Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 75 LIVE TEXT. Filmul Paradei de Ziua Victoriei la Moscova. Continuă asaltul asupra uzinei Azovstal

Război Rusia - Ucraina, ziua 75. Luni, 9 mai, începe o nouă săptămână în care sunetul bombardamentelor ruseşti răsună în Ucraina. Cu ocazia Zilei Victoriei, Vladimir Putin organizează o paradă grandioasă, în Piaţa Roşie din Moscova, iar forţele occidentale sunt în alertă maximă. Ar putea fi ziua care va schimba decisiv cursul confruntărilor militare care au început pe 24 februarie - data declanşării invaziei ruse. Între timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că "Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-al Doilea Război Mondial" şi anunţă că 60 de civili a fost ucişi în atacul armatei adverse asupra şcolii din satul Bilohorivka, regiunea Lugansk.

de Redactia Observator

la 09.05.2022, 22:44

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 20:55 Denys Shmyhal, premierul ucrainean: Ucraina pierde 170 de milioane de dolari în fiecare zi

Ucraina pierde 170 de milioane de dolari în fiecare zi în care îi este tăiat accesul la mare, iar capacitatea națională de export a fost redusă la mai mult de jumătate, a declarat luni premierul Denys Shmyhal. „Nouăzeci de milioane de tone de produse agricole, pe care Ucraina plănuia să le exporte în țări din Asia, Africa și Europa, au fost blocate", a declarat Shmyhal în Odesa, conform Reuters, citat de Mediafax. Shmyhal a spus că unele produse au fost exportate pe cale terestră sau pe calea ferată, dar alte rezerve au rămas în zonele bombardate sau au fost capturate de Rusia. Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, la 3 zile după ce Vladimir Putin a recunoscut independenţa teritoriilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.

UPDATE 20:12 Macron apreciază că va fi nevoie de "câteva decenii" pentru ca Ucraina să fie confirmată ca membră a Uniunii Europene

Pe acelaşi subiect

Preşedintele francez Emmanuel Macron afirmă că va fi nevoie probabil de "câteva decenii" pentru ca Ucraina să fie confirmată ca membră a Uniunii Europene, transmite BBC. La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, luni, că instituţia îşi propune să prezinte în luna iunie avizul său pe această temă. Emmanuel Macron afirmă că va fi nevoie probabil de "câteva decenii" pentru ca Ucraina să fie confirmată ca membră a Uniunii Europene, u toate acestea el adaugă că Ucraina este "deja un membru" al familiei europene datorită "luptei" şi "curajului" său. De asemenea, Macron a declarat în Parlamentul European de la Strasbourg că speră ca UE să avanseze "rapid" în ceea ce priveşte aderarea Ucrainei. Ucraina a completat cel de-al doilea chestionar în cadrul procesului de aderare la UE.

UPDATE 18:20 Asaltul asupra uzinei Azovstal continuă cu tancuri şi artilerie - oficial ucrainean

Forţele ruseşti continuă, luni, ofensiva asupra uzinei Azovstal din Mariupol, folosind tancuri şi artilerie, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, citat de CNN, potrivit news.ro. "Nu putem exclude noi bombardamente, bombardiere cu rază lungă de acţiune Tu22M3", a declarat, luni, oficialul ucrainean, în cadrul unui briefing. Potrivit ministerului, prezenţa Rusiei în Marea Neagră a crescut acum la şapte nave înarmate cu rachete de croazieră de tip Kaliber, "transportând colectiv până la 50 de rachete". Între timp, situaţia din regiunea separatistă Transnistria rămâne tensionată, potrivit lui Motuzyanyk, "unităţile locale şi brigăzile aşa-numitelor "forţe operaţionale" din Federaţia Rusă staţionate acolo rămânând în stare de alertă maximă".

