Antena Meniu Search
x

China și Israelul se declară tulburate de imaginile din Bucha, fără a menționa sau incrimina Rusia

China a făcut referire miercuri la imagini "profund tulburătoare" după descoperirea cadavrelor în oraşul Bucha din Ucraina, refuzând în acelaşi timp să incrimineze Rusia, potrivit France Presse. Nici prim-ministrul Israelului nu a menţionat marți Rusia, deși a condamnat crimele de la Bucha, potrivit AgerpresRăzboi Rusia - Ucraina, ziua 42 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 06.04.2022, 15:30

China și Israelul se declară tulburate de imaginile din Bucha, fără a menționa sau incrimina Rusia
China și Israelul se declară tulburate de imaginile din Bucha, fără a menționa sau incrimina Rusia - Profimedia

În timp ce imaginile cu oraşul eliberat de sub ocupaţia rusă au atras condamnarea generală a Moscovei şi apeluri la sancţiuni internaţionale mai dure, Beijingul s-a abţinut să dea vina pe aliatul său rus. "Informaţiile şi imaginile cu civili morţi la Bucha sunt profund tulburătoare", a recunoscut în faţa presei un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian. Dar "orice acuzaţie trebuie să se bazeze pe fapte" şi nu ar trebui "să se amestece situaţia umanitară cu politica", a adăugat el.

Rusia a negat că se află în spatele morţilor de la Bucha şi a acuzat Kievul de înscenare. Statele Unite au cerut la rândul lor ca cei vinovaţi să fie judecaţi într-un proces pentru crime de război. "Înainte de a fi publicate rezultatele investigaţiei, toate părţile ar trebui să dea dovadă de reţinere şi să evite acuzaţiile nefondate", a reacţionat Zhao Lijian.

Împărtăşind cu Rusia o puternică ostilitate faţă de Statele Unite, regimul comunist chinez s-a abţinut până acum să condamne războiul din Ucraina şi să-l numească o invazie. Beijingul s-a limitat să ceară tuturor părţilor să dea dovadă de "cea mai mare reţinere", îndemnând în acelaşi timp occidentalii să respecte "preocupările rezonabile ale Rusiei pentru securitatea sa".

Și prim-ministrul Israelului condamnă crimele de la Bucha fără a menţiona Rusia

Premierul israelian Naftali Bennett a condamnat marţi uciderea unor civili în oraşul ucrainean Bucha, dar nu a acuzat forţele ruse că sunt răspunzătoare de aceste crime, transmite Reuters. Descoperirea civililor ucişi în această suburbie a Kievului, după retragerea trupelor ruse, a revoltat întreaga lume. Guvernul ucrainean consideră că este vorba de un genocid, dar Moscova a respins acuzaţiile că ar fi responsabilă de crimele respective şi a acuzat Ucraina de o înscenare cu scopul de a denigra Rusia.

"Suntem şocaţi de imaginile teribile din Bucha - scene groaznice - şi le condamnăm. Suferinţele cetăţenilor ucraineni sunt imense şi facem tot ce putem ca să ajutăm", a spus premierul într-o conferinţă de presă televizată. Reuters observă că, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Israelul a fost rezervat în criticile aduse Rusiei, invocând eforturile de mediere ale lui Bennet pentru încetarea războiului. De asemenea, guvernul israelian doreşte să menţină deschise canale de comunicare cu militarii ruşi în Siria, unde aviaţia israeliană loveşte frecvent ţinte iraniene. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » China și Israelul se declară tulburate de imaginile din Bucha, fără a menționa sau incrimina Rusia