Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Umbra războiului a picat pe Moldova". Mişcări de trupe în Transnistria, zona-cheie pentru următorul pas plănuit de Putin

Situația din Transnistria arată tot mai mult a pregătire de război. Autorităţile separatiste din regiunea moldoveană au intezis zborul dronelor, au ridicat puncte de control pe drumurile regionale şi ar pregăti mobilizarea bărbaţilor cu vârsta între 18 şi 55 de ani, potrivit serviciilor de informații ucrainene. Aerodromul de lângă Tiraspol este şi el gata pentru sosirea trupelor ruse. Ca măsură de precauţie, mai multe țări, între care SUA și Israel, le-au cerut cetăţenilor lor să părăsească Transnistria.

de Laurenţiu Rădulescu

la 29.04.2022 , 19:19

Puncte de control şi oameni opriţi pe stradă pentru a li se verifica actele. Este noua realitate din Transnistria. Cele mai drastice controale au loc în cazul celor care trec Nistrul, în partea controlată de regimul de la Chişinău, şi a celor care se întorc de acolo. Au fost fortificate posturile militare şi nicio dronă nu se mai poate ridica de la sol în afara celor militare. Separatiştii au limitat şi personalului diplomatic străin accesul în zona controlată de ei. 

Alexei Arestovici, consilierul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski: Deja umbra războiului a picat pe Moldova, pe Belarus e demult. Războiul trece de frontiera Ucrainei și acest lucru este foarte clar. Războiul se extinde, el nu se va menține nici în cadrul "operațiunii speciale", nici în cadrul frontierelor Ucrainei.

Oficial, pretextul folosit pentru a justifica această mobilizare sunt mai multe explozii suspecte care au avut loc la începutul săptămânii în regiunea separatistă şi pentru care s-a dat vina pe Ucraina. Neoficial însă, separatiştii se pregătesc să le dea o mână de ajutor ruşilor să cucerească Odessa.  

ilustrație: Getty Images
Vezi și

Transnistria ar avea un rol strategic uriaş în cucerirea Odessei, cred Serviciile militare de informaţii din Ucraina

Pe acelaşi subiect

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Potrivit acestora, Rusia urmăreşte să atace oraşul port la Marea Neagră de pe teritoriul regiunii separatiste moldovene şi au început deja pregătirea unui pod aerian pentru transportul de armament şi trupe din Crimeea. Ca parte a aceleaşi strategii, ruşii au bombardat zilele trecute podul de la Zatoca, din apropiere de Odessa, singura legătură directă între sud-vestul Ucrainei și restul țării. Ne uităm pe hartă şi vedem astfel că Ucraina ar fi astfel aproape încercuită. Stat neutru, Republica Moldova s-ar afla şi ea într-o situaţie complicată.  Are o armată de doar 6.000 de militari, în timp ce doar forţele separatiste din Transnistria numără aproape 5.000 de agenţi, spijiniţi de peste 1.600 de soldaţi ruşi staţionaţi ilegal.  

Este un scenariu care va testa cât de eficientă este strategia Occidentului în faţa ameninţării ruse, cred jurnaliştii de la Die Welt: Dacă Moscova ar crea efectiv coridorul terestru pe care îl dorește prin tot sudul Ucrainei până în Transnistria, trupele rusești s-ar afla direct la granița cu România și, prin urmare, pe flancul sud-estic al NATO. Ar fi un semn că politica de intimidarea a Alianței nu este suficient de intimidantă.  

Avertizări de la Statele Unite, Germania şi Israel

Statele Unite, Germania şi Israelul au cerut propriilor cetăţeni să părăsească de urgenţă Transnistria, iar oficialii de la Sofia le-au cerut bulgarilor să evite cu totul deplasările în Republica Moldova sau dacă sunt acolo să se întoarcă rapid acasă. Şi oficialii NATO sunt îngrijoraţi. 

Mircea Geoană, Secretarul General adjunct al NATO: Intrăm în cea de-a doua fază a războiului, cel mai probabil, una decisivă. Această a doua fază este decisivă prin natura ei. Vedem un război mult mai tradiţional, unul convenţional, care se poartă pentru următoarele săptămâni, luni sau chiar mai mult.  

Casa Albă consideră totuşi că nu sunt riscuri ca războiul din Ucriana să se extindă şi la alte ţări din regiunea noastră. 

Joe Biden, preşedintele SUA: Arată disperarea pe care o simte Rusia despre eșecul lor abject în ceea ce și-au propus în primă instanță să facă. Forţele ruse fac astea pentru că trebuie să le spună cetăţenilor că Statele Unite şi NATO, în întregime, este angajat în a neutraliza trupele şi tancurile ruse.  

Transnistria s-a autoproclamat independentă în urmă cu 30 de ani, dar la nivel internaţional nu a fost recunoscut nimeni independenţa, nici chiar Rusia care are trupe acolo. Însă surse ale seerviciilor de infromaţii occidentale susţin că Vladimir Putin ar putea face asta chiar în perioada următoare.  

Laurenţiu Rădulescu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » "Umbra războiului a picat pe Moldova". Mişcări de trupe în Transnistria, zona-cheie pentru următorul pas plănuit de Putin