UPDATE 18:02 Patru rachete de croazieră au lovit Odessa

Armata rusă a lansat luni patru rachete de croazieră împotriva oraşului-port Odesa, din sudul Ucrainei, potrivit unor surse locale, citate de agenţia de presă Ukrinform, conform Agerpres. Patru rachete de tipul Oniks au fost lansate dintr-un sistem dislocat în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a indicat Consiliul municipal din Odessa. Însă nu se precizează dacă atacul de luni s-a soldat cu pagube materiale sau cu victime umane. "În apele Mării Negre se află la ora actuală şapte nave purtătoare de rachete de croazieră de tipul Kalibr cu lansare de pe mare. O salvă concomitentă a lor însumează aproximativ 50 de rachete", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleksandr Motuzianik.

UPDATE 17:55 Ucraina cere ca ONU să organizeze o sesiune specială privind războiul cu Rusia

Ucraina a cerut Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să organizeze o sesiune specială privind conflictul cu Rusia, potrivit unui document citat de agenția de presă Reuters. Kievul a menționat necesitatea ca organismul să analizeze situația „în continuă deteriorare" din Ucraina, inclusiv informațiile privind victimele numeroase din orașul portuar Mariupol din sudul țării. „Situația actuală necesită atenția urgentă a Consiliului, având în vedere rapoartele recente privind crime de război și încălcări pe scară largă în orașul Bucea și în alte zone eliberate ale țării și rapoartele continue privind victimele în masă din orașul Mariupol", a anunțat Evghenia Filipenko, ambasadorul Ucrainei la ONU. Documentul emis pe 9 mai a fost semnat de 55 de țări.

UPDATE 16:35 Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei vor să transforme Mariupol într-o stațiune

Liderul separatist Denis Pușilin plănuiește să facă din Mariupol un „oraș-stațiune", anunță CNN, citat de Mediafax. Orașul de la Marea Neagră a fost distrus în întregime de militarii ruși care încearcă încă de la începutul războiului să-l cucerească. Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), Denis Pușilin, a declarat luni că intenționează să facă din Mariupol un oraș-stațiune. Declarația a fost făcută în timpul evenimentelor organizate la Mariupol pentru a marca Ziua Victoriei.

„Rusia este aici pentru totdeauna, iar voi sunteți în sfârșit acasă. Acum acesta este teritoriul Republicii Populare Donețk pentru totdeauna. Nimeni nu ni-l va lua... Avem putere, avem oportunități, avem sprijinul celei mai mari țări frumoase – Rusia. Sarcina este de a face din Mariupol un oraș stațiune, ceea ce nu a fost posibil de făcut înainte", le-a spus Pușilin locuitorilor din Mariupol, potrivit agenției de știri TASS.

UPDATE 15:35 Valeri Gerasimov, şeful Statului Major al Federaţiei Ruse, a lipsit de la paradă

Luni, 9 mai, Rusia a organizat o paradă fastuoasă de Ziua Victoriei. Vladimir Putin a fost în centrul atenţiei la acest eveniment au participat înalţi oficiali ai statului rus, generali din armata sau veterani. De la paradă a lipsit însă cel mai important ofiţer activ al armatei ruse. Generalul Valeri Gerasimov, şeful Statului Major al Federației Ruse, comandantul direct al armatei ruse, nu a fost prezent la eveniment. Potrivit canalului de Telegram Nexta, au existat zvonuri conform cărora Gerasimov ar fi fost rănit într-un atac al armatei ucrainene lângă Izium. Informaţiile nu au fost confirmate însă până acum nici de partea rusă, dar nici de autorităţile ucrainene, informaţiile referitoare la o posibilă rănire a sa fiind lansate exclusiv de presa ucraineană. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War), în atacul de lângă Izium au fost ucişi alţi înalţi ofiţeri ai armatei ruse. Gerasimov ar fi reuşit să plece din acel centru de comandă înainte ca rachetele ucrainene să lovească zona.

UPDATE 15:20 Rușii defilează cu portretele eroilor de război

Parada de la Moscova se încheie cu marșul Victoriei, un moment în care rușii defilează cu portretele eroilor care "au apărat Patria Mamă".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 14:40 Mesajele difuzate de hackeri pe televizoarele din Rusia, de Ziua Victoriei

Atac al hackerilor chiar în timpul paradei militare de la Moscova. Rușii care au urmăreau azi Parada de Ziua Victoriei pe televizoare inteligente au primit mesaje împotriva războiului din Ucraina și în care Vladimir Putin era blamat că are pe mâini sângele a mii de ucraineni, relatează The Guardian. 

