Antena Meniu Search
x

Planul de pace în Ucraina primit de Donald Trump. Ce ar fi obligaţi să facă Putin şi Zelenski

Război în Ucraina. Doi consilieri cheie ai lui Donald Trump i-au prezentat acestuia un plan pentru a pune capăt războiului din Ucraina dacă va câștiga alegerile prezidențiale. Conform planului elaborat de Keith Kellogg și Fred Fleitz, Kievul ar urma să primească ajutor militar american suplimentar doar dacă va iniția discuții de pace cu Rusia.

de Redactia Observator

la 25.06.2024 , 12:59

Planul de pace în Ucraina primit de Donald Trump. Ce ar fi obligaţi să facă Putin şi Zelenski
Planul de pace în Ucraina primit de Donald Trump. Ce ar fi obligaţi să facă Putin şi Zelenski - Profimedia

Planul elaborat de Keith Kellogg și Fred Fleitz, ambii foşti membri în consiliul de securitate națională al lui Donald Trump în timpul mandatului său din 2017-2021, prevede că Statele Unite vor avertiza Rusia că dacă refuză negocieri de pace, vor spori ajutorul militar acordat Ucrainei. În acelaşi timp, şi Kievul va fi constrâns la negocieri de pace cu Moscova sub condiţia livrărilor de arme suplimentare. Conform planului ar urma să existe o încetare a focului pe linia actuală a frontului în timpul discuțiilor de pace.

Dondal Trump a răspuns favorabil acestei strategii, potrivit celor doi foşti consilieri. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, a transmis că doar declarațiile făcute de Trump sau de membrii autorizați ai campaniei sale ar trebui considerate oficiale, a informat Reuters.

Strategia prezentată de Kellogg și Fleitz este cel mai detaliat plan de până acum al colaboratorilor lui Trump, care a promis că va rezolva rapid războiul din Ucraina dacă îl va învinge pe Joe Biden la alegerile din noiembrie, fără a da însă detalii.

Articolul continuă după reclamă

Planul ar marca o schimbare majoră în poziția SUA cu privire la război și va întâmpina opoziţie atât din partea aliaților europeni cât și în cadrul partidului republican. Kremlinul a spus că orice plan de pace propus de o posibilă viitoare administrație Trump ar trebui să reflecte realitatea de pe teren, dar că președintele rus Vladimir Putin rămâne deschis la discuții.

Pe acelaşi subiect

Reacţia Kremlinului: Planul de pace trebui să reflecte realitatea din teren

Kremlinul a declarat marţi că orice plan de pace privind Ucraina propus de o eventuală viitoare administraţie americană condusă de Donald Trump ar trebui să reflecte realitatea din teren, dar că preşedintele rus Vladimir Putin rămâne deschis discuţiilor.

Potrivit Reuters, doi consilieri-cheie ai lui Trump i-au prezentat acestuia un plan pentru a pune capăt războiului în Ucraina - în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale - plan ce presupune să transmită Ucrainei că va primi mai multe arme americane doar dacă va începe negocieri pentru pace.

În acelaşi timp, SUA ar avertiza Moscova că orice refuz de a negocia ar duce la creşterea sprijinului SUA pentru Ucraina, a declarat într-un interviu general-locotenentul în rezervă Keith Kellogg, unul dintre consilierii lui Trump pentru securitate naţională.  "Valoarea oricărui plan rezidă în nuanţele sale şi în luarea în considerare a situaţiei reale din teren", a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Nu ştim despre ce fel de plan este vorba sau ce conţine acesta", a adăugat el.

"Preşedintele Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia a fost şi rămâne deschisă negocierilor, luându-se în considerare situaţia reală din teren", a reiterat Peskov. "Rămânem deschişi negocierilor, iar pentru a evalua planul, trebuie mai întâi să ne familiarizăm cu el", a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Potrivit lui Peskov, recentele propuneri de pace ale lui Putin nu au fost acceptate de Occident şi nici de Ucraina.

Ce prevede planul de pace întocmit de doi consilieri-cheie ai lui Trump

Conform planului elaborat de Keith Kellogg şi Fred Fleitz, ambii consilieri în cadrul Consiliului Naţional de Securitate al lui Trump în timpul preşedinţiei sale din perioada 2017-2021, o încetare a focului ar trebui să aibă la bază liniile de luptă existente în timpul negocierilor, menţionează Reuters.

Ei i-au prezentat strategia lor lui Trump, iar fostul preşedinte a răspuns favorabil, a spus Fleitz. "Nu susţin că a fost de acord cu ea sau că a fost de acord cu fiecare cuvânt din ea, dar am fost încântaţi să primim feedback-ul său", a adăugat el. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, a afirmat că numai declaraţiile făcute de Trump sau de membri autorizaţi ai campaniei sale ar trebui să fie considerate oficiale.

Strategia prezentată de Kellogg şi Fleitz este cel mai detaliat plan elaborat până acum de asociaţii lui Trump, care a declarat că ar putea rezolva rapid războiul din Ucraina dacă îl va învinge pe preşedintele Joe Biden în alegerile din 5 noiembrie, deşi nu a prezentat detalii.

