luptă ale Forţelor Aeriene Române şi două ale Forţelor Aeriene Spaniole aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană pentru orice eventualitate

"Conduita agresivă a aeronavei militare, aparţinând Federaţiei Ruse, manifestată împotriva unei aeronave neînarmate, este complet inacceptabilă. Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federaţiei Ruse în Marea Neagră", declară Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN.

Nu este prima dată când ruşii fac valuri în Marea Neagră. În luna martie, o dronă americană care a decolat de la o bază militară din România, a fost doborâtă de două avioane de vânătoare ruseşti. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Avionul polonez şicanat de ruşi: 30 de minute de tensiune, deasupra Mării Negre. Generalul Virgil Bălăceanu, despre posibila justificare a Moscovei