Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 208 LIVE TEXT. Ruşii acuzaţi că au lovit centrala nucleară Pivdennoukrainsk. Armata ucraineană a cucerit un punct strategic în Harkov

Război Rusia - Ucraina, ziua 208. Pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungeşte, Rusia are tot mai mari probleme în a asigura numărul de soldaţi pe front. Astfel, armate rusă foloseşte camioane pe care le trimite prin oraşe în scopul de a recruta tineri dornici să meargă la război. Autorităţile ruse oferă şi o recompensă voluntarilor: aproape 3.000 de dolari pe lună ar fi "salariul". Ruşii au probleme şi cu armamentul pe frontul din Ucraina. Potrivit presei internaţionale, armata rusă ar dori să transfere în Ucraina sistemele de rachete care protejează oraşul Sankt Petersburg. Armata ucraineană a anunțat oficial că a trecut râul Oskil pe frontul de est, în Harkon. Ucraina acuză Rusia că a bombardat situl centralei nucleare de la Pivdennoukrainsk, din Nikolaev, sudul ţării. 

de Redactia Observator

la 19.09.2022 , 18:53

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici 
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

Update 18:50 Germania promite patru noi obuziere Kievului

Armata germană va furniza Ucrainei încă patru obuziere Panzer 2000 şi un pachet de muniţie suplimentar, a anunţat luni Ministerul Apărării din Germania, notează Agerpres.

Articolul continuă după reclamă

Livrarea va fi începută imediat, a precizat Ministerul german al Apărării. Obuzierele autopropulsate sunt arme de artilerie grea cu o rază de acţiune de până la 40 de kilometri. Guvernul german susţine că Kievul a solicitat mai multe obuziere de acest tip.

Pe acelaşi subiect

"Obuzierele autopropulsate 2000 furnizate de Germania şi Ţările de Jos şi-au dovedit fiabilitatea în luptă", a declarat ministrul apărării Christine Lambrecht, citată în comunicat. "Pentru a susţine pe mai departe Ucraina în lupta sa curajoasă împotriva atacului rus brutal, Germania va aproba această solicitare", a mai spus ea.

Cele patru obuziere autopropulsate vor ridica numărul pieselor de artilerie furnizate de Germania la 14, a adăugat ea.

UPDATE 18:00 Ambasadoarea canadiană, chemată la MAE rusesc

Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a convocat-o luni pe ambasadoarea canadiană, Alison LeClaire, pentru a-i înmâna un protest faţă de atacuri asupra ambasadei ruse la Ottawa, notează Agerpres.

Ministerul a arătat că o persoană necunoscută a aruncat o sticlă incendiară pe terenul reprezentanţei diplomatice ruse în capitala Canadei, iar demonstranţi "agresivi" au blocat o intrare în secţia consulară a ambasadei.

UPDATE 15:15 Separatiștii din Donețk acuză Kievul de moartea a 13 civili în urma unor atacuri cu rachetă

Cel puţin 13 civili au fost ucişi într-un bombardament "punitiv", la Doneţk, "capitala" zonei separatiste din Donbas (est) cu acelaşi nume, acuză luni primarul prorus al oraşului, Aleksei Kemzulin, relatează AFP.

"Potrivit unor date preliminare, 13 civili au fost ucişi în urma unui bombardament punitiv în Piaţa Comisarilor din Baku", în vestul Doneţkului, acuză într-o postare pe Telegram Aleksei Kemzulin. "Numărul răniţilor este pe cale să fie stabilit", a adăugat acesta.

"Nouă obuze de calibrul 155 milimetri au fost trase din satul Netailove", precizează el şi îndeamnă populaţia "să nu iasă decât dacă e absolut necesar".

AFP scrie că nu a putut verifica imediat, în mod independent, aceste informaţii.

La aproape şapte luni de la lansarea intervenţiei ruse în Ucraina, bombardamente continuă într-un ritm susţinut.

Ministerul rus al Apărării a anunţat luni că a efectuat mai multe atacuri în întreaga Ucraină, cu o zi mai înainte, duminică, inclusiv unul în oraşul Zaporijjea (siud) şi că a "distrus ateliere (...) în care erau întreţinute sisteme (de rachetă) americane (de tip) HIMARS".

