Antena Meniu Search
x

Furie în Israel după ce Lavrov a spus că Adolf Hitler are rădăcini evreiești: Moscova să-şi ceară scuze. Ambasadorul rus, convocat

Israelul l-a criticat luni pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov pentru că acewsta a sugerat că liderul nazist Adolf Hitler are rădăcini evreiești. Israelul a cerut ca Moscova să-şi ceară scuze în mod oficial, relatează ReutersRăzboi Rusia - Ucraina, ziua 68 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 02.05.2022, 16:10

Revoltă în Israel după ce Lavrov a spus că Adolf Hitler are rădăcini evreiești: Moscova să-şi ceară scuze. Ambasadorul rus, convocat
Yair Lapid şi Serghei Lavrov - Profimedia

Ministerul israelian de Externe Yair Lapid a declarat că ambasadorul Rusiei va fi convocat pentru a purta "o discuție dură” în legătură cu comentariile făcute de Lavrov duminică într-un interviu acordat televiziunii italiene. "Este o declarație de neiertat, scandaloasă, o greșeală istorică teribilă și ne așteptăm la scuze”, a declarat Lapid pentru site-ul de știri YNet. Ambasadei Rusiei nu a oferit o reacţie imediată.

În timpul interviului oferit canalului italian Rete 4, Lavrov a fost întrebat cum poate Rusia să pretindă că trebuie să "denazifice" Ucraina atunci când preşedintele ţării, Volodimir Zelenski, este evreu.

Ce a declarat Serghei Lavrov despre Hitler şi evrei

"Când se spune „Ce fel de nazificare este asta dacă suntem evrei?”, ei bine, cred că și Hitler a avut origini evreiești, așa că nu înseamnă nimic”, a spus Lavrov, vorbind printr-un translator italian. "De multă vreme auzim poporul evreu înțelept spunând că unii dintre cei mai răi antisemiţi sunt evrei”, a adăugat el.

Pe acelaşi subiect

Dani Dayan, președintele Yad Vashem, Memorialului Victimelor Holocaustului, instituție oficială a Statului Israel, dedicată celor șase milioane de evrei uciși în Holocaust, a numit declaraţiile lui Lavrov "o insultă și o lovitură dură la adresa victimelor adevăratului nazism”. Dayan a spus că Lavrov răspândește "o teorie a conspirației antisemită cu neacoperită de fapte”.

Raheli Baratz, şefa Departamentului pentru Combaterea Antisemitismului din cadrul Organizaţiei Mondiale Sioniste, a declarat că "războiul dintre Rusia şi Ucraina a provocat deja o creştere a incidentelor antisemite, iar acum, la doar câteva zile după Ziua Comemorării Holocaustului, ministrul rus de externe îndrăzneşte să-l echivaleze pe Zelenski cu Hitler, cel mai mare criminal de război din toate timpurile". "Lumea ar trebui să condamne această declaraţie îngrozitoare, care ar putea conduce instantaneu la un alt val de antisemitism şi hărţuire a evreilor", a avertizat ea.

Potrivit Ligii Anti-Defăimare (ADL), "în eforturile sale evident disperate de a justifica invadarea Ucrainei de către Rusia, Lavrov apelează la analogii extrem de ofensatoare şi comparaţii false. Această utilizare abuzivă a naziştilor, a lui Hitler şi a Holocaustului trebuie să înceteze".

CEO-ul ADL, Jason Greenblatt, a adăugat că "fiecare aspect al războiului rus împotriva Ucrainei a fost barbar, dar a-l vedea pe Lavrov încercând să născocească o comparaţie cu Hitler reprezintă un nou nivel de josnicie şi este pur şi simplu pervers".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Furie în Israel după ce Lavrov a spus că Adolf Hitler are rădăcini evreiești: Moscova să-şi ceară scuze. Ambasadorul rus, convocat