Antena Meniu Search
x

Protestele din campusurile universitare din SUA au ecou şi în Europa. Studenţi pro-palestinieni au ocupat campusuri din Leeds, Newcastle şi Bristol

Noapte de coşmar în campusurile universităţilor americane. Poliţia din New York a fost nevoită să intervină la Universitatea Columbia - epicentrul protestelor pro-palestiniene - de unde a evacuat sute de manifestanţi care se baricadau într-o clădire. În celălalt capăt al ţării, la Los Angeles, lupte grele au izbucnit în campusul UCLA. În ultimele două săptămâni peste 1.200 de studenţi au fost arestaţi. Şi în Marea Britanie, studenţii pro-palestinieni au protestat în campusurile universitare.

de Redactia Observator

la 02.05.2024, 09:39

Vezi și

La Universitatea Columbia, sute de polițiști din New York au năvălit în campus pentru a alunga protestatarii care au preluat ilegal o clădire academică. Ei ocupaseră încă de ieri dimineaţă spaţiul universităţii, iar agenţii au fost nevoiţi să intre printr-un geam de la etajul doi pentru a ajunge la ei.

În mai puţin de două ore, şcoala a fost eliberată și în jur de aproape 300 de protestatari au fost arestați. Cu toţii sunt acum în pericol de a fi exmatriculaţi. "Nu avem răniţi şi nu au fost folosite gaze lacrimogene. Departamentul de poliție din New York nu a folosit gaze lacrimogene".

Universitatea Columbia a fost unul dintre principalele câmpuri de luptă în protestele pro-palestiniene care au cuprins campusurile din Statele Unite, în ultimele săptămâni. În ultimele două zile, însă, lupte grele s-au dat şi la alte universități. În Los Angeles, de exemplu, poliția a ajuns şi în campusul UCLA, după ce protestatarii pro-palestinieni și susținătorii Israelului s-au ciocnit între ei. Autorităţile au anunţat că 15 persoane au fost rănite, iar o alta a rămas în spital peste noapte.

Potrivit rapoartelor presei americane, cele două tabere s-au luptat cu scânduri, bare de metal și moloz. Asta după ce cancelarul Universității a declarat că tabăra pro-palestiniană formată în interiorul campusului este ilegală. Protestele au ajuns şi la Universitatea din Dallas unde forţele de ordine au distrus corturile amenajate de participanţi şi au arestat aproape 20 de persoane.  Între timp, părinţii furioşi se plâng că universitatea nu face nimic pentru a atenua situaţia, iar copiii lor se află într-un real pericol în timpul cursurilor.

Din cauza protestelor violente, unele universităţi au decis să treacă, din nou, la învăţământul online. Numai ieri, două şcoli din California şi New Orleans au luat această măsură. De asemenea, universități precum Yale sau Brown au eliberat deja campusurile după ce au ajuns la acorduri cu studenții.

Proteste pro-palestiniene şi în UK

Studenţi din Leeds, Newcastle şi Bristol au instalat corturi în afara clădirilor universitare miercuri, în semn de protest împotriva războiului din Gaza. Studenţi din Bristol au declarat că au organizat acţiunea "în semn de protest faţă de complicitatea universităţii la genocidul Israelului împotriva palestinienilor, în timp ce organizaţia Apartheid Off Campus Newcastle a transmis că demonstraţia sa a avut drept scop "să evidenţieze strategia de investiţii a instituţiei şi complicitatea sa în crimele de război ale armatei israeliene din Gaza şi Cisiordania".

Studenţi activişti din alte centre universitare au organizat marşuri şi proteste punctuale. O tabără, la Universitatea Warwick, a fost înfiinţată în piaţa oraşului timp de o săptămână. Grupurile au cerut universităţilor lor să se retragă din Israel ca răspuns la operaţiunea sa militară din Fâşia Gaza. Acest lucru ar însemna vânzarea acţiunilor pe care le au în companii israeliene sau renunţarea la legăturile financiare. Studenţii au cerut susţinătorilor să doneze alimente, băuturi şi produse de igienă.

The Palestine Solidarity Campaign, o organizaţie cu sediul în Marea Britanie care susţine că este cel mai mare grup britanic "dedicat garantării drepturilor omului pentru palestinieni", a scris pe X: "Astăzi, studenţi din Leeds, Newcastle, Bristol şi Sheffield s-au alăturat Warwick - cerând ca universităţile noastre să nu mai investească în genocidul Israelului!". În imaginile difuzate de organizaţie se puteau observa grupuri mari de studenţi adunându-se în campusuri, alături de corturi şi bannere în zone proeminente ale universităţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Stiri externe » Protestele din campusurile universitare din SUA au ecou şi în Europa. Studenţi pro-palestinieni au ocupat campusuri din Leeds, Newcastle şi Bristol