Confruntări armate au loc atât în apropiere de regiunea separatistă Doneţk, cât şi în apropiere de regiunea separatistă vecină Lugansk. Armata rusă a anunţat că-şi retrage o parte a trupelor - în urma unei contra-ofensive ucrainene lansată la începutul lui septembrie în regiunea Harkov, mai la nord - cu scopul de a şi le "consolida" pe cele din Doneţk, unde au loc lupte zilnic.

Preşedinţia ucraineană a anunţat luni că "zece civili au fost ucişi, iar 22 răniţi", duminică, în bombardamente ruse.

UPDATE 13:13 Kremlinul califică drept "minciuni" descoperirea a sute de cadavre la Izium

Kremlinul a calificat luni drept "minciuni" informaţiile despre descoperirea a sute de cadavre şi a unei gropi comune la Izium în estul Ucrainei, după retragerea forţelor ruse din regiune, informează France Presse şi Reuters, citate de Agerpres. "Asta e o minciună. Desigur, vom susţine adevărul în această poveste", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre declaraţiile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski potrivit cărora forţele ruse au comis crime de război în regiunea Harkov din Ucraina. "Este acelaşi scenariu ca la BucHa", a notat el, referindu-se la un alt oraş din Ucraina, situat în apropiere de Kiev şi unde forţele ruse au fost acuzate că au comis atrocităţi, acuzaţie respinsă de Moscova.

UPDATE 10:37 Rusia ar fi pierdut patru avioane de luptă în Ucraina în ultimele 10 zile, potrivit armatei britanic

Rusia ar fi pierdut cel puțin patru avioane de luptă în Ucraina în ultimele 10 zile, ceea ce duce totalul la aproximativ 55 de la începutul invaziei, a declarat luni armata britanică, conform Reuters, citat de Mediafax. Există o posibilitate realistă ca această creștere a pierderilor să fie parțial rezultatul faptului că forțele aeriene ruse au acceptat riscuri mai mari, pentru a oferi sprijin aerian forțelor terestre aflate sub presiunea avansurilor ucrainene, a declarat Ministerul Apărării în informațiile sale postate pe Twitter. "Există o posibilitate realistă ca unele avioane să se fi rătăcit deasupra teritoriului inamic și în zone de apărare aeriană mai dense, deoarece liniile frontului s-au deplasat rapid", spune instituția

UPDATE 09:59 Ucraina afirmă că Rusia a lovit centrala nucleară de la Pivdennoukrainsk

Trupele ruse au lovit centrala nucleară Pivdennoukrainsk din sudul regiunii Nikolaiev dar reactoarele acesteia nu au fost avariate și funcționează normal, a declarat luni compania nucleară de stat ucraineană Energoatom, conform Reuters, citat de Mediafax. O explozie a avut loc la 300 de metri distanță de reactoare și a avariat clădirile centralei, a precizat Energoatom într-un comunicat. Atacul a avariat, de asemenea, o centrală hidroelectrică din apropiere și liniile de transmisie.

UPDATE 08:02 Forţele ucrainene preiau controlul râului Oskil din apropiere de Harkov după retragerea ruşilor, afirmă armata

Forţele ucrainene au trecut râul Oskil, în nord-estul regiunii Harkov, şi acum controlează ambele maluri ale râului, a afirmat, duminică, armata acestei ţări, potrivit CNN, citat de news.ro. ”Forţele Armate ale Ucrainei au trecut râul Oskil. De ieri, Ucraina controlează şi malul stâng”, a anunţat, pe Telegram, Centrul pentru Comunicări Strategice al Ucrainei. Centrul a postat şi un video care înfăşişează un pod de pontoane peste râu şi un vehicul militar care traversează.

Anterior, în cursul acestei luni, Chiril Imaşev, corespondent militar pentru canalul de Telegram rus Readovka, a afirmat că forţele ruse au plecat din oraşul Kupyansk din regiunea Harkov (la circa 30 de mile nord de Izium) şi s-au retras dincolo de râu pentru a se ”regrupa”. Potrivit Statului Major al Armatei ucrainene, trupele au respins avansurile ruşilor în apropiere de râul din Kupyansk, ca şi în alte aşezări, duminică. ”În ultimele zile, unităţi ale Forţelor de Apărare ale Ucrainei au respins atacurile inamicului în zone din Kupyansk, Hoptivka, Mykolaivka Druga, Vesela Dolyna, Odradivka, Maryinka, Novomykhailivka şi Pravdyne”, a afirmat armata ucraineană.

