Antena Meniu Search
x

Primul transport de muniţii achiziţionate prin Cehia a ajuns în Ucraina, anunţă premierul Fiala

Război în Ucraina. Primul transport de muniţii achiziţionate printr-o iniţiativă cehă a ajuns în Ucraina, a anunţat marţi prim-ministrul ceh Petr Fiala. Aliații Ucrainei au anunţat încă din martie că au obţinut o finanţare pentru achiziţia a 800.000 de obuze destinate armatei ucrainene. Cehia a servit drept intermediar. Deşi obuzele erau promise Kievului în câteva săptămâni, a durat mai mult ca ele să ajungă în Ucraina.

de Redactia Observator

la 25.06.2024 , 16:25

Primul transport de muniţii achiziţionate prin Cehia a ajuns în Ucraina, anunţă premierul Fiala
Primul transport de muniţii achiziţionate prin Cehia a ajuns în Ucraina, anunţă premierul Fiala - Profimedia

"Primul transport de muniţie de pe urma iniţiativei noastre a ajuns în Ucraina cu ceva timp în urmă", a scris Fiala pe platforma X. "Facem ceea ce este necesar", a adăugat el.

Cehia a declarat în mai că primele între 50.000 şi 100.000 de obuze de artilerie vor sosi în Ucraina în luna iunie.

Potrivit guvernului de la Praga, s-au strâns până acum în jur de 1,7 miliarde de euro în plăţi sau angajamente ferme din partea a 15 ţări donatoare, o sumă suficientă pentru livrarea a circa 500.000 de obuze de artilerie Ucrainei până la sfârşitul anului.

Articolul continuă după reclamă

În jur de 20 de state au promis că vor participa la iniţiativa cehă, însă numai cinci au făcut plăţi până la sfârşitul lunii mai: Germania, Olanda, Danemarca, Portugalia şi Canada.

Pe acelaşi subiect

UE vrea să producă 1,4 milioane de obuze până la sfârșitul lui 2024

Uniunea Europeană s-a angajat în martie anul trecut ca până în martie anul acesta să ofere Ucrainei un milion de obuze de calibrul 155 mm, dar numai aproximativ 30% din acestea au fost efectiv livrate din cauza capacităţii de producţie insuficiente şi a lipsei de comenzi pe termen lung. 

Comisia Europeană se aşteaptă ca producţia totală anuală de obuze în Uniune să ajungă la 1,4 milioane până la finalul lui 2024, după ce anul trecut a fost de circa 500.000.

Rusia ar fi primit peste 1,6 milioane de obuze de artilerie din Coreea de Nord

Potrivit The Washington Post, care citează date comerciale, Rusia a transferat 74.000 de tone de explozibili din două porturi situate în Orientul Îndepărtat în alte regiuni ale țării, în principal în apropierea graniței cu Ucraina.

Greutatea corespunde la 1,6 milioane de obuze. Washington Post consideră că aceste date reprezintă o dovadă indirectă a furnizării de muniție din Coreea de Nord către Rusia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Stiri externe » Primul transport de muniţii achiziţionate prin Cehia a ajuns în Ucraina, anunţă premierul Fiala