UPDATE 14:20 Prima reacţie în Ucraina la discursul lui Putin

Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, oficialul de la Kiev care a avut o primă reacţie la discursul rostit luni la Moscova, de ziua victoriei împotriva Germaniei naziste, de către preşedintele rus Vladimir Putin, a insistat că NATO nu plănuia să atace Rusia şi că războiul corespunde doar "ambiţiilor imperialiste bolnave" ale acestei ţări, transmite EFE.

"Haideţi să repetăm. Ţările NATO nu intenţionau să atace Rusia. Ucraina nu intenţiona să atace Crimeea. Militarii ruşi mor nu apărându-şi patria, ci încercând să ocupe alta. Nu există motive raţionale pentru acest război dincolo de ambiţiile imperialiste bolnave ale Rusiei", a comentat Podoliak, pe contul său de Twitter.

UPDATE 14:10 Ambasadorul Rusiei în Polonia, stropit cu vopsea roşie

Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a fost stropit cu vopsea roşie de manifestanți pro-ucraineni, luni, în timp ce încerca să depună flori la cimitirul soldaţilor sovietici din Varşovia, cu ocazia Zilei Victoriei, relatează RIA Novosti. 

UPDATE 12:50 Putin, învelit cu o pătură la parada militară din Piaţa Roşie

Ria Novosti, agenţie de propagandă a statului, a publicat chiar o înregistrare video în care Vladimir Putin este învelit cu o pătură pe picioare în timp ce asista la parada militară. La eveniment nu a participat niciun lider străin.

UPDATE 12:40 Rusia susţine că tratativele de pace cu Ucraina sunt în desfăşurare, dar de la distanţă

Negociatorul-şef rus Vladimir Medinski a declarat luni că tratativele de pace cu Ucraina nu s-au oprit şi că ele se desfăşoară de la distanţă, potrivit agenţiei de presă Interfax, citată de Reuters.

UPDATE 12:30 Ministrul britanic al Apărării: Putin vrea ca lumea să fie ”uimită şi intimidată”

Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace, afirmă că preşedintele rus Vladimir Putin îşi doreşte ca lumea să fie ”uimită şi intimidată” de războiul din Ucraina, care aduce ”dezonoare” soldaţilor. Wallace i-a mai acuzat pe liderii Forţelor armate ale Rusiei de ”amoralitate şi corupţie”.

”Ce îşi doreşte cu adevărat preşedintele Putin este ca poporul rus şi lumea să fie uimiţi şi intimidaţi de memorialul militarismului în curs de desfăşurare. Consider că războiul în curs şi neprovocat din Ucraina nu face altceva decât să dezonoreze aceiaşi soldaţi”, a declarat ministrul britanic al Apărării Ben Wallace cu privire la obiectivele preşedintelui rus în Ucraina.

UPDATE 12:40 Forţele ruse au lansat patru rachete de croazieră în regiunea Odessa

Forţele ruse au lansat patru rachete de croazieră Onyx în regiunea Odesa din sudul Ucrainei, potrivit purtătorului de cuvânt al administraţiei militare din regiunea Odesa, Serghei Bratciuk, relatează CNN”Rachetele au sosit de pe teritoriul Crimeei ocupate temporar”, a spus el.

UPDATE 12:20 Decretul semnat de Putin de Ziua Victoriei

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat luni, în discursul rostit la parada organizată cu ocazia Zilei Victoriei, că a semnat un decret menit să ofere susţinere materială familiilor soldaţilor ruşi căzuţi în Ucraina.

