Antena Meniu Search
x

Rezerva Federală din SUA a majorat dobânda de referință, în încercarea de a reduce inflația

Rezerva Federală, instituţia bancară centrală din Statele Unite, a anunţat, miercuri seară, o nouă majorare a dobânzii de referinţă, în contextul eforturilor de reducere a inflaţiei şi de atenuare a efectelor sancţiunilor impuse Rusiei, după invazia militară din Ucraina.

de Redactia Observator

la 04.05.2022, 21:54

dolari americani
Rezerva Federală din SUA a majorat dobânda de referință, în încercarea de a opri inflația: "Este mult prea mare și înțelegem dificultățile pe care le provoacă" - Shutterstock (imagine ilustrativă)

"Deşi datele generale ale activităţilor economice s-au redus în primul trimestru, consumul şi investiţiile rămân puternice. Crearea de locuri de muncă a fost solidă în ultimele luni, astfel că şomajul a scăzut substanţial. Inflaţia rămâne ridicată, reflectând dezechilibrele dintre ofertă şi cerere asociate pandemiei, preţurilor mari la energie şi presiunilor ample asupra preţurilor. Invazia Rusiei în Ucraina generează dificultăţi uriaşe la nivel uman şi economic. Implicaţiile asupra economiei Statelor Unite sunt foarte incerte", a anunţat  Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC), un organism din cadrul Rezervei Federale, conform unui comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de MEDIAFAX.

Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC) a precizat că obiectivul Rezervei Federale este atingerea unei rate a inflaţiei de 2% pe termen lung şi un nivel maxim al ratei ocupaţionale. "În sensul acestor obiective, Comitetul a decis majorarea dobânzii fondurilor federale la intervalul cuprins între 0,75%-1,00% şi anticipează că vor fi necesare majorări suplimentare", a subliniat Fed.

În martie, Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC) a majorat cu 0,25% rata dobânzilor fondurilor federale, de la intervalul 0,00%-0,25% la 0,25%-0,50%. Majorarea de acum, de 0,50%, este cea mai semnificativă din ultimele două decenii.

Președintele Rezervei Federale, mesaj direct pentru americani

Pe acelaşi subiect

Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, și-a început conferința de presă de miercuri vorbind direct cu americanii afectați de creșterea prețurilor. "Aș dori să profit de această ocazie pentru a vorbi direct cu poporul american", a spus Powell. "Inflația este mult prea mare și înțelegem dificultățile pe care le provoacă. Ne mișcăm rapid pentru a o reduce. Avem atât instrumentele de care avem nevoie, cât și dorința pentru a restabili stabilitatea prețurilor în numele familiilor și a întreprinderilor americane. Economia și țara au trecut prin multe în ultimii doi ani și s-au dovedit a fi rezistente. Este esențial să reducem inflația", a declarat Powell.

Rata inflaţiei a atins nivelul de 6,6% în Statele Unite, în luna martie, fiind cel mai ridicat ritm de creştere din ultimele patru decenii.

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a afirmat săptămâna trecută că economia continuă să fie rezilientă, în pofida scăderii PIB-ului în primul trimestru din 2022, pe care a atribuit-o unor "factori tehnici" asociaţi actualelor "provocări istorice". Valoarea PIB-ului SUA a scăzut cu 1,4% în primul trimestru din 2022, deşi experţii estimau o creştere economică de 1,0%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Rezerva Federală din SUA a majorat dobânda de referință, în încercarea de a reduce inflația