Antena Meniu Search
x

Războiul pentru loialitatea locuitorilor din Donbas

Războiul din Ucraina se poartă pe toată fronturile și nu este limitat la confruntările dintre cele două armate, Kievul și Moscova se luptă și pentru loialitatea celor care locuiesc în regiunile Luhansk și Donețk. Acest lucru este vizibil în cazul orașului Bakhmut, unul dintre punctele folosite de pro-ruși pentru a se refugia spre est.

de Redactia Observator

la 09.05.2022, 17:00

În Donbas există suspiciuni legate de ajutorul pe care locuitorii pro-ruși îl pot oferi invadatorilor.
Soldați ruși pe tanc - Profimedia

În zone care încă se mai află sub controlul regimului de la Kiev, comentariile pro-ruse sunt văzute ca o formă de nostalgie față de perioada sovietică și adesea ignorate, mai ales atunci când sunt exprimate de locuitorii mai în vârstă, notează BBC.

Cu toate acestea, printre oficialii ucraineni există o îngrijorare în ceea ce privește o astfel de atitudine și asta deoarece pe măsură ce unele localități au fost eliberate au fost găsite dovezi care sugerează colaborarea cu trupele rusești.

Printre cei care atrag atenția asupra locuitorilor din Bakmut dispuși să colaboreze cu rușii se numără și un om de afaceri, Dmitro Kononets, el susținând că această atitudine poate fi identificată și în cazul unor consilieri locali. El le-a explicat jurnaliștilor străini că oficialii din orașul său nu sunt interesați să oprească invazia rusească și că, din această cauză, cei care lucrează pentru primărie sunt puși să tundă iarba și să planteze noi copaci în loc să sape tranșee.

Unii dintre cei care sprijină actuala conducere a orașului cred că, în realitate, această decizie reprezintă o încercare de rezistență în fața unei potențiale agresiuni, susținând că decizia primarului reprezintă chiar o formă de sfidare.

Pe acelaşi subiect

Își vor apăra casele până la moarte

Deși mulți locuitori din Bakmut și-au părăsit casele, localitatea  este protejată de cei care au rămas și de voluntari. În plus, autoritățile, prin viceprimar, și-au exprimat dorința de a păstra zona sub controlul Kievului, explicând că este treaba serviciilor secrete să elimine colaboratorii.

O să apărăm acest loc până la moarte, a explicat Slava, un fermier înrolat în forțele de protecție civilă.

Pe măsură ce războiul continuă și rușii reușesc să își extindă controlul asupra localităților din jurul orașului Bakmut, îngrijorările legate de pro-ruși sunt în creștere. Cu toate acestea, unii ucraineni sunt siguri că după război, cei care vor colabora își vor primi răsplata.Printre aceștia se numără și Svetlana Kravchenko, o femeie de 57 de ani care face parte dintr-o organizație non-guvernamentală care se ocupă cu colectarea și distribuirea hranei către bătrânii din zonă și către militari.

Fiecare își face propria alegere. Și vor trebui să răspundă pentru asta. Poate că unii oameni de aici vor să se predea rușilor. Dar când acest conflict se va termina, când bombardamentele și împușcăturile se vor opri, atunci trădătorii vor fi pedepsiți, fie în această lume, fie în următoarea, le-a explicat Svetlana jurnaliștilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Războiul pentru loialitatea locuitorilor din Donbas