Antena Meniu Search
x

Proteste istorice în China față de blocajele Covid. Studenții cer demisia lui Xi Jinping: "Jos, Partidul Comunist"

După ce zece oameni au murit într-un incendiu izbucnit într-un bloc, unde oamenii susțin că uşa de la intrare ar fi fost blocată din cauza lockdown-ului Covid, în mai multe orașe din China au izbucnit proteste masive. Chinezii sunt tot mai revoltaţi din cauza noilor restricţii, astfel că moartea celor zece oameni în incendiu a fost picătura care a umplut paharul. 

de Redactia Observator

la 27.11.2022, 10:26

Vezi și

După moartea celor zece oameni în incendiu, chinezii sunt convinşi că uşa de la intrarea în bloc a fost blocată ca urmare a politicii stricte COVID. Autoritățile au negat acuzațiile, dar în mod surprinzător au prezentat scuze publice și au promis pedepsirea celor vinovați.

În orașul Shanghai, videoclipuri postate pe rețelele de socializare de jurnaliști străini arată mii de oameni care ies în stradă pentru a-și aminti de victime și pentru a protesta față de restricțiile COVID. Unii oameni au fost văzuți aprinzând lumânări și depunând flori pentru victimele incendiului de la Urumqi.

Sute de persoane au fost auzite cerând demisia președintelui Xi Jinping și a Partidului Comunist. Astfel de revendicări sunt rare în China, unde orice critică la adresa guvernului și a președintelui poate duce la sancțiuni dure. Au fost și protestatari care au strigat injurii la adresa polițiștilor mobilizați în număr mare pe străzi.

Protestatari bătuți de poliție

Pe acelaşi subiect

Un protestatar a declarat pentru agenția de presă Associated Press că unul dintre prietenii săi a fost bătut de poliție, în timp ce alți doi au fost stropiti cu spray cu piper.

Deși situația era calmă duminică dimineață, în zonă au rămas numeroși polițiști și agenți fără uniformă.

În alte părți, în mai multe universități chineze, au apărut fotografii și videoclipuri cu studenți care protestau sâmbătă seara. Cea mai mare adunare a părut să fie la Universitatea de Comunicații din Nanjing.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Proteste istorice în China față de blocajele Covid. Studenții cer demisia lui Xi Jinping: "Jos, Partidul Comunist"