Antena Meniu Search
x

Momentul în care o rachetă lansată de Hamas loveşte un bloc din Tel Aviv. Israelul promite mai multe raiduri în Gaza

Război Israel - Hamas. Un martor a surprins momentul în care o rachetă lansată de militanţii islamişti Hamas din Fâşia Gaza a lovit un bloc din Tel Aviv vineri după amiază. Cel puţin trei persoane au fost rănite după ce o clădire de locuinţe din partea de sud a metropolei israeliene a fost lovită de o rachetă cu rază lungă de acţiune.

de Redactia Observator

la 27.10.2023, 16:21

Vezi și

Sirenele antiaeriene au răsunat din nou vineri la Tel Aviv, în împrejurimile oraşului şi în zona centrală a Israelului apropiată de Fâşia Gaza. Hamas a lansat atacuri cu rachete asupra oraşului. Una dintre ele a lovit un bloc de locuinţe iar trei persoane au fost rănite.

O rachetă a lovit o clădire de locuinţe la Tel Aviv. Cel puţin trei răniţi

Un tânăr de 20 de ani a suferit răni moderate, iar doi sunt răniți ușor, potrivit Times of Israel. Un martor a suprins dintr-un apartament zborul unei rachete şi momentul în care aceasta loveşte o clădire rezidenţială, care apoi a luat foc. La câteva minute a urmat un alt tir de rachete, care însă nu a făcut răniţi. Brigăzile Al-Qasam, braţul armat al grupării islamiste Hamas, și-au asumat responsabilitatea. Potrivit televiziunii israeliene Canal 12, alte opt rachete au fost interceptate de sistemele antiaeriene.

Potrivit guvernului israelian, peste 8.000 de rachete au fost deja trase dinspre Fâşia Gaza de către militanţii palestinieni de când a început acest război odată cu atacul Hamas. Dar majoritatea rachetelor au fost interceptate de sistemul israelian anti-rachetă Iron Dome.

Pe acelaşi subiect

Trupele israeliene au efectuat pentru a doua noapte consecutiv o incursiune limitată, cu tancuri, blindate și trupe în Fâșia Gaza. O amplă acțiune s-a derulat şi Cisiordania, la Jenin. Forțele de Apărare Israeliene susţin că se pregătesc pentru următoarea etapă a războiului cu Hamas.

O filmare publicată azi de IDF arată tancuri și blindate deplasându-se pe un drum, precum și lovituri asupra unor clădiri și zone deschise. Raidul, care a inclus atacuri aeriene şi de artilerie în cartierul Shaja'iyah, a vizat infrastructura Hamas. Au fost ţintite "locuri de lansare de rachete antitanc, centre militare de comandă și control, precum și teroriști Hamas", a spus IDF. La finalul raidului, trupele israeliene au ieşit din Gaza. "Vor fi mai multe”, a promis joi ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant. 

Peste 7000 de morţi în Gaza - raport palestinian

De partea cealaltă, ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a publicat joi un raport de 212 de pagini care conţine peste 7000 de nume descrise drept decese documentate începând cu 7 octombrie şi atribuite armatei israeliene. Raportul precizează că în perioada 7-26 octombrie, 7.028 de palestinieni au fost uciși, inclusiv 2.913 copii. Un total de 3.129 de femei și 3.899 de bărbați au fost uciși. Numărul persoanelor neidentificate ucise este de 218, dar acestea nu sunt incluse în bilanțul final al morților, se mai arată în raport. Un înalt oficial al ONU a subliniat vineri că numărul morţilor publicat de autorităţile din Fâşia Gaza "nu a fost niciodată contestat".

Raportul vine după comentariile președintelui american Joe Biden, care a spus că nu are încredere în bilanţul raportat de minister. Un înalt oficial al ONU a transmis că nivelul actual de ajutor umanitar reprezintă doar "firimituri" care nu face nicio diferență pentru cei peste 2 milioane de oameni care trăiesc în Gaza. ONU şi-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la "crimele de război" care au fost şi sunt în continuare comise în conflictul dintre Israel şi Hamas.

În altă ordine de idei, două avioane de vânătoare americane au lovit vineri instalații și depozite de muniții din Siria, ca represalii la atacurile milițiilor susținute de Iran asupra forțelor americane, în contextul în care cresc îngrijorările că războiul dintre Israel și Hamas s-ar putea extinde în Orientul Mijlociu.

Atacuri aeriene în Egipt

Incidente periculoase au fost şi în Egipt unde au fost semnalate două atacuri aeriene în decurs de câteva ore. În cursul nopţii trecute, o dronă a lovit o clădire de lângă un spital din orasul Taba, la granița dintre Egipt și portul israelian Eilat de la Marea Roșie, rănind cel puțin șase persoane. În timpul zilei, un alt proiectil a căzut în apropierea unei centrale electrice într-o zonă deșertică a orașului Nuweiba, la aproximativ 70 km de granița cu Israel. Ambele sunt staţiuni populare printre turişti. Nimeni nu a revendicat atacurile,dar Israel suspectează rebelii Houthi din Yemen, sprijiniţi de Iran. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Momentul în care o rachetă lansată de Hamas loveşte un bloc din Tel Aviv. Israelul promite mai multe raiduri în Gaza