”În timpul zilei, ocupanţii ruşi au lansat trei rachete şi 11 lovituri aeriene, au executat peste 40 de bombardamente cu MLRS (Sistemul Lansator de Rachete Multiple) asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei”, a adăugat armata ucraineană, arătând că ”infrastructura a peste 20 de localităţi a fost afectată”. Duminică, forţele aeriene ucrainene au desfăşurat 20 de lovituri, din care 15 în ”zone de concentrare a forţelor inamice şi fortăreţe” şi patru dintre ele au atins ”poziţii ale sistemelor de rachete anti-aeriene”, a mai arătat armata ucraineană, fără a specifica locaţiile acestor lovituri.

UPDATE 07:59 Zelenski promite că nu va ceda, trupele ucrainene traversează râul Oskil în nord-estul țării

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că luptele pentru recâștigarea teritoriilor pierdute în fața Rusiei nu se vor opri, în timp ce Kievul a anunțat că trupele sale au avansat până la malul estic al râului Oskil, amenințând forțele de ocupație rusești din Donbas, scrie Reuters, citat de Mediafax. Traversarea râului Oskil este o altă etapă importantă în contraofensiva ucraineană în regiunea nord-estică Harkov, deoarece acesta curge spre sud până la râul Siversky Donets, care trece chiar prin Luhansk, una dintre cele două provincii din regiunea Donbas.

Trupele ucrainene "au ajuns peste râul Oskil. Începând de ieri, Ucraina controlează malul estic", au scris duminică târziu pe Telegram Forțele armate ucrainene. Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a scris pe Telegram: "Regiunea Luhansk este chiar alături. Dezocuparea nu este departe". Zelenski a promis să mențină presiunea asupra Moscovei după câștigurile rapide ale Ucrainei în Harkov din această lună. "Poate că unora dintre voi li se pare că, după o serie de victorii, avem acum un fel de acalmie", a spus el în discursul său obișnuit de duminică seara. "Dar nu va fi nicio acalmie. Ne pregătim pentru următoarea serie ... Pentru că Ucraina trebuie să fie liberă. În întregime".

Joe Biden: "Rusia se dovedește a nu fi atât de competentă și capabilă pe cât mulți oameni credeau că va fi"

Președintele american Joe Biden a declarat, de asemenea, că victoria pentru Ucraina înseamnă îndepărtarea forțelor rusești din întreaga țară și a promis sprijinul SUA atât timp cât va fi nevoie. "A câștiga războiul din Ucraina înseamnă să scoatem complet Rusia din Ucraina și să recunoaștem suveranitatea. Înfrângerea Rusiei", a declarat el într-un interviu pentru emisiunea "60 Minutes" difuzată duminică de CBS. "Rusia se dovedește a nu fi atât de competentă și capabilă pe cât mulți oameni credeau că va fi".

Artileria rusă a bombardat duminică orașe și sate de pe linia frontului din est și sud, inclusiv infrastructura civilă din orașul Zaporojie, au declarat oficiali ucraineni. Marea Britanie a declarat că forțele ruse și-au sporit loviturile asupra infrastructurii civile în urma eșecurilor de pe câmpul de luptă și că este probabil să își extindă și mai mult țintele. "Pe măsură ce se confruntă cu eșecuri pe linia frontului, Rusia a extins probabil locațiile pe care este pregătită să le lovească în încercarea de a submina direct moralul poporului și guvernului ucrainean", a declarat Ministerul britanic al Apărării. Luni, comandamentul de sud al Ucrainei a declarat că au fost lansate lovituri și asupra unei stații radar de lângă Herson și asupra unui pod de pontoane de lângă Nova Kakhovka, la est de Herson, unde o contraofensivă ucraineană s-a concentrat pe doborârea podurilor peste râurile Dnipro și Inhuleț.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă. Vineri, președintele rus Vladimir Putin a respins contraofensiva rapidă a Ucrainei și a declarat că Moscova va răspunde mai energic dacă trupele sale vor fi supuse la presiuni suplimentare. Astfel de amenințări repetate au generat îngrijorări că Putin ar putea la un moment dat să apeleze la arme nucleare de mici dimensiuni sau la arme chimice. Președintele american Joe Biden, întrebat ce i-ar spune lui Putin dacă acesta ar avea în vedere folosirea unor astfel de arme, a răspuns în interviul "60 Minutes" de la CBS: "Nu. Nu. Nu. Ar schimba fața războiului cum nu s-a mai întâmplat de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace".