UPDATE 11:10. Vasile Dîncu: Ziua Victoriei în Rusia, un uriaş festival al propagandei

Ministrul român al Apărării anunța înaintea începerii paradei organizate, luni, în Rusia, cu ocazia Zilei Victoriei, că ceremoniile vor fi un "uriaş festival al propagandei", în încercarea de a justifica războiul din Ucraina. "Ceremoniile de la Moscova sunt un prilej foarte bun pentru propagandă (...) Azi, cu siguranţă, în Rusia va fi un uriaş festival al propagandei. Putin va încerca astăzi să deturneze semnificaţia istorică a Zilei Victoriei, arătând că a câştigat singur, fără ajutorul altor ţări victoria împotriva nazismului. Probabil va încerca să arate că lupta lui în Ucraina, acea 'operaţiune specială', este una împotriva nazismului, încercând să facă această paralelă cu Al Doilea Război Mondial - probabil va încerca să justifice acest război nedrept şi criminal pe care îl duce în Ucraina", a spus Vasile Dîncu, la finalul evenimentului de depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Patriei din al Doilea Război Mondial.

Defilarea militară cu ocazia marcării a 77 de ani de la victoria sovietică împotriva Germaniei naziste în timpul celui de-al doilea Război Mondial, prezidată de preşedintele rus Vladimir Putin, a început luni în Piaţa Roşie din Moscova, în plină campanie militară rusă în Ucraina.

UPDATE 11:05 Zelenski: Vom câștiga

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, când se marchează ziua victoriei împotriva Germaniei naziste, că ţara sa va câştiga războiul cu Rusia şi că Ucraina nu va ceda niciun teritoriu, transmite Reuters.

''În ziua victoriei asupra nazismului, luptăm pentru o nouă victorie. Drumul până la ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom câştiga'', a afirmat şeful statului ucrainean într-un discurs scris.

UPDATE 11:00 Peskov: Spectacolul aviatic nu are loc din cauza condiţiilor meteo

Componenta aviatică a paradei militare din 9 mai din Piaţa Roşie de la Moscova nu va avea loc din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a anunţat luni dimineaţa purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează TASS.

"Componenta aviatică nu va avea loc din cauza vremii", a spus Peskov.

Înainte de aceasta, Dmitri Peskov a anunţat că în Piaţa Roşie, de la tribuna Kremlinului, preşedintele Vladimir Putin urma să susţină un discurs, iar la încheierea paradei militare şeful statului urma să depună, conform tradiţiei, o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut lângă Zidul Kremlinului.

UPDATE 10:20 Putin: Luptați în Donbas pentru siguranța țării noastre

Președintele rus Vladimir Putin și-a început discursul de Ziua Victoriei în Piața Roșie din Moscova, transmițându-le soldaților ruși că luptă pentru securitatea Rusiei. El i-a felicitat pe veterani de ziua „marii victorii”. 

"Camarazi soldați, ofițeri, generali și amirali vă doresc o Zi a Victoriei fericită. Victoria țării mamă este sacră. Luptați în Donbas pentru siguranța țării noastre, a Rusiei. Ziua Victoriei este sacră pentru fiecare dintre noi. Ne vom aminti întotdeauna aceste lucruri. Luptăm pentru poporul nostru, pentru copiii noștri. Suntem mândri de noile generații (...).

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Aceasta este marea forță a poporului nostru multietnic. Luptați pentru securitatea și siguranța țării noastre. Acestea sunt valorile țării noastre. O Rusie independentă și puternică este ceea ce ne dorim. Este o victorie de generații. Glorie forțelor armatei noastre".

Liderul de la Kremlin susține că Rusia „a îndemnat Europa să găsească un compromis corect, dar ei nu au vrut să audă”.

„În Kiev au spus că ar putea folosi arme nucleare, iar NATO a început să exploateze ținuturile din proximitatea noastră și a devenit o amenințare evidentă pentru țara noastră, pentru granițele noastre. Totul a indicat faptul că este nevoie să luptăm”.

UPDATE 10:00 A început Parada de Ziua Victoriei la Moscova

Urmăriţi LIVE Parada de Ziua Victoriei!

Rusia aniversează, pe 9 mai, 77 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste cu o paradă militară amplă. În Piaţa Roşie din Moscova defilează peste 11.000 de militari, 131 de vehicule de luptă și 77 de avioane și elicoptere. 

UPDATE 09:30 Ruşii scot "avionul Apocalipsei" la Parada de Ziua Victoriei

Anul acesta, peste cele nouă domuri ale Catedralei Sfântului Vasile vor zbura avioane supersonice de vănătoare, bombardiere strategice, precum şi avionul de tip Iliuşin Il-80, supranumit ”Ziua Apocalipsei”, care are rolul de a servi ca post strategic de comandă şi refugiu al unor oficiali de rang înalt, în cazul unui război nuclear.

