Antena Meniu Search
x

Risc mai mare de cheaguri de sânge pe creier după vaccinul AstraZeneca, anunță Institutul Paul Ehrlich din Germania

O analiză a Institutului Paul Ehrlich din Germania arată că numărul persoanelor cărora le apar cheaguri de sânge pe creier după ce au primit vaccinul AstraZeneca a fost "statistic semnificativ mai mare" decât numărul mediu al celor care suferă de această problemă în mod normal.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 18.03.2021, 08:40

Vaccin AstraZeneca
Vaccinul AstraZenea-Oxford a stârnit un val de îngrijorare la nivelul Uniunii Europene - Profimedia Images
  • Raportul Autorităţii de Reglementare a Vaccinurilor din Germania explică raţiunea din spatele deciziei ţării de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca, alături de alte 16 ţări, printre care Franţa, Italia şi Spania

Marţi, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat că nu există „niciun indiciu” că vaccinul ar fi cauzat cheaguri de sânge fatale, dar va publica concluziile sale complete joi. Începând cu 15 martie, şapte persoane din Germania suferiseră o tromboză venoasă cerebrală severă, cunoscută sub numele de trombocitopenie, între patru şi 16 zile de la primirea vaccinului Oxford-AstraZeneca. Trei dintre aceşti oameni au murit de atunci.

Potrivit unei analize statistice efectuate de autoritatea de reglementare, doar o persoană dintre 1,6 milioane ar fi suferit o astfel de problemă. "Numărul acestor cazuri, apărute după vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, este statistic semnificativ mai mare decât numărul de tromboze venoase cerebrale care apar în mod normal la populaţia nevaccinată", se arată în raport.

Tromboza venoasă cerebrală este mult mai rară decât trombozele venoase profunde sau emboliile pulmonare raportate săptămâna trecută de Danemarca, Norvegia şi Austria. Aceasta poate duce la inflamarea creierului şi hemoragie. Cele şapte persoane - dintre care şase erau femei - aveau vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani.

Potrivit Mediafax, aceasta problemă este de aproximativ trei ori mai frecventă la femei şi este legată de sarcină şi pilula contraceptivă, potrivit cercetărilor efectuate în BMJ.

Pe acelaşi subiect

"Săptămâna trecută se părea că problemele apărute erau tromboze obişnuite. Sunt destul de frecvente", a spus Anke Huckriede, profesor de vaccinologie la Universitatea din Groningen din Olanda.

În raport, autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania vorbeşte şi despre eventualitatea unei reacţii la pilulele contraceptive. Administrarea pilulei contraceptive prezintă un risc mai mare de contractare a trombozei.

Controversa privind AstraZeneca riscă să bage UE într-o criză

Europa este aproape să piardă războiul vaccinului. Controversa AstraZeneca riscă să bage UE într-o criză extremă, scrie Bloomberg într-o analiză despre pericolul generat de situația serului. Reamintim că sunt 13 state la nivelul UE care au decis suspendarea temporară a unui singur lot, 15 care au decis suspendarea cu toate tipurile de vaccin de la AstraZeneca și 7 care au decis continuarea campaniei de vaccinare.

Decizia unor membre UE de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca amenință să adâncească tensiunile interne și externe în blocul comunitar, notează sursa citată. UE s-a lăudat mereu cu obiceiul de a ieși mai puternică din crize, dar distribuția haotică a vaccinurilor anti-Covid s-ar putea dovedi excepția de la regulă. Măsura multor state membre de a suspenda imunizarea cu serul Oxford-AstraZeneca sub motivul unor îngrijorări cu privire la siguranța sa - decizie luată împotriva recomandărilor agenției care reglementează în blocul comunitar - scoate la lumină defecte ale sistemului care amenință să slăbească Uniunea atât politic, cât și economic, potrivit Bloomberg.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Risc mai mare de cheaguri de sânge pe creier după vaccinul AstraZeneca, anunță Institutul Paul Ehrlich din Germania