Antena Meniu Search
x

Foto Proteste după moartea subită a unei tinere din Iran. Ar fi fost bătută cu cruzime în duba poliţiei, pentru că nu purta hijab, dar autorităţile susţin altceva

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, s-a prăbuşit la câteva ore după ce a fost reţinută de poliţia morală pentru că ar fi încălcat reguli stricte referitoare la hijab. Şeful poliţiei din Teheran spune că moartea tinerei arestate săptămâna trecută a fost un incident ”nefericit” care nu vrea să se repete, relatează presa locală, citată de BBC.

de Redactia Observator

la 19.09.2022, 18:41

Martorii i-au acuzat pe ofiţeri că au bătut-o pe Mahsa Amini, stârnind proteste în capitală şi în provincia ei natală, Kurdistan. Generalul Hossein Rahimi a numit afirmaţiile ”laşe” şi a insistat că nu a suferit nicio vătămare fizică. ”Vom aştepta până în ziua judecăţii, dar nu ne putem opri din a face munca de securitate”, a declarat el, luni, potrivit agenţiei de presă Fars, ciatată de news.ro.

Mahsa Amini a murit, după 3 zile în comă. Ar fi fost bătută în duba poliţiei

Mahsa Amini, o femeie de etnie kurdă din oraşul vestic Saqez, a murit vineri în spital, după ce a stat trei zile în comă. Ea a fost arestată în faţa unei staţii de metrou din Teheran, marţi, de poliţia morală. Poliţiştii au acuzat-o că a încălcat legea care cere femeilor să-şi acopere părul cu un văl, iar braţele şi picioarele cu haine largi. Potrivit martorilor, femeia a fost bătută în timp ce se afla într-o dubă de poliţie care a dus-o la un centru de detenţie.

Poliţia a respins acuzaţia şi a spus că a suferit ”un infarct brusc” în timp ce aştepta împreună cu alte femei în unitate să fie ”educată”. Au fost publicate imagini care arată o femeie pe care au identificat-o ca fiind Amini în timp ce vorbeşte cu o alta, care o apucă de haine. Amini îşi ţine apoi capul cu mâinile şi se prăbuşeşte la pământ.

Pe acelaşi subiect

Explicaţiile oficialilor din Iran, contrazise de tatăl tinerei

Ministerul de Interne a anunţat sâmbătă că Amini ”se pare că avea probleme fizice anterioare”. Cu toate acestea, tatăl ei a declarat duminică pentru publicaţiile de ştiri pro-reformă că femeia este ”în formă şi nu are probleme de sănătate”. El a mai spus că fiica lui a suferit vânătăi la picioare şi că filmările au arătat o ”versiune editată” a evenimentelor.

Moartea ei a declanşat critici pe scară largă la adresa acţiunilor poliţiei morale, care a lansat recent o represiune împotriva ”articolelor vestimentare necorespunzătoare”. Protestele au izbucnit în Saqez după funeraliile care au avut loc sâmbătă, forţele de securitate ar fi deschis focul asupra unei mulţimi care a mărşăluit spre biroul guvernatorului local şi a scandat ”Moarte dictatorului”, mesaj care îl vizează pe liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei.

De asemenea, sâmbătă şi duminică au avut loc ciocniri între protestatari şi poliţiştii la Sanandaj, capitala Kurdistanului. Gruparea kurdă pentru drepturile omului Hengaw a precizat că cel puţin 38 de persoane au fost rănite de gloanţe sau gloanţe de cauciuc, cinci dintre ele suferind răni grave. Videoclipurile postate luni pe reţelele sociale au înfăţişat noi proteste în Kurdistan şi la universităţile din Teheran.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Proteste după moartea subită a unei tinere din Iran. Ar fi fost bătută cu cruzime în duba poliţiei, pentru că nu purta hijab, dar autorităţile susţin altceva