Rusia jură răzbunare după atacul de la Sevastopol: Rachetele ATACMS sunt programate de specialiști americani. Reacţia SUA
Război în Ucraina. Rusia a dat vina pe SUA pe care o acuză că ucide copii ruşi și a promis răzbunare pentru atacul cu rachete ATACMS de duminică asupra Sevastopolului, în Crimeea ocupată. Patru persoane, inclusiv doi copii, au murit iar alte 150 de persoane au fost rănite în atac, după ce resturi de rachetă au căzut pe o plajă. În timp ce ruşii l-au convocat pe ambasadorul SUA la Moscova, Pentagonul a declarat că Ucraina decide singură ţintele şi operațiunile militare. De partea cealaltă, Ministerul rus al Apărării susţine că rachetele ATACMS furnizate de SUA sunt programate de specialiști americani.
Ministerul rus al Apărării a declarat că atacul din 23 iunie de la Sevastopol a implicat cinci rachete ATACMS cu rază mai mare de acțiune pe care Statele Unite au început să le furnizeze Ucrainei în acest an iar proiectilele erau încărcate cu focoase cu muniţie cu dispersie. Ruşii susţin că specialiștii americani au stabilit coordonatele de zbor ale rachetelor pe baza informațiilor culese de la sateliții americani.
Atacul a ucis cel puțin patru persoane, dintre care doi copii și a rănit alte 151. Filmările difuzate de mass-media rusă și postate pe rețelele de socializare arată turiști alergând disperaţi pe o plajă din Sevastopol și oameni răniți transportaţi pe șezlonguri. Oraşul este o populară atracţie turistică, dar şi sediul Flotei Ruse de la Marea Neagră.
Ce spun americanii: Racheta ATACMS a fost deviată de apărarea rusă
Un oficial american citat de Reuters a spus ulterior că Ucraina nu vizează intenţionat civili. Potrivit acestuia, rușii au reușit să intercepteze o rachetă ATACMS care viza în fapt un lansator de rachete, dar proiectilul ATACMS a explodat în aer aruncând schije peste plaja plină de turişti.
- "De ce omoară copii ruşi?" Kremlinul acuză SUA pentru atacul din Sevastopol şi ameninţă cu "consecinţe"
- Washingtonul a răspuns Moscovei, după acuzațiile că a dirijat bombardamentul din Crimeea: "Ucraina își ia...
- Rusia şi Ucraina, atacuri reciproce în ultimele două zile. Rusia a lansat 4 bombe teleghidate asupra Harkovului,...
- Atac ucrainean cu ATACMS în Sevastopol: trei oameni au murit şi alți 100 au fost răniţi. Imagini cu localnicii...
Şi Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a evaluat într-un raport de pe 24 iunie că civilii ruşi au fost ucişi şi răniţi în urma operaţiunilor executate de apărarea antiaeriană rusă, nefiind vizaţi intenţionat de ucraineni. "Operațiunea de dezinformare a Kremlinului, care leagă evenimentele din Daghestan și Crimeea de SUA, este lipsită de sens, fie și numai pentru că victimele civile din Crimeea au fost rezultatul interceptării de către Rusia a unei rachete care zbura în direcția Crimeei, și nu a deciziei deliberate a ucrainenilor de a viza civili. Ministerul rus al Apărării a recunoscut că un interceptor rus de apărare aeriană a deviat racheta ucraineană de la traiectoria sa de zbor și l-a detonat la Sevastopol", se arată în raport.
Mihail Podoliak: Civilii din Crimeea sunt considerați a fi ocupanți civili
Mihail Podoliak, consilier politic în cadrul administraţiei prezidenţiale de la Kiev a sugerat după atac că civilii din Crimeea sunt ţinte legitime. "În Crimeea nu există şi nu pot exista plaje, zone turistice şi alte semne fictive de viaţă paşnică. Crimeea este cu siguranță un teritoriu străin ocupat de Rusia, unde există ostilități și un război la scară largă. Este chiar războiul declanșat de Rusia doar în scopuri de genocid și invazie. Crimeea este, de asemenea, o mare tabără și depozit militar, cu sute de ținte militare directe, pe care rușii încearcă cu cinism să le ascundă și să le acopere cu propriii lor civili. Care la rândul lor sunt considerați a fi ocupanți civili", a scris Podoliak.
SUA nu se consideră responsabile de atacul cu ATACMS din Sevastopol
Între timp, SUA spun că nu sunt responsabile pentru atacul asupra Crimeei. Statele Unite au răspuns luni, 24 iunie, la acuzaţiile Moscovei, arătând cu degetul înapoi spre Rusia despre care au spus că a început războiului. Totodată americanii susţin că armele pe care le oferă Ucrainei sunt pentru a se apăra împotriva agresiunii ruse.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că Rusia face "afirmații ridicole, hiperbolice despre responsabilitate, care nu sunt susținute de fapte". El a menționat că Rusia a acuzat SUA şi de atacul terorist asupra sălii de concerte din Moscova în martie, soldat cu 140 de morţi și revendicat ulterior de gruparea extremistă Statul Islamic.
"Regretăm orice pierdere de vieți civile în acest război. Oferim arme Ucrainei pentru ca aceasta să-și poată apăra teritoriul suveran împotriva agresiunii armate, inclusiv Crimeea care, desigur, face parte din Ucraina...Rusia poate opri astăzi acest război", a spus Miller.
Miller a mai spus că Statele Unite nu au nicio evaluare despre atacul asupra Crimeei iar purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Charlie Dietz, a declarat că Ucraina "decide singură ţintele și își conduce propriile operațiuni militare". Seghei Lavrov a afirmat că implicarea SUA în atac "nu este pusă la îndoială".
Rusia: Atacul nu va rămâne nepedepsit
Rusia a convocat-o luni pe ambasadoarea SUA Lynne Tracy pentru a-i prezenta oficial acuzaţii că Washingtonul "duce un război hibrid împotriva Rusiei și a devenit în fapt parte la conflict" și i-au transmis că atacul nu va rămâne nepedepsit.
"Implicarea Statelor Unite în lupte, în urma cărora mor ruși pașnici, nu poate să nu aibă consecințe. Care vor fi acestea exact rămâne de văzut" a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a numit atacul "barbar" și a acuzat SUA că "ucide copii ruși". Fără să ofere detalii, Peskov a citat declaraţiile președintelui rus din 6 iunie despre furnizarea de arme convenționale unor ţări duşmane ale SUA şi aliaţilor Occidenului. Vladimir Putin a mai spus că Rusia ar putea furniza arme Coreei de Nord.
Bloggerii militari ruși au criticat aspru Ministerul rus al Apărării și autoritățile din Crimeea în urma atacului de la Sevastopol. Potrivit ISW, "autoritățile ruse au fost criticate pentru că nu au folosit sirene de raid aerian pentru a alerta civilii să se adăpostească". De asemenea, think tank-ul american a mai spus că autoritățile ruse au fost criticate pentru că "nu au detectat și nu au distrus toate rachetele înainte ca acestea să se apropie de Sevastopol".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