Antena Meniu Search
x

Studenţii americani cer universităţilor să taie legăturile cu companiile că sprijină războiul din Gaza. Proteste fenomen în campusuri

Manifestaţiile pro-palestiniene din campusurile universitare americane iau amploare. Totul a plecat după arestarea a 100 de studenţi săptămâna trecută la Universitatea Columbia din New York. În semn de solidaritate cu ei şi cu palestinienii, studenţii instalează corturi de protest în care dorm şi cer universităților să rupă legăturile cu companiile care susţin războiul dus de Israel în Gaza. Alte 93 de persoane au fost arestate miercuri în timpul unei manifestaţii în campusul Universităţii Carolinei de Sud din Los Angeles. Iar în campusul Universității Texas din orașul Austin studenţii s-au încăierat cu poliţia.

de Redactia Observator

la 25.04.2024, 15:15

Vezi și

În timp ce studenți din Texas și California s-au încăierat miercuri cu poliţiştii, la Harvard și alte mari universităţi americane tinerii au instalat în campusuri "tabere de protest". Conducerea universităţilor americane caută moduri de a dezamorsa un val tot mai mare de manifestaţii pro-palestiniene, explică AP. 

De ce protestează studenţii americani în campusurile din ţară

Tensiunile nu încetează de joia trecută, când 100 de studenţi ce protestau faţă de războiului dus de Israel în Fâşia Gaza au fost arestaţi de poliţie în campusul Universităţii Columbia. Prestigioasa universitate  new-yorkeză a decis luni să-şi mute toate cursurile online, din cauza protestelor. Miercuri 93 de persoane au fost arestate în timpul unei manifestaţii într-un campus al Universităţii Carolinei de Sud din Los Angeles. 

La Universitatea Texas din Austin, zeci de polițiști locali și de stat au format miercuri un cordon pentru a-i împiedica pe studenți să mărșăluiască prin campus. În cele din urmă s-au luptat cu protestatarii și au reţinut mai multe persoane. La Universitatea din California de Sud, poliția a îndepărtat cu forţa mai multe corturi instalate în campus apoi s-au încăierat cu studenţii care au intervenit să le apere. 

Pe acelaşi subiect

Universitatea Harvard din Massachusetts a încercat să evite protestele din această săptămână, limitând accesul în campus și interzicând instalarea de corturi fără o solicitare de permisiune. Dar asta nu i-a împiedicat pe tineri să ridice miercuri o tabără cu 14 corturi.

Protestele de la Harvard au început şi după ce prestigioasa universitate a suspendat Comitetul de Solidaritate pentru Palestina. Universitatea Columbia a evitat ieri o altă confruntare între studenți și poliție. Situația de acolo a rămas tensionată, conducerea a transmis că va continua discuțiile cu protestatarii.

Cum a luat naştere fenomenul protestelor din universităţile americane

Elevii care protestează faţă de războiul dintre Israel și Hamas cer universităţilor să taie legăturile financiare cu Israelul și cu companiile care pun umărul la conflictul care durează de mai bine de 6 luni. Zeci de persoane au fost arestate pentru încălcarea proprietăţii sau tulburarea liniştii publice. Unii studenți evrei acuză că protestele s-au transformat în antisemitism și că le este teamă să mai pună piciorul în campus.

Miercuri seara, un purtător de cuvânt al Universităţii Columbia a respins zvonurile că universitatea i-a amenințat pe protestatari că va cere intervenţia Gărzii Naționale. Poliția a încercat pentru prima dată să elibereze tabăra de aici săptămâna trecută, când a arestat peste 100 de protestatari. În loc să-i oprească pe tineri, imaginile au devenit o sursă de inspirație pentru alți studenți din toată țara să înființeze tabere de protest similare. 

Toamna trecută, 90 de personalităţi israeliene, scriitori, activişti şi academicieni au criticat într-o scrisoare publică indiferența progresiştilor sau a "leftiştilor" americani şi europeni față de atrocitățile comise de Hamas în Israel pe 7 octombrie. Îi acuză pe aceştia "de o lipsă extremă de sensibilitate morală" care trădează politica de stânga. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Studenţii americani cer universităţilor să taie legăturile cu companiile că sprijină războiul din Gaza. Proteste fenomen în campusuri