Antena Meniu Search
x

Putin obține fix "ceea ce nu și-a dorit." Finlanda şi Suedia semnează marţi protocolul de aderare la NATO

Finlanda şi Suedia vor semna marţi protocolul de aderare la NATO, pentru a deveni oficial state membre, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, conform Reuters. Putin "obține exact ceea ce nu și-a dorit", a anunţat Joe Biden joi, la finalul summitului NATO de la Madrid. Război Rusia - Ucraina, ziua 127 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 30.06.2022, 17:18

Putin obține fix "ceea ce nu și-a dorit." Finlanda şi Suedia semnează marţi protocolul de aderare la NATO
Putin obține fix "ceea ce nu și-a dorit." Finlanda şi Suedia semnează marţi protocolul de aderare la NATO - Profimedia

Protocolul trebuie ratificat de parlamentele tuturor celor 30 de ţări care fac deja parte din NATO, iar astfel cele două ţări nordice vor fi primite în Alianţă şi vor beneficia de clauza de apărare colectivă a acesteia. NATO a anunţat miercuri că a invitat Suedia şi Finlanda să devină membre ale Alianţei Nord-Atlantice. "Am decis astăzi să invităm Finlanda şi Suedia să devină membre ale NATO şi am decis să semnăm protocoalele de aderare", au declarat liderii Alianţei într-o declaraţie comună.

"Aderarea Finlandei şi Suediei va face ca aliaţii să fie mai în siguranţă, NATO mai puternică şi zona euro-atlantică mai sigură", se subliniază în textul citat.

Biden: Putin "obține exact ceea ce nu și-a dorit”

Președintele american Joe Biden a spus joi la finalul summitului de la Madrid că deciziile și acordurile anunțate de NATO în Spania, arată că alianţa "se îndreaptă într-un loc care reflectă realitățile celui de-al doilea sfert al secolului XXI”. Răspunsul lumii la fiecare criză creată din cauza invaziei ruse în Ucraina arată că Putin "obține exact ceea ce nu și-a dorit", a spus Biden.

Pe acelaşi subiect

"La fiecare pas din această călătorie, am stabilit un reper de unitate, hotărâre și capacități profunde ale națiunilor democratice din lume de a face ceea ce trebuie făcut”, a spus el. "Putin a crezut că poate rupe alianța transatlantică. A încercat să ne slăbească. Se aștepta ca determinarea noastră să se rupă. Dar obține exact ceea ce nu și-a dorit."

Biden: NATO este mai unită ca niciodată

Joe Biden a prezentat alianța transatlantică la finalul summitului ca fiind mai unită ca niciodată: "I-am spus lui Putin că, dacă va invada Ucraina, NATO nu numai că s-ar întări, ci și s-ar uni. Și am vedea cum democrațiile din lume se ridică și se opun agresiunii sale și apără ordinea bazată pe reguli. Și asta este exact ceea ce vedem astăzi.”

Biden: Rusia plătește un "preț foarte mare” pentru războiul din Ucraina

Președintele american a promis să "susțină Ucraina atâta timp cât este nevoie" şi a spus că războiul din Ucraina a afectat deja Rusia. "Uitați-vă la impactul pe care războiul cu Ucraina l-a avut asupra Rusiei. Au fost nevoiți să intre în incapacitate de plată pentru prima dată în aproape peste 100 de ani. Au pierdut 15 ani din câștigurile pe care le-au făcut în ceea ce privește economia lor.

Sunt într-o situație în care au probleme din cauza deciziei mele de a interzice ceea ce poate fi exportat în Rusia, din punct de vedere tehnologic. Vor avea probleme în menținerea producției de petrol, deoarece nu au tehnologia pentru a face acest lucru. Și se află, de asemenea, într-o situație similară în ceea ce privește sistemele lor de arme și unele dintre sistemele lor militare”.

"Deci plătesc un preț foarte, foarte mare pentru asta”, a spus Biden. Biden a promis că SUA și NATO vor "rămâne alături de Ucraina”. "Ucraina a dat deja o lovitură severă Rusiei: Rusia și-a pierdut deja statutul internațional. Rusia se află într-o poziție în care întreaga lume se uită și spune: „Stai puțin, tot acest efort pentru a încerca să cucerească întreaga țară; a încercat să cucerească Kievul, a pierdut, a încercat să cucerească Donbasul și încă nu a făcut asta"", a spus Biden. "Ideea generală este că le oferim capacitatea și curajul copleșitor pe care l-au demonstrat, aşa pot continua să reziste agresiunii ruse. Și, nu știu... cum se va termina, dar nu se va încheia cu o înfrângere rusă a Ucrainei în Ucraina, a continuat Biden.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Putin obține fix "ceea ce nu și-a dorit." Finlanda şi Suedia semnează marţi protocolul de aderare la NATO