Antena Meniu Search
x

Putin a devenit stăpânul presei în Rusia, a închis și ultimele canale libere. Scenete pentru a arăta că soldații ruși sunt primiți ca „eliberatori” în Ucraina

„Războiul este pace”. Scene desprinse parcă din Orwell în orașul Herson, reclamă jurnaliștii ucraineni. Vladimir Putin strânge și mai tare laţul în jurul vocilor critice, în plin război cu Ucraina. Puținele site-uri de știri străine Meduza, Deutsche Welle, RFE-RL şi serviciului în limba rusă al BBC au fost și ele blocate vineri. Două organizaţii media liberale, tolerate până acum, Eho Moskvî și canalul Dozhd au fost închise. 

de Redactia Observator

la 04.03.2022, 14:30

Putin a devenit stăpânul presei în Rusia, a închis și ultimele canale libere. Scenete pentru a arăta că soldații ruși sunt primiți ca „eliberatori” în Ucraina
Putin a devenit stăpânul presei în Rusia, a închis și ultimele canale libere. Scenete pentru a arăta că soldații ruși sunt primiți ca „eliberatori” în Ucraina - Profimedia

Rușii au capturat turnul de televiziune din Herson și au început să difuzeze rețele de propagandă rusești a anunțat pe Twitter jurnalistul Oleksiy Sorokin. În plus, Serviciul de Informații ucrainean susține că rușii vor să mute în Herson oameni din Crimeea pentru a filma scenete în care soldații ruși sunt întâmpinați ca „eliberatori” în Ucraina. Pe străzile din Simferopol, Crimeea, au apărut pancarte uriașe cu imagini cu Vladimir Putin și slogane de tipul „Rusia nu începe războaie, le pune capăt” și „Vom urmări demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”. 

De altfel, Vladimir Putin a devenit în ultima săptămână stăpânul absolut al presei din Rusia în războiul de propagandă dus pe frontul de acasă. Autorităţile ruse au blocat vineri accesul la site-urile a patru media independente, printre care BBC și Deutsche Welle, întărindu-şi astfel controlul asupra informaţiei. Potrivit registrului Agenţiei pentru supravegherea comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, accesul la site-urile ediţiilor rusofone ale BBC şi radioteleviziunii germane Dutsche Welle, la site-ul independent Meduza şi la Radio Svoboda, antena rusă a Radio Free Europe/Radio Liberty, finanţată de Congresul american, a fost "limitat" la cererea Parchetului. Paginile Facebook şi a mai multor mass-media independente erau parţial inaccesibile vineri în Rusia, pe măsură ce autorităţile strâng laţul în jurul vocilor critice, în plin război cu Ucraina. 

Joi, postul de radio Eho Moskvî (Ecoul Moscovei) a fost desfiinţat de consiliul de administraţie, a anunţat editorul Aleksei Venediktov, citat joi de Reuters. Agenţia arată că astfel dispare una din puţinele organizaţii media liberale din Rusia tolerată până acum de Kremlin. Decizia a fost luată la scurt timp după ce procuratura generală a cerut restricţionarea accesului la Eho Moskvî şi la televiziunea de ştiri online Dozhd (Ploaia), din cauza modului neagreat de putere în care relatau despre invazia rusă în Ucraina.  Roskomnadzor a interzis întregii mass-media din Rusia să folosească alte informaţii decât cele oficiale despre ce se întâmplă în Ucraina şi să utilizeze cuvintele „război” şi „invazie”. 

Revoltaţi, angajaţii canalului TV Dozhd şi-au dat demisia în direct, iar apoi au plecat, pe rând, din platoul de televiziune. Canalul a început apoi să difuzeze secvenţe din baletul "Lacul lebedelor" de Ceaikovski. Acelaşi spectacol a fost, de altfel, difuzat în buclă la televiziunile sovietice, în august 1991, în timpul loviturii de stat care a dus la îndepărtarea liderului sovietic Mihail Gorbaciov și, ulterior, la destrămarea URSS-ului.

Camera inferioară a parlamentului rus  a adoptat, vineri, o lege care impune o pedeapsă cu închisoare de până la 15 ani pentru răspândirea de informaţii ”false” despre forţele armate ale țării. În plus, doi deputaţi ai partidului liberal democratic din Rusia, Andrei Lugovoy și Yaroslav Nilov, au înaintat Dumei de Stat un proiect de lege privind recrutarea obligatorie a persoanelor urmărite penal pentru participarea la acțiuni neautorizate împotriva utilizării trupelor ruse în străinătate, au scris joi jurnaliştii de la Meduza.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Putin a devenit stăpânul presei în Rusia, a închis și ultimele canale libere. Scenete pentru a arăta că soldații ruși sunt primiți ca „eliberatori” în Ucraina