Antena Meniu Search
x

15 ani de închisoare pentru rușii care dau ”știri false” despre război. Protestatarii de toate vârstele sunt arestaţi

"Ştirile false" despre război în Rusia se pedepsesc cu amenzi și până la 15 ani de închisoare. Duma de stat din Rusia a votat în unanimitate legea care trebuie să oprească răspândirea de dezinformări despre situaţia armată din Ucraina. Decizia vine într-un moment în care ultima televiziune independentă din Rusia s-a închis, iar protestatarii anti-război de toate vârstele sunt arestaţi.   

de Redactia Observator

la 04.03.2022, 14:32

Vezi și

Joi, purtătorul de cuvânt de la Kremlin a catalogat drept ştiri false" informaţiile potrivit cărora Rusia urmează să introducă legea marţială. Zvonurile au fost lansate de Ucraina şi susţinute de oficiali ai UE, ceea ce a determinat mii de ruşi să plece din ţară. 

Rusia va introduce pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea informaţiilor ”false” despre armata rusă

Camera inferioară a parlamentului rus (Duma) a adoptat, vineri, o lege care impune o pedeapsă cu închisoare de până la 15 ani pentru răspândirea de informaţii ”false” în mod intenţionat despre forţele armate, Moscova ripostând, astfel, în presupusul război informaţional referitor la conflictului din Ucraina, relatează Reuters. Oficialii ruşi au precizat în mod repetat că inamicii Rusiei, precum SUA şi aliaţii săi, au răspândit informaţii ”false” pentru a semăna discordie şi a dezbina poporul rus.

Parlamentarii au adoptat legea prin care răspândirea de informaţii false şi solicitări publice pentru impunerea sancţiunilor împotriva Rusia devin infracţiuni penale. ”Informaţiile false duc la consecinţe grave, riscând pedepse cu închisoarea de până la 15 ani”, a anunţat Duma într-un comunicat. Legea oferă Rusiei puteri extinse pentru a reprima ceea ce oficialii consideră a fi declaraţii care discreditează forţele armate.

Pe acelaşi subiect

Tot ieri, Doi deputaţi ai partidului liberal democratic din Rusia, Andrei Lugovoy și Yaroslav Nilov, au înaintat Dumei de Stat un proiect de lege privind recrutarea obligatorie a persoanelor urmărite penal pentru participarea la acțiuni neautorizate împotriva utilizării trupelor ruse în străinătate, scriu jurnaliştii de la Meduza.

Putin a îngenunchiat toată presa pentru a transmite ruşilor propaganda de război

Agenția rusă de monitorizare a mass-media Roskomnadzor  a anunţat că a blocat site-urile BBC, Voice of America, Radio Free Europe, Deutsche Welle și Meduza pentru că „ distribuie ştiri false despre Ucraina”. Practic au fost blocate toate instituţiile de presă străine care transmiteau în limba rusă, relatează Max Seddon, jurnalist la Financial Times. 

Potrivit autorităţii ruse de reglementare a mass-media, Roskomnadzor, accesul la site-urile biroului rus al BBC şi radio-televiziunii internaţionale germane Deutsche Welle (DW), la site-ul independent Meduza şi Radio Svoboda, antena rusă a RFE/RL, a fost „limitat”. Roskomnadzor indică faptul că aceste decizii au fost luate la cererea Parchetului din 24 februarie, adică în ziua declanşării invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin, potrivit AFP. 

Vineri dimineaţă, paginile de deschidere ale BBC şi Deutsche Welle nu au funcţionat norma, unele articole despre războiul din Ucraina fiind inaccesibile, au constatat jurnaliştii de la AFP Moscova.  Paginile principale ale Meduza şi Svoboda erau complet inaccesibile.  În noaptea de joi spre vineri, GlobalCheck, serviciul care veghează asupra cenzurii pe internet, a constatat deja probleme la accesul pe aceste site-uri, precum şi la Facebook, care nu mai funcţionează corect de câteva zile în Rusia.  Deutsche Welle, RFE-RL şi biroul BBC din Rusia sunt finanţate de Berlin, Washington şi Londra. 

Putin a interzis folosirea cuvintelor „război” şi „invazie”

În Rusia, jurnaliştii lor publică regulat anchete critice la adresa Kremlinului. Luna trecută, Deutsche Welle a fost interzis în Rusia şi reporterii obligaţi să-şi înceteze activitatea. Dar site-ul a continuat să funcţioneze.  Rusia este descrisă în mod constant de ONG-uri ca una dintre cele mai restrictive ţări din lume în privinţa libertăţii presei, dar situaţia s-a agravat de la începutul invaziei în Ucraina de către Moscova. 

Autorităţile ruse au interzis în special mass-media să folosească alte informaţii decât cele oficiale despre acest subiect şi folosirea cuvintelor „război” şi „invazie”.  Joi, după blocarea site-urilor de către autorităţi, emblematicul post de radio Eho Moskvî (Ecoul Moscovei) a anunţat că a fost închis şi postul de televiziune independent Dojd a transmis că îşi suspendă activitatea până la noi ordine. 

"Lacul lebedelor" în buclă la ultimul canal de televiziune independent rămas în Rusia

Ultimul canal de televiziune independent rămas în Rusia, Dozhd sau Rain TV s-a închis, după ce a fost supus unei presiuni uriaşe din partea administraţiei Putin, de a acoperi subiectul invaziei din Ucraina. Revoltaţi, angajaţii şi-au dat demisia în direct, iar apoi au plecat, pe rând, din platoul de televiziune. Canalul a început apoi să difuzeze secvenţe din baletul "Lacul lebedelor" de Ceaikovski. Acelaşi spectacol a fost, de altfel, difuzat în buclă la televiziunile sovietice, în august 1991, în timpul loviturii de stat care a dus la îndepărtarea liderului sovietic Mihail Gorbaciov și, ulterior, la destrămarea URSS-ului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » 15 ani de închisoare pentru rușii care dau ”știri false” despre război. Protestatarii de toate vârstele sunt arestaţi