Unii analiști militari au declarat că Rusia ar putea, de asemenea, să organizeze un incident nuclear la centrala nucleară Zaporojie, deținută de Rusia, dar condusă de personal ucrainean. Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de bombardamente în jurul centralei, care au avariat clădiri și au întrerupt liniile electrice necesare pentru a o menține sigură. Generalul Mark Milley, șeful Statului Major al armatei americane, a făcut duminică un apel la vigilență după ce a vizitat o bază din Polonia care ajută efortul de război al Ucrainei.

"Războiul nu merge prea bine pentru Rusia în acest moment, așa că este de datoria noastră, a tuturor, să menținem o stare de pregătire ridicată, de alertă", a declarat el. În contextul în care pierderile sale pe câmpul de luptă sunt din ce în ce mai mari, armata rusă caută soldați pentru ceea ce numește "operațiunea militară specială" din Ucraina și oferă ca stimulent aproape 3.000 de dolari pe lună. O unitate specială a oprit un camion de recrutare în orașul Rostov, în sudul țării, în weekend, iar soldați mascați au împărțit broșuri intitulate "Serviciul militar pe bază de contract - alegerea unui om adevărat."

Sâmbătă, Zelenski a declarat că autoritățile au găsit o groapă comună care conținea cadavrele a 17 soldați în Izium, dintre care unele, a spus el, prezentau semne de tortură. Locuitorii din Izium și-au căutat rudele moarte într-un sit de morminte din pădure, unde muncitorii au început să exhumeze cadavrele săptămâna trecută. Oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că au găsit 440 de cadavre în pădurile de lângă Izium. Aceștia au spus că majoritatea morților erau civili și că nu au fost stabilite cauzele morții. Kremlinul nu a comentat descoperirea mormintelor, dar în trecut Moscova a negat în mod repetat că a atacat în mod deliberat civili sau că a comis atrocități.

Armata rusă caută soldați și le oferă aproape 3.000 de dolari pe lună stimulent

Armata rusă, care caută soldați contractuali pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina, folosește camioane mobile de recrutare pentru a atrage voluntari, oferind aproape 3.000 de dolari pe lună ca stimulent, scrie Reuters, citat de Mediafax. O unitate specială a staționat sâmbătă un astfel de camion într-un parc central din orașul Rostov din sudul Rusiei și a îndepărtat părțile laterale pentru a lăsa la vedere un birou mobil. Soldați îmbrăcați în camuflaj și cu măști negre și-au arătat armele trecătorilor interesați și au împărțit broșuri colorate intitulate „Serviciul militar pe bază de contract - alegerea unui om adevărat”.

Nici Rusia, nici Ucraina nu dezvăluie pierderile militare, pe care agențiile de informații occidentale le estimează la zeci de mii de persoane de ambele părți. Moscova nu a mai actualizat bilanțul oficial al morților de la 25 martie, când a declarat că 1.351 de soldați ruși au fost uciși și 3.825 răniți. Kremlinul a declarat săptămâna trecută că nu s-a discutat despre o mobilizare la nivel național pentru a-și întări forțele. Dar campania de recrutare arată că Moscova are nevoie de mai mulți bărbați. Ofițerul responsabil de camionul staționat din Rostov a declarat că vor fi eligibili rușii și străinii cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu cel puțin studii medii.