Propunerea ar marca o schimbare radicală a poziţiei SUA cu privire la războiul în Ucraina şi s-ar confrunta cu opoziţia aliaţilor europeni şi a propriului Partidul Republican al lui Trump, notează Reuters. Ministerul de Externe ucrainean nu a răspuns deocamdată la o solicitare Reuters de a comenta planul.

Rusia şi Ucraina trebuie să se aşeze rapid la masa negocierilor dacă Trump câştigă 

Elementele de bază ale planului au fost prezentate într-un document de cercetare accesibil publicului larg, publicat de "America First Policy Institute", un think tank favorabil lui Trump, în care Kellogg şi Fleitz deţin funcţii de conducere. Kellogg a declarat că ar fi esenţial ca Rusia şi Ucraina să se aşeze rapid la masa negocierilor dacă Trump câştigă alegerile.

Potrivit documentului lor de cercetare, Moscova ar putea fi atrasă la masa tratativelor şi prin amânarea pentru o perioadă îndelungată a promisiunii de aderare a Ucrainei la NATO. Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Până la unele câştiguri ale Moscovei în ultimele luni, liniile frontului abia s-au mişcat de la sfârşitul acelui an, în pofida zecilor de mii de morţi de ambele părţi într-un război poziţional necruţător, cel mai sângeros în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Fleitz a declarat că Ucraina nu trebuie să cedeze în mod oficial teritoriul său Rusiei în conformitate cu planul lor. Totuşi, a spus el, este puţin probabil ca Ucraina să recâştige controlul efectiv asupra întregului său teritoriu pe termen scurt. "Îngrijorarea noastră este că acesta a devenit un război de uzură care va ucide o întreagă generaţie de tineri", a spus el.

O pace durabilă în Ucraina ar necesita garanţii de securitate suplimentare pentru Kiev, au mai declarat Kellogg şi Fleitz. Fleitz a adăugat că "înarmarea Ucrainei până în dinţi" va fi probabil un element-cheie al acestor garanţii.

"Preşedintele Trump a declarat în repetate rânduri că o prioritate absolută în al doilea său mandat va fi negocierea rapidă a încetării războiului între Rusia şi Ucraina", a afirmat Cheung, purtătorul de cuvânt al Trump. "Războiul între Rusia şi Ucraina nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă Donald J. Trump ar fi fost preşedinte", a insistat el.

Staff-ul de campanie al lui Joe Biden susţine că Trump nu este interesat să-l înfrunte pe Putin. "Donald Trump îl laudă pe Vladimir Putin de fiecare dată când are ocazia şi a spus clar că nu se va opune lui Putin şi nu va apăra democraţia", a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei, James Singer.

SUA au cheltuit peste 70 de miliarde de dolari ca ajutor militar pentru Ucraina

Unii republicani ar putea fi reticenţi în a furniza mai multe resurse Ucrainei în cadrul planului respectiv. De la invazia Moscovei, SUA au cheltuit peste 70 de miliarde de dolari ca ajutor militar pentru Ucraina. "Ceea ce (susţinătorii lui Trump) doresc să facă este să reducă ajutorul, dacă nu chiar să închidă robinetul", consideră Charles Kupchan, de la Consiliul pentru Relaţii Externe.

Putin a declarat mai devreme luna aceasta că războiul s-ar putea încheia dacă Ucraina ar fi de acord să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO şi să cedeze patru regiuni din est (Doneţk şi Lugansk) şi din sud (Herson şi Zaporojie), revendicate de Rusia, care nu le controlează nici până acum integral.

În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU săptămâna trecută, ambasadorii francez şi britanic şi-au reiterat punctul de vedere conform căruia pacea poate fi căutată numai atunci când Rusia se va retrage de pe teritoriul ucrainean, poziţie împărtăşită şi de Kiev.

Mai mulţi analişti şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că planul lui Kellogg şi Fleitz ar putea da Moscovei un avantaj în discuţii. "Ceea ce descrie Kellogg este un proces înclinat spre cedarea de către Ucraina a întregului teritoriu pe care Rusia îl ocupă în prezent", a declarat Daniel Fried, un fost asistent al secretarului de stat american, care s-a ocupat de politica privind Rusia.

Trump a exclus trimiterea de trupe americane în Ucraina

În cursul unui interviu podcast acordat săptămâna trecută, Trump a exclus trimiterea de trupe americane în Ucraina şi s-a arătat sceptic cu privire la aderarea Ucrainei la NATO. El a indicat că, dacă va fi ales, va acţiona rapid pentru a reduce ajutorul acordat Kievului.

Biden a insistat în mod constant pentru acordarea unui ajutor mai mare Ucrainei, iar administraţia sa sprijină eventuala aderare a acesteia la NATO. La începutul lunii iunie, Biden şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani, aminteşte Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
V-aţi gândit să renunţaţi la maşină din cauza scumpirilor repetate la pompă?
Observator » Stiri externe » Planul de pace în Ucraina primit de Donald Trump. Ce ar fi obligaţi să facă Putin şi Zelenski