Antena Meniu Search
x

Prizonierii de război de la Azovstal vor fi judecați de un tribunal ”internațional” în Donețk. Dintre cei 2.439 de luptători, 78 sunt femei

Liderul separatiștilor pro-ruși din Donețk a declarat că toți prizonierii de război din oțelăria Azovstal vor fi judecați de un tribunal în auto-proclamata Republica Populară Doneţk, potrivit Interfax. Informațiile nu au fost confirmate din alte surse. Război Rusia - Ucraina, ziua 89 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 23.05.2022, 16:42

Prizonierii de război de la Azovstal vor fi judecați de un tribunal ”internațional” în Donețk. Dintre cei 2.439 de luptători, 78 sunt femei
Prizonierii de război de la Azovstal vor fi judecați de un tribunal ”internațional” în Donețk. Dintre cei 2.439 de luptători, 78 sunt femei - Profimedia

Toți apărătorii ucraineni care s-au predat la Azovstal sunt reținuți pe teritoriul așa-numitei Republici Populare Donețk, a declarat pentru Interfax liderul ei Denis Pușilin. ”Un tribunalul internațional este planificat să fie organizat pe teritoriul republicii”, a spus Pușilin. Potrivit acestuia, ”în prezent este în curs de elaborare statutul tribunalului”.

Pe 20 mai, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu predarea ultimului grup de soldați ucraineni de la uzina Azovstal din Mariupol. În total, din 16 mai până pe 20 mai, 2.439 de persoane din regimentul Azov și din Forțelor Armate ale Ucrainei s-au predat la uzina Azovstal din Mariupol, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Ministerul rus al Apărării a declarat că uzina Azovstal și instalațiile subterane au intrat complet sub controlul armatei ruse. Pe 21 mai, Pușilin a precizat că 78 dintre cei 2.439 de prizonieri din Azovstal erau femei. Printre deținuți se numără și străini. Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente și nu au fost confirmate de tabăra ucraineană.

Cum au fost ajutaţi din afară luptătorii care au rezistat două luni în subteranele Azovstal

Pe acelaşi subiect

Soldații ucraineni, care s-au adăpostit în uzina Azovstal timp de două luni, au fost ajutați din exterior, a dezvăluit fondatorul batalionului Azov, Andrii Bilețki în presa ucraineană. Acesta a povestit că au fost cinci încercări de a transfera ajutor militarilor blocați în subteran, primele trei având și succes. 

Luptătorii au primit muniție, medicamente și mâncare cu ajutorul piloților de elicoptere, care au zburat deasupra combinatului. Aceste operațiuni sunt fără precedent în istoria militară, susține Bilețki. "Nici americanii cu Black Hawk n-au reuşit aşa ceva. Să treci de o apărare atât de puternică, cu atât de multe sisteme antiaeriene, este imposibil".

Zelenski: Piloții ucraineni și-au riscat viața ca să ducă provizii celor de la Azovstal

Președintele Volodimir Zelenski a explicat pe 20 mai de ce a dat ordinul ca apărătorii de la Azovstal să-și încheie misiunea, spunând că piloții ucraineni și-au riscat viața pentru a livra alimente și apă la uzina din Mariupol și pentru a ridica răniții, potrivit rbc.ua.

”Un număr foarte mare dintre piloții noștri au murit, din păcate. Eroi absoluți care știau că este greu să zboare la Azovstal și să le ducă medicamente, mâncare, apă, să ridice răniții, este aproape imposibil. Toate acestea s-au întâmplat. Nimeni nu putea comenta oficial", a spus Zelenski. Președintele ucrainean a mai explicat că nu existau coridoare aeriene către uzina Azovstal din cauza puternicei apărări aeriene ruse. "Piloți de elicoptere știau că 90% nu se mai întorc... Imaginați-vă ce au făcut acești oameni. Au zburat acolo să le dea mâncare, apă, arme și să-i ia pe răniți. Am pierdut mulți piloți”.

Se dau lupte grele în jurul oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk

Luptele grele continuă în estul Ucrainei în jurul oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk din regiunea Lugansk, au anunțat duminică autorităţile ucrainene. Poziţii ale trupelor ucrainene din zona aflată de-a lungul întregii linii a frontului sunt bombardate de artileria rusă, a anunţat duminică statul major general de la Kiev.

Trupele ruse au încercat fără succes să ocupe rapid sate aflate la nord, est şi sud de Severodoneţk. De asemenea, se dau lupte grele pentru satele aflate la sud de drumul de la Lisiceansk la Bahmut, în regiunea Doneţk. Armata rusă încearcă de mai multe să taie aprovizionarea din regiunea Doneţk pentru grupurile ucrainene din jurul Severodoneţk şi Lisiceansk.

În ziua precedentă, potrivit unor surse ucrainene, un pod peste Siverski Doneţ dintre cele oraşe a fost distrus în mod deliberat cu mortiere de 240 mm. Tiruri de artilerie şi bombardamente au fost de asemenea raportate în regiunea Doneţk. Între timp, Ministerul rus al Apărării a anunţat că în ultimele 24 de ore în total 40 de ţinte au fost atacate din aer, inclusiv cinci depozite de arme din regiunea Donbas. În plus, peste 580 de ţinte din întreaga ţară au fost lovite cu rachete şi obuze de artilerie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri externe » Prizonierii de război de la Azovstal vor fi judecați de un tribunal ”internațional” în Donețk. Dintre cei 2.439 de luptători, 78 sunt femei