„Cetățenii cu spirit patriotic aleg să semneze contracte de trei sau șase luni pentru a lua parte la operațiunea militară specială”, a declarat maiorul Serghei Ardașev, promițând pregătire pentru toată lumea. Salariul minim lunar oferit este de 160.000 de ruble (2.700 de dolari), adică de aproape trei ori mai mare decât media națională. Unul dintre potențialii recruți a fost muzicianul Viktor Yakunin, care a declarat că a fost întotdeauna atras de ideea serviciului militar și că acum aduna documentele necesare.

„Mi-ar plăcea să servesc în trupele aeropurtate”, a spus el. „Părinții mei m-au educat încă din copilărie să îmi iubesc patria, să protejez lumea rusă. Cred că puterea este cu noi”. În interiorul camionului, Yakunin s-a așezat cu Ardashev, care i-a spus că următorul pas va fi un examen psihologic. Dacă îl va trece, va urma un test fizic de viteză, forță și rezistență. Dacă totul mergea bine, Iakunin urmează să „ajungă la o unitate militară, să se înroleze într-o anumită divizie, (și) din acel moment să înceapă serviciul militar”. Afară, tinerii, unii cu familii, priveau o expoziție temporară care prezenta fotografii ale eroilor oficiali ai conflictului, alături de un panou mare pe care scria „Tradiția victoriei”.

Joe Biden l-a avertizat pe Xi despre încălcarea sancţiunilor impuse Moscovei

Preşedintele american Joe Biden a spus că l-a avertizat pe omologul său chinez, Xi Jinping, despre riscul retragerii investitorilor, dacă Beijingul încalcă sancţiunile impuse Rusiei în urma invaziei Ucrainei, scrie AFP, citat de Agerpres. Într-un fragment dintr-un interviu acordat canalului CBS urmând a fi difuzat duminică, Joe Biden a afirmat că i-a explicat lui Xi Jinping. într-o discuţie la telefon, că încălcarea sancţiunilor ar fi "o greşeală uriaşă", precizând că nu există nici un indiciu în prezent că China ar sprijini activ efortul de război rusesc furnizându-i arme.

"I-am telefonat preşedintelui Xi - nu pentru a ameninţa, doar pentru a-i spune (...) că, dacă crede că americanii şi alţii vor continua să investească în China în timp ce el încalcă sancţiunile impuse Rusiei, atunci face o greşeală uriaşă", a declarat liderul de la Casa Albă. "În acest moment, nu există niciun indiciu că ei (chinezii) au propus arme sau alte lucruri de care Rusia are nevoie", potrivit preşedintelui american. De asemenea, el a respins ideea că alianţa dintre China şi Rusia implică faptul că Statele Unite poartă un nou tip de război rece. "Nu cred că acesta este un război rece nou sau mai complicat", a apreciat Joe Biden. Rusia a invadat vecinul său pro-occidental, Ucraina, la 24 februarie, devastând nenumărate oraşe şi sate în ţara în care luptele continuă, mai scrie AFP.

Superstarul pop rus Alla Pugaciova condamnă războiul de Ucraina

Una dintre cele mai populare cântărețe din Rusia, Alla Pugaciova a cerut autorităților ruse să o declare "agent străin", în semn de solidaritate cu soțul ei, Maxim Galkin, care s-a pronunțat ferm împotriva războiului, scrie BBC, citat de Mediafax. Și el o vedetă din showbiz, Galkin a fost catalogat vineri drept "agent străin" după ce a condamnat atacul Rusiei asupra Ucrainei. Pe rețelele de socializare, Pugaciova l-a numit pe soțul ei "un adevărat patriot rus incoruptibil, care dorește... să se pună capăt morții băieților noștri pentru scopuri iluzorii".

Alla Pugaciova a fost o mare vedetă timp de decenii. Ea a spus că "scopurile iluzorii" ale Kremlinului în Ucraina "fac din țara noastră o paria și viața cetățenilor noștri extrem de dificilă". Galkin, comediant, prezentator TV și cântăreț, și-a dorit "prosperitate pentru patria sa, pace, libertate de exprimare", a adăugat ea. Eticheta "agent străin" a fost aplicată de guvernul rus diferitelor organizații media, grupuri de campanie și persoane care critică în mod deschis politicile Kremlinului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 208 LIVE TEXT. Ruşii acuzaţi că au lovit centrala nucleară Pivdennoukrainsk. Armata ucraineană a cucerit un punct strategic în Harkov