UPDATE 09:00 Borrell: UE ar trebui să confişte rezervele valutare ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina

Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, a afirmat într-un interviu acordat ziarului Financial Times că Uniunea ar trebui să confişte rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina, transmite luni Reuters.

Uniunea Europeană şi aliaţii săi occidentali au restricţionat rezervele internaţionale ale băncii centrale a Rusiei după invazia rusă în Ucraina, numită la Moscova "operaţiune militară specială", reaminteşte agenţia.

În interviul citat, Borrell arată că ar fi logic ca UE să procedeze la fel cum au făcut Statele Unite cu activele băncii centrale a Afganistanului după ce talibanii au preluat puterea la Kabul.

"Avem banii în buzunar, iar cineva trebuie să îmi explice de ce e bine pentru banii afgani şi nu e bine pentru banii ruseşti", a spus oficialul european.

UPDATE 7:50. Rusia desfăşoară şase nave şi două submarine în Marea Neagră, anunţă armata ucraineană

Armata ucraineană a anunţat că Rusia desfăşoară şase nave şi două submarine în apropierea Ucrainei, în Marea Neagră, notează The Kiev Independent. Comandamentul Operaţional Sud al Ucrainei a raportat pe 8 mai, în ajunul paradei organizate de ruşi de Ziua Victoriei, că navele sunt pregătite pentru luptă şi sunt echipate cu peste 50 de rachete de croazieră.

De asemenea, Comandamentul a anunţat că ucrainenii au distrus duminică a distrus două lansatoare de rachete multiple ruseşti, un tanc, un sistem de rachete antiaeriene, două drone şi un elicopter, dar au murit şi 51 de soldaţi ruşi.

UPDATE 7:20. Mesajul lui Zelenski, în ajunul paradei organizate de ruşi de Ziua Victoriei

"Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-al Doilea Război Mondial”, a acuzat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul în care Rusia sărbătoreşte, la 9 mai, victoria asupra Germaniei naziste.

Potrivit lui Volodimir Zelenski, Ucraina "a arătat că face parte din lumea liberă şi din Europa unită". "Rusia a uitat tot ce era important pentru învingătorii celui de-al Doilea Război Mondial. Dar Ucraina şi întreaga lume liberă o vor aminti. Pentru ca atunci nimeni să nu uite. Aşa că cuvintele cu adevărat importante – "niciodată din nou” – care se repetă în toată lumea liberă în fiecare an, în zilele de pomenire a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, să-şi recapete din nou greutatea. Armata rusă nu ar fi ea însăşi dacă nu ar ucide", a mai spus Zelenski.

Zelenski: 60 de civili ucişi în atacul asupra şcolii din satul Bilohorivka

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul adresat naţiunii duminică seară, că 60 de civili a fost ucişi în atacul rusesc asupra şcolii din satul Bilohorivka, în regiunea Lugansk. "În urma atacului aerian rusesc de la Bilohorivka, regiunea Lugansk, aproximativ 60 de persoane au fost ucise. Civili care pur şi simplu s-au ascuns în şcoală de bombardamente. A fost o rachetă direcţionată spre şcoală. O altă crimă a ocupanţilor. O nouă lovitură cu rachete în regiunea Odessa, lovind din nou o clădire de locuinţe. Din nou bombardamente în regiunea Sumî. Bombardări violente în Donbas şi regiunea Harkov. De parcă azi nu este 8 mai. De parcă mâine nu este 9 mai, când pacea ar trebui să fie cuvântul principal. Pentru toţi oamenii normali", a spus Zelenski, potrivit news.ro.

Duminică, guvernatorul regiunii Lugansk a anunţat că forţele ruse au lansat o bombă puternică asupra unei şcoli în care se adăposteau 90 de persoane. Treizeci de persoane au fost salvate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 75 LIVE TEXT. Filmul Paradei de Ziua Victoriei la Moscova. Continuă asaltul asupra uzinei Azovstal