Antena Meniu Search
x

Video Războiul din Israel ia proporţii. Tel Aviv a fost bombardat de Hamas, IDF continuă incursiunile în Gaza. Israelienii de rând vor doar ca ostaticii să fie eliberaţi

Război Israel - Hamas. Războiul din Israel ia proporţii. Tel Aviv a fost bombardat de Hamas în urmă cu câteva ore. Un proiectil a distrus un bloc de locuinţe şi a lăsat în urmă răniţi. Între timp, Israelul continuă incursiunile în Fâşia Gaza, deşi jumătate dintre israelieni sunt de părere că nu este momentul pentru un atac de amploare. Sunt mai îngrijoraţi de soarta ostaticilor luaţi de Hamas. La fel, şi un român căruia teroriştii i-au răpit şase membri ai familiei.

de Redactia Observator

la 27.10.2023, 19:47

Vezi și

Sirenele din Tel Aviv au sunat astăzi într-un mod sinistru când a început tirul de rachete lansat asupra oraşului. Sistemul Iron Dome a interceptat opt proiectile în timp ce localnicii fugeau în adăposturi. Cel puţin trei oameni au fost răniţi, însă, când o rachetă a distrus un bloc. Atacul vine după ce armata israeliană a continuat, azi-noapte, incursiunile la sol în Fâşia Gaza. Ajutate de elicoptere şi drone, tancurile au lovit mai multe ţinte Hamas, în vreme ce loviturile aeriene şi cele de pe mare au distrus un port. 250 de ascunzători ale grupării au fost lovite, iar mai mulţi lideri ucişi, anunţă oficiali din Israel. În replică, palestinienii anunţă că 481 de oameni au murit în Gaza, în ultimele 24 de ore.

Liderii UE cer o pauză de la bombardamente

Înteţirea luptelor vine în momentul în care un sondaj arată că 49% dintre israelieni vor amânarea ofensivei din Gaza. Se tem că Hamas îi va ucide, ca represalii, pe cei peste 220 de ostatici. Gândul acesta îl cutremură şi pe Remus, un român din Israel, a cărui familie a fost răpită de terorişti. "Sper să fie o înţelegere ca să elibereze oamenii, cel puţin să elibereze femeile şi copiii", a declarat Remus, cetăţean român din Israel. Fiica lui Remus, Sharon, locuia în kibbutz-ul Nir Oz, cu soţul ei şi cele două fiice gemene, Ema şi Iuli. Chiar în ziua atacului Hamas, au venit la ea în vizită sora şi nepoata de cinci ani. Teroriştii i-au luat pe toţi. Una dintre fiicele lui Remus a reuşit să îi trimită tatălui un mesaj disperat, în timp ce încercau să se ascundă. "Eu aud asta şi inima se rupe şi burta se întoarce şi nu putem să facem nimic, absolut nimic", a declarat Remus, cetăţean român din Israel.

Speranţele lui Remus se îndreaptă acum spre Crucea Roşie. "Suntem în contact cu toate părţile implicate în conflict pentru a discuta de aceste negocieri. Suntem gata să acţionăm ca un intermediar neutru pentru eliberarea oricărui ostatic", a declarat Courtney Wilson, purtător de cuvânt Crucea Roşie. Organizaţia cere însă asistenţă umanitară permanentă şi pentru civilii Gaza. Reprezentanta Crucii Roşii a povestit în exclusivitate pentru Observator situaţia disperată de acolo. "Vedem oameni care dorm pe stradă, vedem oameni care nu au suficientă hrană, nu au acces la apă curată, vedem spitale care sunt copleşite de oameni care caută adăpost", a declarat Courtney Wilson, purtător de cuvânt Crucea Roşie.

La rândul lor, liderii UE cer o pauză de la bombardamente. Însă conflictul, în loc să înceteze, se extinde. În Egipt, două atacuri aeriene au avut loc la distanţă de câteva ore, lângă graniţa cu Israel. O dronă s-a prăbuşit lângă un spital şi a rănit şase oameni. Un alt proiectil a căzut în apropierea unei centrale electrice a orașului Nuweiba. Israelul dă vina pe rebelii Houthi din Yemen, sprijiniţi de Iran. Obiective ale miliţiilor susţinute de Iran, de data aceasta în Siria, au fost bombardate de avioanele Statelor Unite, ca răspuns la atacurile asupra bazelor militare americane din Orientul Mijlociu. Între timp, un lider Hamas şi un diplomat iranian au fost primiţi la Moscova de Vladimir Putin, cu care au discutat despre eliberarea ostaticilor. Israel vede, însă, în acest gest, o susţinere a terorismului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Războiul din Israel ia proporţii. Tel Aviv a fost bombardat de Hamas, IDF continuă incursiunile în Gaza. Israelienii de rând vor doar ca ostaticii să fie eliberaţi